HomeBMKereta Rosak Tepi Jalan? Ini 4 Langkah Penting Yang Perlu Anda Tahu

Kereta Rosak Tepi Jalan? Ini 4 Langkah Penting Yang Perlu Anda Tahu

Masalah sistem elektrik kereta, kereta tak boleh start, gearbox kereta rosak, tayar pancit merupakan antara senario yang boleh menyebabkan kereta rosak tepi jalan atau kereta tiba-tiba mati. Sekiranya berdepan situasi sebegini, kebanyakan pemilik kenderaan menjadi panik dan tidak dapat berfikir dengan baik. Biasanya apabila kereta mati tiba-tiba, pelbagai kemungkinan lain akan terlintas dalam fikiran – kos pembaikan, punca kerosakan dan macam-macam lagi. Perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila kereta rosak tepi jalan ialah berfikir dan bertindak dengan cepat untuk mengelakkan sebarang risiko bahaya.

Kereta Rosak Tepi Jalan? Apa yang Perlu Anda Lakukan

4 Langkah Penting Perlu Anda Lakukan Jika Kereta Rosak Tepi Jalan

Apakah yang perlu anda lakukan jika kereta rosak tepi jalan? Apakah yang perlu dilakukan untuk mengelakkan kerosakan ini menjadi lebih serius? Secara amnya, situasi kereta rosak merupakan salah satu situasi yang menjengkelkan lebih-lebih lagi anda sedang dalam perjalanan untuk bercuti panjang. Bayangkan dalam keterujaan untuk cuti panjang hujung minggu, tiba-tiba sahaja tayar kereta pancit atau enjin kereta berasap sudah semestinya ia akan mengganggu mood percutian anda. CARSOME menyenaraikan empat (4) langkah penting sekiranya kereta mati tiba-tiba yang boleh anda amalkan seperti berikut:

1. Perlahankan Kenderaan, Berhenti di Lokasi Selamat

Sekiranya anda mengesan sesuatu yang tidak kena pada kereta anda, perkara pertama yang perlu dititikberatkan ialah keselamatan anda serta penumpang. Segera berhentikan kereta anda di bahu jalan dengan selamat atau kawasan yang mudah dilihat (tidak terlindung). Jika boleh, berhentikan kereta anda di lokasi tumpuan ramai seperti stesen minyak atau kawasan cerah (jika kerosakan berlaku pada waktu malam) untuk keselamatan anda.

Nyatakan Lokasi Anda

Setelah anda berhentikan kereta, segera naikkan brek tangan dan maklumkan lokasi anda dengan segera kepada ahli keluarga atau kenalan anda. Kenal pasti sebarang papan tanda, penanda aras atau persimpangan jalan berhampiran anda. Anda mungkin memerlukan maklumat ini untuk menghubungi bantuan.

2. Pastikan Kenderaan Anda Boleh Dilihat

Selepas anda berjaya berhentikan kenderaan di lokasi yang selamat, anda perlu pastikan kenderaan anda boleh dilihat dan tidak terlindung daripada pandangan pemandu lain. Anda boleh amalkan langkah-langkah berikut bagi membantu pemandu lain menyedari kehadiran anda, mengakses situasi bagi memberi ruang yang diperlukan kepada mereka untuk bertindak sekiranya berlaku situasi yang tidak dijangka.

Nyalakan Lampu Hazard

Lampu bahaya atau hazard lights boleh bertindak sebagai amaran kepada pemandu lain bahawa kenderaan anda sedang mengalami masalah atau kerosakan. Tekan butang besar berbentuk segi tiga berwarna oren atau merah yang biasanya boleh didapati pada bahagian konsol tengah dashboard kereta untuk mengaktifkannya.

Buka Bonet Depan Kereta

Bonet hadapan kereta yang terbuka juga boleh bertindak sebagai isyarat kecemasan kepada pemandu lain bahawa kereta anda sedang rosak atau mengalami kemalangan. Meksipun begitu, pastikan anda berada di lokasi yang selamat dan sesuai untuk berbuat demikian.

Pakai Jaket Pantul Cahaya

Jika anda mempunyai jaket atau pakaian pemantul cahaya, pastikan anda memakainya semasa anda berada di luar kenderaan terutamanya pada waktu malam. Pakaian sebegini boleh membantu pemandu lain untuk melihat anda dengan lebih jelas. Selain itu, pastikan anda berada atau berdiri di kedudukan yang mudah dilihat, tidak terselindung dan sebagainya.

Kit Kecemasan Wajib Ada

Sebelum memulakan perjalanan, pastikan anda menyediakan kit kecemasan yang boleh membantu anda sekiranya kereta tiba-tiba mati di tepi jalan.

   • Spanar, jack kereta dan kelengkapan biasa yang sesuai untuk situasi kerosakan kecil seperti tayar bocor, pecah;
   • Peti pertolongan cemas untuk merawat luka kecil;
   • Makanan ringan seperti air botol, bar granola, gula-gula, buah-buahan kering dan sebagainya;
   • Item-item wajib ada dalam kereta seperti kabel jumper, powerbank dan sebagainya.

Letakkan Segi Tiga Amaran atau Kon

Selain itu, segera letakkan segi tiga amaran (warning triangle kit) kira-kira 45 meter dari arah belakang kereta anda. Tanda amaran ini berfungsi untuk memberi amaran ada kecemasan atau kerosakan di hadapan kepada pemandu lain, dan membolehkan pemandu lain untuk memperlahankan kenderaan dan berjaga-jaga, atau bertindak jika perlu.

Artikel Berkaitan: 11 Checklist Servis Kereta Sebelum dan Selepas Road Trip yang Perlu Anda Tahu

3. Segera Dapatkan Bantuan

Sekiranya kereta mati tiba-tiba, kekal tenang dan jangan panik untuk mengelakkan anda ditipu atau dimanipulasi oleh sesetengah pihak yang mungkin mengambil kesempatan ke atas kesusahan anda. Anda boleh mempertimbangkan pertolongan daripada pihak-pihak berikut:

Pihak Polis

Hubungi pihak polis untuk dapatkan bantuan terutamanya apabila kereta anda rosak di tengah jalan atau menghalang lalu lintas yang boleh menyebabkan kemalangan atau perlanggaran. Ia bagi membolehkan pegawai berkaitan dikerahkan ke lokasi bagi mengawal aliran lalu lintas dengan segera.

Peronda Lebuh Raya, atau PLUS Ronda

Sekiranya kereta rosak di lebuh raya, hubungi PLUS Ronda bagi mendapatkan perkhidmatan lori tunda. Pengguna lebuh raya boleh menggunakan perkhidmatan lori tunda oleh pengendali lebuh raya secara percuma ke plaza tol berhampiran. Anda boleh lakukan perkara berikut sekiranya berdepan situasi ini:

  1. Hubungi talian hotline pengendali lebuh raya – cth: Nombor telefon PLUS RONDA, Lebuhraya PLUS: 1800 88 0000;
  2. Maklumkan lokasi kilometer (tanda kilometer biasanya terletak di bahagian tepi sepanjang lebuh raya);
  3. Nyatakan jenis kenderaan, nombor pendaftaran kenderaan termasuk jenis kerosakan kereta;
  4. Nyatakan juga nombor telefon untuk dihubungi.

Syarikat Insurans

Setelah kereta anda selamat ditunda oleh syarikat konsesi lebuh raya plaza tol terdekat, segera hubungi syarikat insurans kereta anda untuk mendapatkan perkhidmatan lori tunda percuma ke bengkel kereta terdekat atau bengkel panel insurans berhampiran. Biasanya, pihak insurans menetapkan jarak percuma sehingga 200km atau lebih, bergantung pada polisi insurans kereta anda. Sekiranya melebihi lingkungan jarak percuma yang ditetapkan, kadar caj tambahan/kilometer akan dikenakan.

Selain itu, ada sesetengah polisi yang turut menawarkan perkhidmatan tambahan seperti tuntutan kereta sewa untuk pulang ke rumah, tuntutan kos penginapan hotel dan sebagainya bergantung pada polisi insurans yang dipilih.

4. Kenal Pasti Masalah, Kerosakan

Sekiranya kereta anda berhenti di lokasi yang selamat atau berada dalam jarak yang selamat dari jalan raya, lakukan penilaian masalah atau punca kerosakan kereta anda. Keluar melalui pintu yang bertentangan dari jalan raya atau melalui pintu tempat duduk penumpang, jika perlu. Lakukan pemeriksaan pantas untuk mengenal pasti punca kereta tiba-tiba mati atau rosak seperti berikut:

Lihat 👀

Perhatikan sama ada terdapat sebarang paku pada tayar kereta, enjin kereta berasap atau minyak hitam bocor pada bahagian bawah kereta. Perhatikan juga sama ada lampu amaran kereta pada dashboard berkelip-kelip atau menyala tidak seperti kebiasaan.

Dengar 👂

Kenal pasti sebarang bunyi pelik pada kereta anda – bunyi dentung, bunyi bergesel, bunyi berdengung atau bunyi bersiul misalnya menandakan ada masalah serius berlaku pada kereta anda. Bunyi yang tidak normal ini secara tidak langsung memberi amaran kerosakan komponen tertentu dalam kenderaan.

Bau 👃

Salah satu kaedah yang biasa dilakukan untuk mengenal pasti masalah kereta adalah melalui bau. Kereta bau terbakar, kereta bau hangit menandakan kemungkinan masalah enjin atau pembakaran dalaman enjin yang tidak baik, selain kemungkinan brek kereta rosak.

Kereta rosak: Apa yang perlu anda lakukan?

Tips Anda Boleh Amalkan untuk Elak Kereta Tiba-tiba Mati, Kereta Rosak Tepi Jalan

Secara amnya, kereta yang diselenggara secara berkala boleh membantu mengelakkan kerosakan dan masalah yang tidak dijangka. Cara terbaik untuk mengelakkan situasi kereta tiba-tiba mati adalah dengan menyelenggara atau melakukan servis kereta secara berkala. Lakukan pemeriksaan paras minyak hitam, minyak gearbox kereta, brek pad kereta, tekanan tayar kereta, lampu kereta antara lain terutamanya sebelum melakukan aktiviti roadtrip.

Simpan rekod penyelenggaraan yang dilakukan dalam buku rekod penyelenggaraan kereta anda. Rekod sebegini penting bagi mengelakkan anda daripada terlupa disebabkan oleh rutin kehidupan yang sibuk. Ia juga boleh membantu anda kekalkan harga jualan kereta yang tinggi lebih-lebih lagi jika anda ambil keputusan untuk jual kereta lama anda.

Selain itu, jika anda ingin beli kereta terpakai, anda disarankan untuk biasakan diri anda dengan panduan lengkap dan tips beli kereta terpakai untuk mengelakkan anda daripada tertipu atau beli kereta terpakai tidak berkualiti. Di CARSOME misalnya, kereta terpakai yang dijual melepasi 175 titik pemeriksaan, dijamin bebas kemalangan dan banjir untuk ketenangan fikiran anda. Layari laman web CARSOME untuk info lanjut.

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular