Beli Kereta Terpakai Secara Online Tanpa Pandu Uji Kereta?

Pembelian kereta pertama seperti kereta terpakai misalnya bukanlah suatu keputusan dan proses yang mudah untuk dilakukan. Ia memerlukan pertimbangan, pengetahuan dan penilaian yang sewajarnya bagi memastikan kereta terpakai yang dibeli menepati kualiti dan spesifikasi yang diidamkan. Sebelum membeli kereta terpakai, bakal pembeli digalakkan untuk melakukan pandu uji kereta bagi mengetahui tahap prestasi dan kualiti kereta yang ingin dibeli sekali gus memastikan pembeli melakukan pilihan tepat, betul dan sesuai.

beli kereta terpakai secara online

Meskipun begitu, ia tidak bermaksud proses pembelian kereta terpakai tidak sempurna atau tidak boleh dilakukan tanpa melakukan pandu uji kereta. Dengan maklumat yang tepat, betul dan sesuai, proses pembelian kereta boleh berjalan dengan lancar tanpa perlu pandu uji kereta yang ingin dibeli. Dalam erti kata lain, proses pembelian kereta terpakai tidak mustahil dan boleh dilakukan tanpa pandu uji asalkan anda mempunyai maklumat-maklumat tambahan yang mencukupi seperti laporan pemeriksaan, rekod penyelenggaraan dan lain-lain.

Perkara Penting yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli Kereta Terpakai

Secara amnya, keputusan untuk membeli kereta terpakai atau kereta second hand boleh membantu menjimatkan belanja dan menguruskan kewangan anda dengan lebih baik. Ini kerana, kereta terpakai biasanya ditawarkan pada harga yang jauh lebih murah berbanding model kereta baharu di pasaran. Namun begitu, ia tidak bermaksud anda boleh mengabaikan aspek-aspek lain. Carsome menyenaraikan perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli kereta terpakai untuk rujukan dan panduan anda:

i. Sejarah Perbatuan

Semakin rendah nilai perbatuan, semakin tinggi nilai jualan kereta. Oleh itu, pastikan anda memilih kereta terpakai dengan nilai perbatuan yang rendah atau sederhana sebelum membelinya. Sejarah perbatuan yang tinggi juga menandakan banyak komponen dalaman kereta yang perlu digantikan atau ditukar sekali gus meningkatkan kos penyelenggaraan yang perlu dilakukan.

ii. Struktur Luaran

Struktur luaran kereta turut mempengaruhi keputusan dan pertimbangan pengguna. Kenal pasti sama ada terdapat kerosakan yang ketara pada bahagian struktur atau komponen utama lain yang boleh menjejaskan prestasi dan kualiti kereta.

iii. Warna Cat, Karat, Calar atau Kemik

Sebelum membeli kereta terpakai, periksa semua bahagian kereta dengan teliti. Periksa dan perhatikan sama ada terdapat perbezaan pada warna cat atau terdapat mana-mana bahagian yang berkarat calar atau kemik. Jika anda mengesan sebarang perbezaan warna atau mendapati ada bahagian kereta yang dicat semula, besar kemungkinan kereta yang ingin dibeli pernah mengalami kemalangan atau faktor-faktor lain yang memerlukan pertimbangan semula anda. Meskipun karat, calar atau kemik pada bahagian luar kereta tidak mempengaruhi prestasi enjin, ia boleh mempengaruhi kos pembaikan dan penyelenggaraan yang perlu ditanggung.

iv. Bahagian Enjin

Periksa bahagian enjin untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang kebocoran atau bunyi-bunyi pelik yang dihasilkan semasa enjin kereta dihidupkan. Jika ada bunyi pelik dihasilkan atau terdapat tanda-tanda kebocoran pada gasket misalnya, ia boleh meningkatkan kos yang perlu ditanggung oleh anda untuk membaikinya.

v. Tayar

Perhatikan permukaan tayar sama ada terdapat sebarang tanda-tanda kehausan tayar yang tidak sekata. Kehausan tayar yang tidak sekata secara tidak langsung menunjukkan kereta yang ingin dibeli mempunyai masalah alignment dan balancing yang teruk. Kebiasaannya, masalah alignment kereta yang teruk berlaku disebabkan oleh masalah suspensi kereta yang usang atau kerosakan pada bahagian kerangka kereta. Selain mempengaruhi prestasi kenderaan, ia juga turut membahayakan pemandu jika tidak dibaiki dengan segera.

vi. Sistem Audio & Bahagian Dalaman

Bahagian dalaman kereta juga merupakan salah satu aspek penting yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli kereta terpakai. Lakukan pemeriksaan menyeluruh dan pastikan bahagian dalaman kereta seperti radio, pemain CD atau mana-mana komponen elektrik lain berfungsi dengan baik. Jika rosak, ia mungkin memerlukan belanja tambahan yang boleh menjejaskan kewangan anda.

  • Kenal pasti sama ada terdapat kerosakan pada bahagian upholstery kereta. Jika ada, ia mungkin menandakan aspek penjagaan yang tidak baik oleh pemilik sebelumnya.
  • Periksa sistem dalaman kereta untuk memastikannya berfungsi dengan baik – pemain CD, signal kereta, wiper, penyaman udara, radio dan lain-lain.

vii. Laporan Pemeriksaan

Laporan pemeriksaan dan sejarah servis kereta membolehkan anda mengetahui sama ada kereta yang ingin dibeli pernah mengalami kemalangan serius atau pernah ditenggelami banjir. Jika kereta yang ingin dibeli mempunyai sejarah sedemikian, ia perlu dielakkan. Ini kerana, kereta yang pernah mengalami kemalangan atau kereta yang pernah ditenggelami banjir mempunyai kualiti dan prestasi yang diragui lebih-lebih lagi jika ia tidak diselenggara dengan baik.

beli kereta online tanpa pandu uji/test drive

Cara Baharu Beli Kereta Terpakai dengan Janji Temu Maya

Selari dengan amalan norma baharu, hampir keseluruhan sektor perkhidmatan awam dan swasta hari ini telah beralih kepada pengoperasian dan perkhidmatan secara dalam talian. Kebanyakan urusan jual beli atau transaksi kini dilakukan secara online untuk mengurangkan dan mengelakkan perjumpaan secara fizikal dan bersemuka. Bertitik tolak daripada itu, Carsome juga turut tidak ketinggalan dalam usaha mendigitalkan perkhidmatan dengan memperkenalkan cara baharu jual beli kereta terpakai.

Pelaksanaan Janji Temu Maya atau Virtual Appointment bukanlah suatu idea yang asing. Berdasarkan laporan New York Times, ramai pembeli kini mengadaptasi trend pembelian alaf baharu dan memilih untuk tidak lagi melihat atau melakukan pandu uji kereta yang ingin dibeli secara fizikal kerana sudah terbiasa dengan kaedah pembelian secara online. Malah, berdasarkan tinjauan yang dilakukan di United Kingdom dan Australia, sebanyak 25 peratus responden bersetuju dan selesa dengan kaedah pembelian kereta secara online tanpa melihat atau memeriksa secara fizikal di pusat jualan.

Tips Pembelian Kereta Terpakai Melalui Janji Temu Maya

Kaedah pembelian kereta terpakai secara maya ini tidak bermaksud anda perlu terburu-buru dalam membuat keputusan. Carsome menyenaraikan tips berikut untuk membantu anda membuat keputusan sewajarnya sebelum membeli kereta terpakai tanpa pandu uji.

  • Pastikan sambungan internet anda berada dalam keadaan baik sebelum melakukan panggilan. Oleh sebab janji temu ini dilakukan secara maya, anda mungkin akan berdepan dengan situasi sambungan internet tidak stabil yang boleh mempengaruhi kualiti video.
  • Selain itu, periksa laporan pemeriksaan kenderaan. Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan kereta terpakai tanpa pandu uji, perkara paling penting yang boleh anda lakukan ialah semak laporan 175 titik pemeriksaan Carsome terlebih dahulu sebelum menghadiri janji temu secara maya.
  • Laporan pemeriksaan ini boleh dilihat dibahagian bawah senarai kereta terpakai yang dijual. Klik pada kereta pilihan anda, kemudian tekan pada View Full Report/Lihat Laporan Penuh. Laporan pemeriksaan yang dikeluarkan oleh Carsome yang merangkumi perkara-perkara berikut:
Bahagian Luaran
 1. Panel Badan Kenderaan, Bampar;
 2. Cermin dan Tingkap Kereta;
 3. Rim, Tayar Kereta;
 4. Pintu, Hud dan Bonet Kereta;
 5. Lampu Hadapan, Belakang.
Bahagian Dalaman
 1. Aksesori Dalaman;
 2. Sistem Audio dan Penggera Keselamatan;
 3. Karpet, Kemasan Dalaman Kereta;
 4. Tingkap dan Kunci Kereta;
 5. Tali Pinggang Keselamatan;
 6. Sistem Penyaman Udara;
 7. Sunroof, Moonroof;
 8. Kompartmen Barangan
Ujian Pemanduan
 1. Enjin;
 2. Stereng Kereta dan Brek;
 3. Transmisi, Klac.
Bahagian Bawah Kenderaan
 1. Cecair Kereta termasuk Minyak Enjin/Minyak Gear;
 2. Sistem Elektrik;
 3. Transmisi;
 4. Suspensi;
 5. Sistem Penyejukan;
 6. Sistem Ekzos;
 7. Brek;
 8. Alignment/Penjajaran.
  • Semak laporan pemeriksaan dengan teliti untuk mengetahui tahap kesihatan kereta yang ingin dibeli.
  • Minta bantuan Penasihat Jualan anda untuk menunjukkan gambar jarak dekat bagi setiap kerosakan yang perlu dibaiki atau digantikan, atau tunjukkan semasa panggilan video dilakukan untuk membantu anda mendapatkan gambaran penuh kerosakan kereta.
  • Lakukan pemeriksaan secara menyeluruh untuk memastikan anda berpuas hati dengan kereta yang ingin dibeli.

Janji Temu Maya & Beli Kereta Terpakai Tanpa Pandu Uji Kereta

Norma baharu ini secara tidak langsung meningkatkan kebergantungan pengguna terhadap transaksi dalam talian. Berdasarkan statistik, transaksi e-dagang di Malaysia dilaporkan melonjak sehingga USD5,540 juta tahun ini. Ia sekali gus membuka peluang buat Carsome untuk menerokai keperluan dan kehendak cara baharu untuk rakyat Malaysia. Oleh sebab itu, Carsome mengorak langkah dengan memperkenalkan janji temu pembelian kereta terpakai secara maya untuk membantu pembeli kereta yang berminat untuk mendapatkan kereta terpakai yang murah, selamat dan berkualiti dari rumah.

Apa yang Boleh Dijangkakan dengan Janji Temu Maya Carsome?

Carsome amat menitikberatkan aspek keselamatan dan keselesaan anda. Oleh sebab itu, kami menawarkan janji temu maya melalui panggilan video untuk membantu memudahkan urusan pembelian kereta terpakai anda. Anda boleh menjadualkan panggilan video dengan Penasihat Jualan kami pada bila-bila masa mengikut keselesaan dan kesesuaian anda. Penasihat Jualan kami akan membantu menjawab segala persoalan dan kemusykilan serta membawa anda memeriksa kereta idaman anda secara terus dari rumah anda.

Dengan cara ini, anda dapat melihat dan menilai sendiri sebarang kerosakan atau komponen yang perlu digantikan atau diperbaiki, sekali gus membantu anda membuat keputusan yang tepat. Sekiranya anda berpuas hati dengan pilihan ini, anda boleh mengesahkan pembelian anda. Penasihat Jualan akan menguruskan segala dokumen berkaitan termasuk proses pindahan hak milikan kenderaan dan kereta idaman anda akan dihantar secara terus ke rumah anda setelah segala proses dokumentasi berkaitan selesai.

Penghantaran Kereta Terpakai Secara Terus ke Rumah Anda

Selain itu, Carsome turut memastikan transaksi yang dilakukan berjalan dengan mudah dan lancar. Pihak konsultan Carsome akan menguruskan segala urusan berkaitan bagi pihak anda daripada urusan dokumentasi sehinggalah penghantaran kereta idaman anda secara terus ke rumah anda. Kereta Carsome Certified yang menampilkan Carsome Promise ini juga akan mengelakkan anda daripada sebarang rasa ketidakpuasan hati terhadap kualiti kereta yang dibeli, sekali gus menjadikan keputusan untuk membeli kereta terpakai tanpa perlu pandu uji suatu keputusan yang tepat.

beli kereta terpakai

Beli Kereta Terpakai dengan Carsome Promise

Pembelian kereta terpakai tanpa melihat atau pandu uji sendiri secara fizikal mungkin boleh menimbulkan keraguan sama ada kereta yang ingin dibeli berkualiti atau tidak. Bagi memastikan proses beli kereta terpakai tanpa pandu uji kereta berjalan lancar, Carsome menjanjikan tawaran berikut:

 • Jaminan Pulangan Wang – Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kualiti kereta terpakai yang dibeli, Carsome menawarkan jaminan wang dikembalikan dalam tempoh lima (5) hari dari tarikh pembelian tanpa banyak soal!
 • Pemeriksaan Profesional – Semua kenderaan Carsome Certified yang dijual di Carsome melalui 175 titik pemeriksaan, bebas kemalangan besar, banjir dan kebakaran serta kerosakan rangka yang boleh menjejaskan prestasinya. Laporan pemeriksaan ini secara tidak langsung dapat membantu anda mengenal pasti sebarang kerosakan pada bahagian kereta yang ingin dibeli selain menjanjikan kereta terpakai yang berkualiti, terbaik dan selamat untuk anda.
 • Jaminan 1 Tahun – Carsome menyediakan kereta terpakai berkualiti dengan jaminan waranti selama 1 tahun.
 • Tiada Caj Tersembunyi – Harga yang ditawarkan adalah harga sebenar tanpa kos atau caj tersembunyi yang akan membebankan anda.

Beli Kereta Terpakai Tanpa Pandu Uji? Tiada Masalah!

Inisiatif dan polisi yang menarik seperti Carsome Promise ini membolehkan anda untuk membeli kereta terpakai tanpa perlu hadir secara fizikal ke premis. Ia secara tidak langsung meningkatkan keyakinan pembeli untuk membeli secara terus dari rumah tanpa meragui kualiti kereta yang dibeli. Dalam situasi pandemik sebegini, anda disarankan untuk kekal duduk di rumah bagi memutuskan rantaian jangkitan dan mematuhi SOP yang digariskan untuk bersama-sama melandaikan lekuk jangkitan dalam kalangan komuniti.

Selain itu, jika anda berminat untuk mendapatkan kereta terpakai tanpa pandu uji, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai yang menyediakan pelbagai pilihan kereta terpakai terbaik dan berkualiti dengan tawaran harga yang menarik dan berpatutan.