HomeBMCara Tukar Nama Kereta Online, Bayaran Tukar Nama Kereta & Borang Tukar...

Cara Tukar Nama Kereta Online, Bayaran Tukar Nama Kereta & Borang Tukar Nama JPJ

Bagi sesetengah individu, proses tukar nama kereta atau tukar hak milik kenderaan dianggap sebagai suatu proses yang sukar dan remeh. Oleh sebab itu, ramai dalam kalangan pembeli atau penjual kereta terpakai mengambil mudah dan mengabaikan kepentingan tukar nama kereta setelah proses jual beli kereta dilakukan. Prosedur tukar nama kereta ini penting untuk dilakukan sekiranya anda bercadang untuk membeli atau menjual kereta terpakai anda. Secara amnya, penama yang tercatat pada geran kereta yang tidak ditukar adalah pemilik kereta yang sah meskipun kereta tersebut telah digunakan atau telah dijual kepada pihak lain.

Isi Kandungan

Cara tukar nama kereta owner meninggal dunia

Dalam erti kata lain, penama akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kereta tersebut sekiranya pembeli kereta menggunakan kereta untuk kegiatan jenayah dan sebagainya. Selain itu, jika proses tukar nama kenderaan tidak dilakukan, ia juga akan menjadi masalah sekiranya owner meninggal dunia. Jika pemilik kereta tidak meninggalkan sebarang wasiat rasmi, proses tukar nama mungkin memakan masa yang lebih lama dan boleh menyebabkan proses yang lebih panjang dan sedikit rumit.

Proses Tukar Hak Milik Kenderaan: Tukar Nama Kereta Tanpa ke JPJ

Proses tukar nama kereta secara amnya merupakan suatu perkara penting yang perlu dilakukan. Jika berlaku sesuatu insiden atau kemalangan, pemilik kereta yang sah mengikut nama yang tercatat pada geran kereta mungkin perlu bertanggungjawab terhadap sebarang kejadian yang berlaku. Carsome menyenaraikan cara tukar nama kereta dan panduan lengkap proses tukar hak milik kenderaan secara sukarela termasuk proses tukar nama kereta owner meninggal dunia seperti berikut:

i. Cara Tukar Nama Kereta Secara Sukarela

Langkah-langkah yang dikongsikan ini adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada laman Facebook rasmi JPJ Malaysia. Berikut merupakan prosedur tukar nama kereta (tukar hak milik kenderaan) secara sukarela untuk rujukan dan panduan anda:

1. Langsaikan Bayaran

Sebagai pemilik kenderaan, anda perlu pastikan tiada bayaran yang tertunggak atau kesemua baki bayaran telah dilangsaikan sebelum menjual kereta atau motosikal terpakai anda kepada pemilik baharu.

2. Pemeriksaan Puspakom untuk Tukar Hak Milik

Pemilik asal atau pemilik baharu perlu hadir sendiri ke Puspakom untuk melakukan pemeriksaan kenderaan. Untuk memudahkan urusan, anda disarankan untuk membuat janji temu terlebih dahulu sebelum hadir menjalani pemeriksaan. Selain pemeriksaan kenderaan di Puspakom, anda juga boleh memilih untuk melakukan pemeriksaan Puspakom di rumah anda melalui pemeriksaan bergerak Puspakom.

Janji temu di Puspakom kini boleh dilakukan secara online untuk memudahkan dan melancarkan urusan. Ketahui cara booking Puspakom tukar nama secara dalam talian seperti berikut:

Panduan Pendaftaran Sistem Janji Temu Pemeriksaan Puspakom untuk Tukar Nama Kenderaan, MyPuspakom

Carsome turut menyediakan panduan lengkap proses pendaftaran menggunakan sistem janji temu online MyPuspakom. Bagi anda yang ingin mengetahui cara booking Puspakom tukar nama, panduan berikut mungkin boleh membantu memudahkan urusan pemeriksaan tukar hak milik kenderaan anda:

a. Pendaftaran Akaun MyPuspakom
    1. Tekan butang DAFTAR MASUK KALI PERTAMA;
    2. Kemudian, pilih jenis akaun yang bersesuaian mengikut jenis pemeriksaan;
    3. Masukkan maklumat akaun yang diperlukan nama, nombor kad pengenalan (MyKad), alamat dan info-info lain yang diperlukan;
    4. Muat naik dokumen yang diperlukan;
    5. Kemudian tekan DAFTAR.
b. Janji Temu Pemeriksaan Puspakom untuk Tukar Hak Milik
    1. DAFTAR MASUK menggunakan alamat e-mel dan kata laluan yang telah disahkan;
    2. Kemudian, pilih TEMUJANJI BARU;
    3. Lengkapkan maklumat kenderaan yang diperlukan seperti kategori kenderaan, jenis kenderaan, kelas kegunaan dan sebagainya;
    4. Kemudian, pilih NEGERI dan TARIKH pemeriksaan yang anda inginkan mengikut kesesuaian anda. Kekosongan tarikh dan masa pemeriksaan adalah tertakluk pada situasi dan keadaan;
    5. Jika anda menggunakan perkhidmatan WAKIL, lengkapkan maklumat wakil atau pembawa kereta yang akan hadir;
    6. SAHKAN maklumat janji temu anda;
    7. BAWA bersama dokumen-dokumen berikut semasa pemeriksaan seperti kad pengenalan, geran kereta atau sijil pemilikan kenderaan/vehicle ownership certificate (VOC) asal atau salinan yang telah diperakui;
    8. SAHKAN jumlah bayaran dan lakukan pembayaran secara dalam talian sama ada menggunakan kad kredit, kad debit atau FPX (perbankan internet);
    9. Bawa bersama SLIP PENGESAHAN JANJI TEMU semasa pemeriksaan.

Selain itu, anda juga perlu mengisi Borang B5 Puspakom dan tunggu sehingga proses pemeriksaan selesai. Secara amnya, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori sebelum proses tukar nama kereta atau pindah milik kenderaan boleh dilakukan. Laporan B5 akan dikeluarkan oleh pihak Puspakom dan akan digunakan oleh pihak JPJ semasa proses tukar nama kereta dilakukan.

Pembeli secara asasnya tidak boleh meneruskan proses tukar nama kereta dan hak milik kenderaan di JPJ tanpa borang B5 Puspakom ini. Bayaran PUSPAKOM tukar nama adalah sekitar RM30. Anda juga boleh merujuk senarai lengkap harga tukar nama kereta dan kos pemeriksaan Puspakom di sini.

3. Proses Tukar Nama JPJ (Pemilik Berdaftar)

Pemilik asal perlu hadir sendiri ke mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan yang berhampiran dan perlu mengisi borang tukar nama JPJ – Borang Penyata Pertukaran Milikan Kenderaan Motor Secara Sukarela oleh Pemunya Berdaftar atau Pemunya Baharu (JPJK3). Maklumat-maklumat seperti nama, nombor kad pengenalan serta alamat pemilik asal dan pemilik baharu diperlukan untuk mengisi borang tukar hak milik kenderaan ini. Anda juga boleh memuat turun borang tukar nama JPJ (JPJK3) di sini untuk melancarkan urusan.

Pemilik asal perlu menyediakan dokumen seperti kad pengenalan (MyKad) dan geran asal kenderaan atau sijil pemilikan kenderaan (VOC) untuk melancarkan proses tukar nama kenderaan.

borang tukar nama JPJ
Kredit: JPJ Malaysia

Proses tukar nama kereta atau pindah milik biasanya memerlukan pengesahan cap jari (biometrik) atau thumprint pemilik asal. Oleh sebab itu, pemilik asal perlu menghadirkan diri ke mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan untuk proses lanjut. Bawa bersama kad pengenalan untuk melancarkan urusan. Setelah selesai urusan tukar nama kereta, anda akan diberikan slip pengesahan. Slip ini perlu diserahkan kepada pemilik baharu untuk prosedur tukar nama kereta yang seterusnya.

4. Proses Tukar Nama JPJ (Pemilik Baharu)

Selain pemilik asal, pemilik baharu juga perlu mengisi borang tukar nama JPJ – Borang Penyata Pertukaran Milikan Kenderaan Motor Secara Sukarela oleh Pemunya Berdaftar atau Pemunya Baharu (JPJK3). Bagi pemilik baharu, anda disarankan untuk perbaharui atau renew insurans kereta terlebih dahulu. Ini kerana, setelah urusan pengesahan cap jari (biometrik) atau thumprint di JPJ selesai, road tax kereta serta insurans kereta sedia ada akan terbatal secara automatik.

promo jual kereta

Pemilik baharu perlu menyediakan dokumen seperti kad pengenalan (MyKad), geran asal kenderaan atau sijil pemilikan kenderaan (VOC), laporan asal pemeriksaan Puspakom dan slip pengesahan cap jari pemilik asal.

Jika insurans kereta telah diperbaharui, pemilik baharu boleh terus melakukan proses pembaharuan cukai jalan dan akan menerima sijil pemilikan kenderaan (VOC) baharu dengan maklumat pemilikan baharu daripada pihak JPJ.

Panduan Pendaftaran MySikap, Cara Tukar Nama Kereta Secara Online

Carsome turut menyediakan panduan lengkap tukar nama kereta tanpa ke JPJ (tukar hak milik kenderaan online) melalui portal MySikap seperti berikut:

a. Pendaftaran Akaun MySikap

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun MySikap, anda perlu mendaftarkan akaun anda terlebih dahulu. Anda boleh merujuk cara daftar portal MySikap di sini. Secara amnya, portal MySikap membolehkan pengguna membuat urusan secara online seperti berikut:

b. Pemilik Berdaftar

Berikut cara tukar nama kereta secara online (pemilik berdaftar) untuk rujukan dan panduan anda:

    1. Log masuk portal MySikap;
    2. Pada halaman utama, pilih KENDERAAN;
    3. Kemudian, pilih PERMOHONAN PERTUKARAN HAK MILIK KENDERAAN (PEMILIK BERDAFTAR)
    4. Masukkan NOMBOR PENDAFTARAN KENDERAAN dan klik Teruskan;
    5. Sahkan maklumat, kemudian klik Teruskan;
    6. Masukkan maklumat E-MEL PENDAFTAR DAN PEMILIK BAHARU dan klik Seterusnya;
    7. Selesai. Simpan dan cetak resit sebagai rujukan.
c. Pemilik Baharu

Berikut cara tukar nama kereta secara online (pemilik baharu) untuk rujukan dan panduan anda:

    1. Log masuk portal MySikap;
    2. Pada halaman utama, pilih KENDERAAN;
    3. Kemudian, pilih PERMOHONAN PERTUKARAN HAK MILIK KENDERAAN (PEMILIK BAHARU)
    4. Masukkan NOMBOR PENDAFTARAN KENDERAAN dan klik Seterusnya;
    5. Pengisytiharaan Kenderaan – Pilih Semenanjung, kemudian klik Setuju;
    6. Masukkan maklumat pembayaran (Kad Kredit/Debit) dan klik Bayar;
    7. Sahkan maklumat, kemudian klik Teruskan;
    8. Cetak resit dan bawa ke mana-mana pejabat JPJ berdekatan untuk proses lanjut.

ii. Cara Tukar Nama Kereta Owner Meninggal Dunia

Secara amnya, proses tukar nama kereta owner meninggal dunia boleh menjadi sedikit rumit jika pemilik asal tidak meninggalkan sebarang wasiat terhadap harta yang ditinggalkan. Jika situasi ini berlaku, waris perlu membuat permohonan terlebih dahulu di Unit Pembahagian Harta Pusaka Kecil atau Pejabat Tanah bagi menetapkan individu yang berhak terhadap harta yang ditinggalkan. Carsome menyenaraikan panduan lengkap cara tukar nama kereta jika penama pada geran kereta atau pemilik asal (owner kereta) meninggal dunia seperti berikut untuk rujukan dan panduan anda:

1. Pembahagian Harta Pusaka Kecil

Jika pemilik asal tidak meninggalkan sebarang wasiat, waris boleh membuat permohonan pembahagian harta pusaka kecil terlebih dahulu. Langkah-langkah permohonan harta pusaka kecil boleh didapati di sini. Setelah proses pengagihan harta selesai, pihak waris akan menerima surat perintah pembahagian ke atas setiap pemilikan harta yang ditinggalkan oleh pemilik asal berdaftar yang telah meninggal dunia.

Waris yang memperoleh kenderaan atas nama si mati perlu melakukan proses tukar nama kereta (tukar hak milik kenderaan) menggunakan surat perintah pembahagian sebagai bukti pengesahan atau sokongan pemilikan baharu.

Pembaharuan cukai jalan atau road tax kereta bagi kenderaan yang masih berdaftar atas nama pemilik yang telah meninggal dunia hanya boleh diperbaharui SEKALI SAHAJA untuk tempoh enam (6) bulan oleh waris terdekat. Setelah tamat tempoh enam (6) bulan, pembaharuan cukai jalan ke atas kenderaan tersebut TIDAK lagi boleh dilakukan.

Waris disarankan untuk membuat permohonan tukar hak milik kenderaan dengan segera sebelum cukai jalan tamat tempoh bagi mengelakkan sebarang kesulitan atau masalah lain yang tidak dapat dielakkan. Bagi proses pembaharuan cukai jalan kenderaan (owner kereta meninggal dunia), urusan pembaharuan cukai jalan hanya boleh dilakukan di kaunter JPJ sahaja.

2. Pemeriksaan Puspakom untuk Tukar Hak Milik

Sebelum proses tukar nama motor atau tukar nama kereta dilakukan, semua kenderaan persendirian perlu menjalani pemeriksaan mandatori di Puspakom. Bagi urusan pemeriksaan Puspakom tukar nama ini, waris perlu membawa kenderaan dan geran asal ke Puspakom untuk pemeriksaan. Setelah selesai, pihak Puspakom akan mengeluarkan Laporan B5 Puspakom yang akan digunakan semasa proses tukar hak milik kenderaan di JPJ.

Waris disarankan untuk menyelesaikan urusan Permohonan Pembahagian Harta Pusaka Kecil terlebih dahulu sebelum menjalani pemeriksaan tukar nama kereta di Puspakom. Ini kerana, urusan pembahagian harta mungkin mengambil masa yang lebih lama berbanding tempoh sah laku laporan B5 Puspakom yang hanya boleh diguna pakai dalam tempoh 30 hari sahaja daripada tarikh pemeriksaan.

3. Proses Tukar Nama JPJ

Setelah pengesahan milikan baharu kenderaan diterima daripada pentadbiran pusaka atau perintah mahkamah, dan waris telah mendapat kelulusan pemeriksaan tukar hak milik kenderaan (Laporan B5) daripada Puspakom – waris boleh memulakan proses tukar nama kereta di mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan berdekatan. Waris perlu mengisi butiran yang diperlukan serta mengemukakan dokumen asal dan menjelaskan bayaran tukar nama kereta.

Harga Tukar Nama Kereta 2022

Secara amnya, proses tukar nama kenderaan di JPJ tertakluk kepada kadar bayaran tertentu. Carsome menyenaraikan senarai harga tukar nama kereta untuk panduan anda seperti berikut:

Kategori Kenderaan Kos Tukar Nama Kereta
Motosikal RM3.00
Motokar RM100.00
Kenderaan Perdagangan RM40.00
Kenderaan Off Road RM100.00

Selain itu, anda boleh merujuk senarai lengkap dokumen diperlukan dan borang tukar nama JPJ seperti dinyatakan di sini. Bawa bersama sijil kematian asal pemilik kenderaan (sebagai persediaan sekiranya diminta). Anda juga disarankan untuk memperbaharui insurans kereta terlebih dahulu kerana insurans sedia ada akan terbatal secara automatik setelah hak milikan kenderaan bertukar.

Secara amnya, proses tukar nama kereta secara online (owner kereta meninggal dunia) melalui portal (MyEG tukar nama) tidak boleh dilakukan. Ini kerana, ia memerlukan pengesahan kad pengenalan dan cap jari biometrik pemohon. Selain itu, proses tukar hak milik kenderaan bagi pemilik yang telah meninggal dunia tidak termasuk di bawah Tukar Hak Milik Secara Sukarela. Oleh sebab itu, ia perlu dirujuk kepada mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan berdekatan untuk semakan dokumen sokongan dan urusan-urusan lain (jika perlu).

temujanji jpj online tukar nama

Syarat Tukar Nama Kereta, Dokumen untuk Tukar Nama Kereta

Pemohon yang ingin melakukan prosedur tukar hak milik kenderaan secara sukarela atau tukar nama kereta owner meninggal dunia perlu melengkapkan borang serta mengemukakan dokumen tukar nama JPJ seperti berikut:

i. Dokumen Tukar Nama Kereta Secara Sukarela

Untuk melakukan proses tukar hak milik kenderaan, terdapat beberapa syarat-syarat yang perlu dipatuhi dan dokumen tukar nama kereta yang perlu disediakan.

a. Syarat Am Tukar Hak Milik Kenderaan

Carsome menyenaraikan syarat am tukar hak milik kenderaan secara sukarela seperti berikut:

    1. Pemilik asal berdaftar (penjual) dan pemilik baharu (pembeli) perlu hadir sendiri ke mana-mana cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan berdekatan bagi urusan pengesahan cap jari secara biometrik;
    2. Wakil hanya dibenarkan bagi pihak pemilik asal berdaftar atau pemilik baharu bagi kenderaan selain milik persendirian individu;
    3. Tiada sekatan terhadap urus niaga tukar hak milik seperti rekod tuntutan hak milik oleh syarikat kewangan, rekod cukai kastam yang belum diselesaikan, rekod senarai hitam dan sebagainya;
    4. Kenderaan motor (kecuali motosikal) telah menjalani pemeriksaan di Puspakom;
    5. Permit kenderaan perdagangan pemilik asal berdaftar telah dibatalkan terlebih dahulu;
    6. Fi yang ditetapkan telah dijelaskan;
    7. Beberapa dokumen asas perlu disediakan oleh pemilik asal berdaftar dan pemilik baharu:
     • Pengesahan identiti individu pemilik asal berdaftar dan pemilik baharu seperti dokumen pengenalan diri (MyKad, MyTentera, MyPR atau pasport);
     • Pengesahan identiti untuk kerajaan/ bank/ syarikat/ kewangan/ insurans/ pertubuhan/ koperasi/ syarikat sendirian berhad/ syarikat berhad/ perniagaan milikan tunggal/ perniagaan perkongsian/ badan berkanun/ pihak berkuasa tempatan/ kedutaan/ pesuruhjaya tinggi/ konsulat/ pertubuhan antarabangsa:
      1. Salinan Borang 49;
      2. Salinan resolusi/minit mesyuarat berkenaan persetujuan penjualan kenderaan;
      3. Borang 9 atau Borang 13 yang disahkan oleh Setiausaha Syarikat atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau mana-mana yang berkaitan; atau
      4. Salinan Borang D yang disahkan SSM; atau
      5. Apa-apa dokumen lain yang berkaitan Pengesahan Identiti; dan
      6. Surat persetujuan penjualan kenderaan motor.
     • Surat rasmi lantikan wakil hendaklah di bawa bersama. Wakil juga perlu mengemukakan pengesahan identiti individu (dokumen pengenalan diri – MyKad, MyTentera, MyPR atau pasport;
     • Borang JPJK3 yang telah lengkap diisi;
     • Perakuan pendaftaran kenderaan motor.

b. Syarat Khas Tukar Hak Milik Kenderaan

Carsome menyenaraikan syarat khas tukar hak milik kenderaan secara sukarela seperti berikut:

    1. Salinan pasport yang disahkan oleh Kedutaan Malaysia mengikut lokasi semasa pemilik asal berdaftar; atau
    2. Akuan persetujuan penjualan yang ditandatangani oleh pemilik asal berdaftar dihadapan dan disahkan oleh pegawai Kedutaan Malaysia mengikut lokasi semasa pemilik asal berdaftar – Jika pemilik asal berdaftar berada di luar negara;
    3. Perintah Mahkamah – Jika pemilik asal berdaftar tidak dapat dikesan atau tidak dapat dihubungi:
    4. Surat persetujuan penjualan kenderaan; atau
    5. Salinan borang 59 atau borang 70 atau borang 72 yang disahkan oleh SSM – Jika kenderaan milik syarikat/perkongsian yang telah muflis atau dalam proses pembubaran yang diuruskan oleh Receivers and Managers atau Liquidators
    6. Bagi Kenderaan Perdagangan:
     • Kenderaan off-road perlu menjalani Pemeriksaan Khas (B2) di Puspakom terlebih dahulu;
     • Kenderaan jentera/kenderaan bomba/trak tunda/kenderaan mayat perlu menjalani pemeriksaan awalan PG11A/ PG13B;
     • Surat pembatalan permit atau surat kelulusan ubah syarat oleh SPAD/ LPKP/ Kementerian Pelancongan;
     • Surat tawaran kelulusan lesen atau surat kelulusan ubah syarat;
     • Borang JPJK1 yang telah lengkap diisi sekiranya kenderaan motor akan beroperasi sebagai decontrolled; atau
     • Borang JPJK11 yang telah lengkap diisi sekiranya kenderaan motor akan beroperasi sebagai off-road;
     • Salinan surat pengecualian daripada Perbendaharaan/MITI/Kastam yang telah disahkan (jika berkenaan).

ii. Dokumen Tukar Nama Kereta Owner Meninggal

Untuk melakukan proses tukar hak milik kenderaan, terdapat beberapa syarat-syarat yang perlu dipatuhi dan dokumen tukar nama kereta yang perlu disediakan. Carsome menyenaraikan syarat dan dokumen yang diperlukan untuk tukar nama kenderaan owner meninggal dunia seperti berikut:

   1. Salinan perintah Mahkamah Tinggi yang disahkan oleh Mahkamah; atau
   2. Salinan Surat Geran Probet (Grant Letter of Probate) yang disahkan oleh Mahkamah; atau
   3. Salinan Surat Pentadbir Pusaka (Grant Letter of Administrator) yang disahkan oleh Mahkamah; atau
   4. Salinan Perintah Pembahagian/Perintah Pemberian Surat Kuasa Mentadbir di bawah Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 yang disahkan oleh Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian; atau
   5. Salinan Perintah Faraid yang disahkan oleh Mahkamah Syariah;
   6. Akuan sumpah (dibuat oleh pewaris seperti dalam perintah faraid) berkenaan penolakan harta hendaklah disertakan bersama dan dibuat di hadapan Pesuruhjaya Sumpah yang berkhidmat dengan kerajaan/Majistret/Hakim jika Perintah Faraid tidak menyatakan penama/pewaris kepada kenderaan motor milik si mati;
   7. Salinan Jadual Tiga oleh Mahkamah Anak Negeri Sabah yang disahkan oleh Mahkamah Anak Negeri Sabah; atau
   8. Salinan Perintah dalam bentuk Form C yang disahkan oleh Pejabat Jabatan Tanah dan Ukur Negeri Sabah.

Pemohon juga turut dinasihatkan untuk hadir sendiri ke cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan untuk melancarkan dan memudahkan proses tukar hak milik kenderaan. Pemohon yang menghantar wakil perlu mengisi borang lain beserta maklumat pengesahan identiti.

prosedur tukar nama kereta owner meninggal dunia

Nota: Maklumat, dokumen dan cara tukar hak milik kenderaan yang dinyatakan adalah tertakluk pada perubahan atau pindaan semasa oleh pihak JPJ atau institusi lain yang berkaitan. 

Beli Kereta Terpakai: Proses Tukar Hak Milik Kenderaan

Selain itu, jika anda telah membeli kereta terpakai namun tidak sempat tukar hak milik kenderaan kerana owner meninggal dunia, anda boleh mendapatkan bantuan waris si mati untuk membantu anda. Minta bantuan waris untuk menukar hak milik kenderaan kepada nama waris terlebih dahulu. Setelah selesai, mulakan proses tukar hak milik kenderaan antara pihak waris dan pihak anda pula.

Semoga perkongsian ini dapat membantu memudahkan urusan tukar nama kenderaan. Selain itu, jika anda ingin mendapatkan mana-mana model kereta terpakai, layari laman web rasmi Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai yang menyediakan pelbagai pilihan kereta terpakai terbaik dan berkualiti dengan tawaran harga yang menarik dan berpatutan.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular