Peraturan Lampu Kereta JPJ 2021: Lampu HID, Lampu Halogen, Lampu LED yang Dibenarkan JPJ

Sumber pencahayaan yang baik terutamanya semasa pemanduan di waktu malam atau semasa cuaca buruk memainkan peranan yang penting. Oleh sebab itu, penting untuk anda memastikan lampu kereta sentiasa berada dalam keadaan baik dan selamat. Lampu kereta yang berada dalam keadaan baik bukan sahaja boleh meningkatkan darjah kebolehlihatan, tetapi turut mengurangkan risiko kemalangan jalan raya. Menurut Kajian Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), sebanyak 4,636 jumlah kematian dilaporkan pada tahun 2020 akibat kemalangan jalan raya.

lampu kereta

Jenis Lampu, Fungsi Lampu Kereta

Secara amnya, kebanyakan kereta dilengkapi dengan beberapa jenis lampu dan setiap daripadanya memainkan fungsi dan peranan yang tersendiri. Bagi anda yang mungkin tidak biasa dengan jenis lampu dan fungsi lampu kereta, Carsome menyenaraikan maklumat berikut untuk rujukan dan panduan anda:

1. Lampu Hadapan Kereta

Setiap kenderaan dilengkapi dengan dua jenis lampu depan atau headlights – alur rendah (low beam) dan alur tinggi (high beam). Kedua-dua lampu ini membolehkan pemandu melihat jalan raya dengan jelas selain memberi isyarat kepada pemandu lain tentang kewujudan kenderaan anda terutamanya dalam keadaan persekitaran yang gelap.

  • Lampu rendah memberikan pencahayaan hadapan dan lateral dalam jarak pendek sekitar 5 meter. Penggunaan lampu ini biasanya digunakan dalam situasi pemanduan biasa pada waktu malam. Lampu ini juga tidak menyilaukan pengguna jalan raya yang lain.
  • Lampu tinggi kereta memberikan pencahayaan yang lebih cerah dengan jarak jangkauan melebihi 10 meter. Penggunaan lampu ini boleh menyebabkan silau kepada pengguna jalan raya yang lain. Anda disarankan untuk menggunakan lampu tinggi sekiranya tiada kenderaan lain di hadapan sama ada di laluan sama atau laluan bertentangan.

Jenis Mentol Lampu: Lampu Halogen, Lampu HID atau Lampu LED?

Umumnya, terdapat pelbagai jenis lampu kereta yang dijual di pasaran yang boleh dijadikan pilihan. Oleh sebab itu, Carsome menyenaraikan jenis lampu kereta yang biasa digunakan di Malaysia untuk panduan dan rujukan anda. Maklumat ini secara tidak langsung boleh membantu anda membuat keputusan yang tepat memilih jenis mentol lampu yang boleh memberi keuntungan jangka panjang kepada anda.

Lampu Depan Halogen

Lampu depan halogen merupakan antara jenis mentol lampu yang paling banyak digunakan di Malaysia. Hampir 80 peratus daripada keseluruhan kenderaan hari ini menggunakan lampu depan halogen. Lampu halogen ini juga dikatakan lebih murah dan lebih mudah untuk digantikan. Namun begitu, jenis lampu halogen ini tidak mempunyai jangka hayat yang lama. Ia juga menggunakan banyak tenaga dan merekodkan penggunaan bateri kereta yang tinggi.

Lampu HID Kereta

High-Intensity Discharge atau lampu HID merujuk pada teknologi yang menghasilkan cahaya dengan mengalirkan arus antara dua elektrod dalam mentol lampu dengan gas terion. Secara amnya, terdapat pelbagai variasi atau jenis lampu HID dalam pasaran – Xenon adalah jenis lampu HID paling popular yang digunakan untuk lampu depan. Lampu HID menghasilkan sinaran cahaya dua kali lebih terang berbanding lampu halogen, dan sedikit lebih terang berbanding lampu LED.

Lampu HID dikatakan lebih cekap tenaga berbanding lampu halogen, namun kurang cekap berbanding lampu LED. Oleh sebab cahaya yang dihasilkan lampu HID sangat terang, ia berpotensi menyebabkan silau kepada pemandu lain.

Lampu LED Kereta

Lampu LED merupakan antara alternatif lain selain lampu halogen dan lampu HID. Ia dikatakan lebih cerah, lebih tahan lama dan tidak menggunakan banyak tenaga berbanding lampu HID. Penggunaan lampu jenis ini juga dikatakan semakin popular disebabkan oleh jangka masa penggunaan yang lebih lama. Oleh sebab lampu ini dikatakan boleh bertahan lebih lama, ia biasanya dijual pada harga yang lebih mahal berbanding lampu halogen dan lampu HID.

Namun begitu, jika mengambil kira aspek ketahanan, kecekapan dan pencahayaan yang lebih baik, harga yang ditawarkan adalah berbaloi dan setanding dengan kualiti yang ditawarkan. Malah, lampu LED juga tidak menyebabkan silau yang ketara seperti lampu HID.

2. Lampu Belakang

Lampu belakang atau taillights menghasilkan cahaya lampu berwarna merah dan akan menyala sekiranya lampu depan dinyalakan. Ia membolehkan pemandu lain yang berada di belakang menyedari kewujudan kenderaan di hadapan. Selain itu, ia juga membolehkan mereka merancang jarak yang selamat dengan kenderaan di hadapan terutamanya semasa pemanduan pada waktu malam. Pilihan warna merah sebagai lampu belakang didorong oleh hasil kajian sains dan teknikal sifat warna merah, dan merujuk pada fenomena pembiasan cahaya. Dalam erti kata lain, warna merah boleh dilihat dari jauh meskipun dalam cuaca hujan, kabus, ribut atau berlaku perubahan suhu udara.

3. Lampu Pencahayaan Siang

Seperti namanya, lampu pencahayaan siang atau daytime running lights berfungsi untuk penggunaan pada waktu siang. Lampu pencahayaan siang biasanya akan menyala secara automatik sebaik sahaja enjin kereta dihidupkan. Lampu jenis ini tidak menggantikan fungsi lampu depan kerana ia akan menyala tanpa mengaktifkan fungsi lampu belakang. Ia direka untuk memudahkan pengguna lain melihat kenderaan anda terutamanya ketika lampu depan tidak dinyalakan.

4. Lampu Kabus

Lampu kabus atau fog lights dipasang lebih rendah pada bahagian hadapan kereta. Ia bertujuan untuk mengelakkan cahaya daripada memantul semula dan menyilaukan pemandu. Penggunaan lampu kabus adalah digalakkan semasa cuaca berkabus, jerebu, ribut atau hujan lebat kerana ia dapat membantu meningkatkan tahap kebolehlihatan pemanduan. Ini kerana, lampu depan biasanya tidak berupaya membantu meningkatkan jarak penglihatan disebabkan oleh sebaran cahaya yang terhad terutamanya dalam keadaan cuaca sebegini.

Bagi lampu kabus belakang pula, ia dicipta untuk meningkatkan tahap kebolehlihatan kereta. Ia membolehkan kereta anda mudah dilihat oleh pemandu dari arah belakang. Lampu kabus belakang dikatakan lebih cerah berbanding lampu kabus depan atau kira-kira 30 kali ganda lebih cerah berbanding lampu biasa. Oleh sebab itu, anda disarankan untuk menggunakan lampu kabus dalam situasi tertentu sahaja untuk mengelakkan silau kepada pengguna jalan raya yang lain.

Meskipun kedua-dua lampu kabus menggunakan simbol lampu amaran yang hampir sama, anda boleh membezakan kedua-duanya melalui warna seperti berikut:

  • hijau untuk lampu kabus depan;
  • kuning untuk lampu kabus belakang.

5. Lampu Signal Kereta

Lampu signal kereta biasanya terletak bersebelahan lampu hadapan dan lampu belakang. Ia akan memberi isyarat berkelip sekiranya digunakan sebagai amaran kepada pengguna atau kenderaan lain bahawa anda akan memperlahankan kenderaan untuk membelok ke kini atau kanan.

6. Lampu Brek

Sama seperti lampu belakang, lampu brek yang menyala semasa brek ditekan turut berwarna merah. Lampu brek akan menyala sekiranya brek ditekan menandakan anda sedang memperlahankan atau memberhentikan kenderaan anda. Oleh sebab itu, anda disarankan untuk sentiasa memeriksa keadaan lampu brek termasuk lampu brek ketiga. Lampu brek perlu sentiasa berada dalam keadaan baik untuk keselamatan anda semasa berada di jalan raya. Umumnya, lampu brek tak menyala boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor seperti berikut:

  • Lampu brek tak menyala boleh berpunca daripada mentol lampu yang terbakar, mentol tidak dipasang dengan baik, sambungan wayar yang tidak kemas atau disebabkan oleh kerosakan fius.
  • Satu lampu brek tidak menyala – besar kemungkinan disebabkan mentol lampu terbakar, gantikan dengan mentol lampu baharu.
  • Kedua-dua lampu brek tidak menyala – besar kemungkinan disebabkan oleh kerosakan fius, bawa ke bengkel berdekatan untuk pemeriksaan lanjut.

7. Lampu Hazard

Lampu bahaya atau hazard lights akan menghasilkan isyarat berkelip serentak di bahagian kiri dan kanan. Ia berfungsi untuk memberi amaran kepada pemandu lain bahawa kenderaan anda sedang mengalami masalah atau kerosakan. Selain itu, anda juga boleh menyalakan lampu hazard sekiranya anda menyedari terdapat bahaya di hadapan untuk memberi amaran kepada pemandu lain bahawa anda sedang memperlahankan kenderaan anda. Jika boleh, elakkan penggunaan yang tidak wajar seperti menyalakan lampu hazard semasa hujan lebat.

8. Lampu Undur

Lampu ini biasanya berwarna kuning keputihan, ia akan menyala untuk memberi amaran kepada kenderaan lain bahawa kenderaan anda akan bergerak ke belakang dan memberi isyarat kepada kenderaan di belakang untuk menjaga jarak yang selamat dengan kereta anda.

9. Lampu Dalam Kereta

Lampu ini terletak di bahagian dalam ruang kabin kenderaan. Ia digunakan untuk mencerahkan ruang kabin bagi membolehkan pemandu atau penumpang menetapkan navigasi, mencari barang dan sebagainya dengan selamat. Lampu dalam kereta biasanya berwarna kuning redup supaya kadar kecerahannya tidak mengganggu pandangan kenderaan belakang. Lampu ini juga tidak boleh digunakan untuk jangka masa panjang kerana ia boleh menyebabkan bateri kereta anda lemah.

Artikel Berkaitan: Tanda Bateri Kereta Kong, Tip Penjagaan Bateri Kereta Anda Perlu Tahu

Lampu HID tidak dibenarkan oleh JPJ

Lampu Spotlight Kereta, Lampu Mata Arah, Lampu Berkelip, Lampu Putih yang Dibenarkan JPJ?

Pengubahsuaian kereta dengan menambahkan aksesori kereta tertentu sememangnya menambahkan nilai estetika kereta. Namun begitu, pengubahsuaian kereta merupakan suatu tindakan yang menyalahi undang-undang yang mungkin boleh menyebabkan anda disaman atau dikompaun jika tidak mengikut spesifikasi yang betul. Carsome menyenaraikan jenis penggunaan lampu kereta yang tidak dibenarkan oleh JPJ untuk panduan dan rujukan anda:

1. Lampu Putih

Lampu HID atau lampu putih yang dipasang secara aksesori (retrofit) dengan kuasa yang melebihi standard yang ditetapkan adalah tidak dibenarkan. Ini kerana, lampu putih berpotensi mengganggu jarak penglihatan dan boleh membahayakan pengguna jalan raya yang lain. Secara amnya, lampu HID atau High Intensity Discharged menggunakan gas Xenon dan tidak menggunakan filamen. Pemasangan lampu ini secara aksesori adalah tidak dibenarkan namun tertakluk kepada peraturan-peraturan tertentu. Lampu putih yang dibenarkan JPJ tertakluk pada penukaran keseluruhan sistem lampu dan mendapat akreditasi daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

Mengikut peraturan lampu kereta JPJ, kenderaan yang menggunakan lampu HID yang dipasang secara aksesori boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959. Pemilik kenderaan yang bersalah boleh didenda di bawah seksyen 119(1) APJ 1987 sehingga RM2,000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan.

2. Lampu Berkelip

Penggunaan aksesori lampu tambahan yang berkelip-kelip selain signal kereta juga adalah tidak dibenarkan. Ia bukan sahaja mengganggu fokus pengguna jalan raya yang lain tetapi boleh menyebabkan silau yang meningkatkan risiko kemalangan. Kebanyakan pengguna hari ini cenderung mengubah suai lampu brek biasa kepada lampu brek berkelip-kelip. Selain salah di sisi undang-undang, pengubahsuaian sebegini juga boleh membuatkan tekanan darah pengguna atau pemandu di belakang naik mendadak.

3. Smoke Lampu Kereta atau Lampu Digelapkan

Selain penggunaan cahaya lampu yang terlalu cerah, lampu yang digelapkan (smoked) sehingga menjadi terlalu samar, gelap atau kelam turut menjadi satu kesalahan. Lampu kereta malap atau digelapkan sama ada menggunakan pelekat, lapisan filem gelap (tinted lampu kereta) atau semburan cat boleh mengganggu tahap pencahayaan. Penggunaan lampu yang digelapkan boleh mengganggu tahap ketelusan pencahayaan pada waktu malam dan boleh menjadi lebih teruk pada waktu siang.

Ini kerana, cahaya matahari mengurangkan kadar kebolehlihatan lampu terutamanya semasa anda menekan brek, menggunakan signal dan sebagainya. Pengubahsuaian sebegini boleh menyukarkan pengguna lain untuk menganggarkan jarak dan kedudukan sebenar kereta anda sekali gus boleh membahayakan nyawa anda dan ahli keluarga anda.

4. Lampu Spotlight Kereta

Secara amnya, pemasangan lampu spotlight hanya dibenarkan pada kenderaan jenis 4×4 untuk penggunaan semasa aktiviti off-road sahaja dan hendaklah ditutup apabila digunakan di atas jalan raya. Ia mestilah berwarna putih atau amber, dan hanya boleh dipasang di bahagian hadapan kenderaan sebagai tambahan kepada lampu sedia ada. Selain itu, pemasangan lampu spotlight pada bahagian atas bumbung kenderaan adalah tidak dibenarkan.

5. Lampu Mata Arah

Kenderaan persendirian tidak dibenarkan sama sekali menggunakan lampu mata arah atau beacon light. Lampu mata arah merupakan lampu penanda amaran pelbagai warna dan dikategorikan sebagai komponen aksesori yang dipasang pada bahagian bumbung sesebuah kenderaan. Menurut Kaedah 24, Kaedah-kaedah Kenderaan Motor (Lalulintas Jalan) 1959, kenderaan Polis, Bomba, Ambulans dan JPJ sahaja yang dibenarkan mendapat hak haluan trafik (priority over traffic). Meskipun begitu, ia tertakluk kepada pengecualian dengan kebenaran Ketua Pengarah JPJ Malaysia.

Tips Penjagaan dan Penggunaan Lampu Kereta

Kebanyakan lampu kereta mengalami masalah kekuningan atau kekaburan akibat terdedah kepada sinaran cahaya matahari. Sebagai pemilik kereta, anda disarankan untuk mempraktikkan aspek penggunaan dan penjagaan seperti berikut untuk memanjangkan jangka hayat lampu kereta anda:

Pemeriksaan Berkala

Anda disarankan untuk sentiasa memeriksa lampu kereta anda supaya ia sentiasa berada dalam keadaan baik. Lakukan pemeriksaan secara berkala untuk memastikan komponen lampu kereta sentiasa berada dalam keadaan baik. Lampu kereta malap atau lampu tinggi kereta tidak menyala merupakan antara kerosakan lampu kereta yang boleh mengurangkan tahap kebolehlihatan kereta anda terutamanya pada waktu malam.

Kenali Jenis Lampu, Fungsi Lampu Kereta

Anda juga disarankan untuk mengenali jenis lampu yang tersedia pada kereta anda. Misalnya, anda perlu elakkan penggunaan lampu tinggi sekiranya kenderaan lain berada di hadapan anda atau penggunaan lampu kabus semasa pemanduan biasa – penggunaan lampu tinggi atau lampu kabus dalam situasi yang tidak sesuai boleh menyebabkan silau kepada pemandu lain.

Coating Lampu Kereta

Elakkan penggunaan polish berasaskan bahan kimia yang boleh menghakis. Anda boleh melindungi lampu kereta dengan menggunakan bahan lapisan atau coating lampu yang sesuai dan tidak merosakkan. Coating lampu kereta dapat memanjangkan jangka hayat lampu dan mengelakkan lampu kereta menjadi kusam, kabur atau kekuningan. Selain itu, ia juga dapat memberi sebaran cahaya yang lebih terang sekali gus mengurangkan risiko kemalangan akibat cahaya lampu kereta malap atau kurang terang.

Penting untuk anda memastikan keadaan dan prestasi lampu kenderaan berada dalam keadaan baik khususnya sebelum memulakan perjalanan. Semoga panduan ini sedikit sebanyak membantu anda memahami fungsi lampu kereta, jenis lampu, peraturan lampu kereta JPJ dan sebagainya. Selain itu, sekiranya anda merancang untuk membeli kereta terpakai atau menjual kereta terpakai lama anda, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai yang menawarkan pelbagai pilihan kereta terpakai yang berkualiti dan terbaik untuk anda.