HomeBMCara Check Saman Polis, Semak Saman JPJ Secara Online yang Perlu Anda...

Cara Check Saman Polis, Semak Saman JPJ Secara Online yang Perlu Anda Tahu

Rakyat Malaysia kini semakin bijak dalam memanfaatkan penggunaan teknologi dan internet dalam kehidupan seharian. Kecanggihan dan kemajuan teknologi hari ini memudahkan orang ramai terutamanya pengguna jalan raya di Malaysia untuk check saman polis atau semak saman JPJ yang tertunggak secara online dengan mudah dan cepat. Jika dahulu proses semak saman polis atau PDRM perlu dilakukan secara bersemuka atau memerlukan anda untuk beratur panjang di kaunter-kaunter saman. Namun kini, segala urusan berkaitan daripada check saman polis sehinggalah pembayaran saman boleh dilakukan di hujung jari dari rumah.

check saman polis | semak saman polis

Cara Check Saman Polis atau Semak Saman Polis, JPJ Secara Online

Selari dengan perkembangan dan kemajuan teknologi, kebanyakan sistem tradisional yang memerlukan anda untuk beratur panjang sebelum ini kini boleh diakses secara online sekali gus dapat meminimumkan pergerakan dan menjimatkan masa anda. Semakan saman polis atau PDRM, semakan saman JPJ, semakan saman trafik kini boleh dilakukan dengan mudah secara online. Carsome menyenaraikan lima cara check saman polis secara online untuk panduan dan rujukan anda:

1. Check Saman: MyEG

MyEG merupakan salah satu portal yang menawarkan perkhidmatan check saman polis, JPJ, trafik secara online. Selain semak saman, portal ini juga membolehkan pengguna renew cukai jalan kenderaan, renew lesen memandu dan penggantian MyKad. Malah, anda juga boleh memperbaharui permit pembantu rumah dan permit pekerja asing.

Cara Check Saman Melalui MyEG

Anda boleh merujuk panduan ringkas cara menggunakan MyEG untuk check saman polis yang tertunggak seperti berikut:

  1. Layari laman web MyEG;
  2. Log Masuk atau Login menggunakan akaun yang telah didaftarkan. Jika tiada akaun dengan MyEG, anda perlu Create An Account atau Daftar Masuk terlebih dahulu;
  3. Pergi ke pautan e-Services dan pilih sama ada anda ingin semak saman polis, JPJ atau lain-lain;
  4. Masukkan maklumat yang diperlukan dan tekan butang Semak;
  5. Maklumat berkaitan saman yang tertunggak akan dipaparkan. Anda juga boleh memilih untuk menyelesaikan tunggakan saman dengan membayar saman secara online.

Selain semak saman polis secara online, anda juga boleh muat turun aplikasi check saman MyEG di Google Play Store untuk memudahkan urusan semakan saman anda melalui aplikasi di telefon pintar anda.

Artikel Berkaitan: Jenis, Harga dan Perbandingan Polisi Insurans Kereta di Malaysia

2. Check Saman: Portal JPJ

Selain itu, anda juga boleh semak saman JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) dan saman AES (Automated Enforcement System atau Sistem Penguatkuasaan Jalan Raya Automatik) melalui portal rasmi JPJ. Secara amnya, saman JPJ merujuk rekod notis atau saman yang dikeluarkan ke atas pengguna atau pemilik kenderaan yang melakukan kesalahan jalan raya. Manakala, saman AES pula merujuk kesalahan yang dikesan oleh sistem pengesanan dan perakam kesalahan lalu lintas automatik menggunakan alat pengesan yang dipasang di lokasi-lokasi tertentu.

Cara Check Saman Melalui Portal JPJ

Anda hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan nombor kenderaan sahaja. Semakan saman melalui portal rasmi JPJ tidak memerlukan anda untuk mendaftar masuk sebagai pengguna untuk menggunakan perkhidmatan ini.

  1. Layari laman web Jabatan Pengangkutan Jalan;
  2. Masukkan Nombor Kad Pengenalan sahaja atau Nombor Kad Pengenalan dan Nombor Kenderaan sahaja daripada menu dropdown yang tersedia;
  3. Kemudian, pilih jenis pengenalan diri (cth. Orang Awam Malaysia (MyKad);
  4. Masukkan maklumat yang diperlukan, kemudian tekan butang Semak;
  5. Maklumat berkaitan saman JPJ dan saman AES akan dipaparkan untuk tindakan anda selanjutnya.

Saman JPJ atau saman AES boleh dibayar di mana-mana Pejabat JPJ Negeri, Cawangan JPJ atau secara online melalui perkhidmatan e-Services. Secara amnya, saman yang dikeluarkan oleh pihak JPJ terbahagi kepada dua jenis seperti berikut:

  • Saman boleh kompaun – perlu dibayar dalam tempoh yang ditetapkan dalam slip saman.
  • Saman tidak boleh dikompaun – hendaklah diselesaikan di mahkamah seperti yang ditetapkan dalam slip saman.

cara check saman polis online

3. Check Saman: RILEK

RILEK merupakan singkatan bagi Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan. Portal interaktif dalam talian milik kerajaan ini merupakan salah satu daripada enam aplikasi utama kerajaan yang bertujuan untuk memberi akses interaktif kepada orang ramai selari dengan inisiatif e-Services. Selain semak saman trafik secara online, portal ini juga membolehkan anda membuat semakan status insolvensi dan saman DBKL.

  1. Layari laman web RILEK;
  2. Jika anda pengguna baharu, Daftar Masuk sebagai pengguna;
  3. Kemudian Log Masuk menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan;
  4. Klik pada menu Search By, kemudian pilih Semak Saman JPJ atau PDRM;
  5. Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik butang Semak.

Pembayaran saman menggunakan portal RILEK boleh dibuat secara online menerusi rangkaian perbankan internet yang tersedia di Malaysia seperti Maybank2u, CIMB Clicks, Public Bank, RHB Online dan sebagainya.

4. Check Saman: SSO PDRM

Sistem Semakan Online (SSO) merupakan perkhidmatan yang disediakan oleh PDRM bagi membolehkan orang awam membuat semakan terhadap perkhidmatan-perkhidmatan dalam talian yang disediakan oleh PDRM. Perkhidmatan ini termasuk semakan status laporan dan siasatan polis, status semakan saman trafik yang belum dijelaskan dan status pengambilan atau kekosongan jawatan yang terkini.

  1. Layari laman web SSO;
  2. Daftar Akaun anda terlebih dahulu jika anda merupakan pengguna baharu;
  3. Jika anda telah mempunyai akaun sedia ada, Log Masuk menggunakan ID Pengguna dan Kata Laluan anda yang telah ditetapkan;
  4. Klik pada butang Status Saman untuk membuat semakan saman menerusi Nombor Kad Pengenalan atau Nombor Plat Kenderaan anda.

5. Check Saman: SMS

Saman polis, saman JPJ atau saman trafik juga boleh disemak melalui perkhidmatan Sistem Pesanan Ringkas atau SMS. Namun begitu, check saman polis melalui SMS tertakluk pada caj perkhidmatan sebanyak 15 sen untuk setiap mesej yang dihantar dan 20 sen bagi setiap mesej yang diterima

Cara Check Saman JPJ dan Check Saman Polis SMS

Sekiranya anda ingin menggunakan SMS untuk semak saman polis atau mana-mana saman lain yang tertunggak, berikut merupakan panduan check saman polis melalui SMS untuk rujukan anda:

  • Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>Nombor Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888 atau 32728.
  • Contoh – POLIS SAMAN CDK1 atau POLIS SAMAN 920201115394
  • Taip JPJ<jarak>SAMAN<jarak>Nombor Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan dan Hantar ke 15888
  • Contoh – JPJ SAMAN CDK1 atau JPJ SAMAN 920201115394

Anda juga boleh memohon untuk mendapatkan maklumat saman anda secara terperinci melalui e-mel. Perincian saman akan dihantar kepada anda menerusi alamat e-mel yang diberikan:

  • Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>Nombor Kad Pengenalan atau No Plat Kenderaan<jarak>alamat e-mel dan Hantar ke 15888 atau 32728
  • Contoh – POLIS SAMAN CDK1 tester@gmail.com atau POLIS SAMAN 920201115394 tester@gmail.com

promo jual kereta | cara check saman polis dan JPJ

Aplikasi Check Saman: PDRM Lancar Aplikasi Mudah Alih, Portal MyBayar Saman

MyBayar Saman merupakan kaedah alternatif yang menyediakan kemudahan pembayaran saman secara online kepada orang ramai. Pengguna boleh membayar kompaun saman trafik melalui aplikasi mudah alih dan portal ini selain kaedah bayaran lain sedia ada. Ia merupakan salah satu inisiatif Jabatan Siasat dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) dalam mewujudkan ekosistem digital yang lebih baik untuk meningkatkan sistem penyampaian yang lebih cepat, cekap dan mudah.

Artikel Berkaitan: Harga Minyak Petrol Minggu Ini untuk RON95, RON97 dan Diesel di Malaysia

Menurut PDRM, pelancaran portal dan aplikasi check saman melalui telefon pintar ini memberi kemudahan kepada orang ramai untuk membayar saman dengan lebih cepat dan pantas. Selain itu, kaedah ini juga selari dengan dasar kerajaan melalui Pelan Strategik e-Pembayaran Sektor Awam dan Pelan Pelaksanaan Peningkatan Dalam Talian Kerajaan Secara End to End. Ia juga bertepatan dengan MYDIGITAL yang merupakan salah satu inisiatif kerajaan dalam menyediakan pilihan pembayaran tanpa tunai menjelang 2022.

Cara Semak Saman Melalui Portal dan Aplikasi Check Saman, MyBayar Saman

Berikut merupakan tiga langkah yang perlu diambil untuk membolehkan anda menggunakan portal dan aplikasi ini:

Langkah 1: Pendaftaran

Pengguna perlu memasukkan maklumat diri seperti yang diperlukan. Kemudian, isi pengesahan one time password atau nombor OTP untuk membolehkan pengguna log masuk ke dalam portal atau aplikasi berkenaan.

1. Tekan butang Daftar Pengguna Baharu;
2. Isi maklumat peribadi;
3. Terima dan dan masukkan pengesahan OTP di telefon bimbit;
4. Log masuk Portal/Aplikasi MyBayar Saman.

Langkah 2: Semakan

Setelah selesai pendaftaran dan log masuk, pengguna boleh semak saman polis, trafik atau JPJ yang tertunggak atau perlu dibayar. Selain itu, pengguna aplikasi check saman ini juga akan menerima pemberitahuan saman sekiranya terdapat saman baharu yang dikeluarkan kepada pengguna.

1. Log Masuk Portal/Aplikasi MyBayar Saman;
2. Tekan butang Semakan pada menu utama;
3. Butiran saman akan dipaparkan untuk rujukan anda.

Langkah 3: Pembayaran

Pengguna boleh memilih kaedah pembayaran yang disediakan secara online tanpa dikenakan sebarang caj perkhidmatan. Selain itu, pengguna aplikasi check saman ini juga boleh melakukan semakan sejarah transaksi di bahagian aktiviti.

     1. Tekan butang Bayar Saman di butiran saman;
     2. Bagi pengguna aplikasi, tekan butang Saman di bahagian menu utama;
     3. Semak dan pilih saman yang hendak dibayar;
     4. Pilih mod bayaran dan tekan butang Bayar;
     5. Butiran transaksi pembayaran akan dipaparkan.
Semak saman polis melalui Aplikasi Check Saman | MyBayar Saman PDRM
Kredit: Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik PDRM

Untuk mendaftar sebagai pengguna MyBayar Saman, anda boleh melayari portal atau muat turun aplikasi check saman MyBayar Saman melalui Google Play Store dan Apple Apps Store. Selain itu, pengguna juga boleh melayari laman Facebook Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik PDRM sekiranya ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai aplikasi dan portal MyBayar Saman.

Check Saman Polis: Apa yang Anda Perlu Tahu Berkaitan Saman Polis, Trafik, dan JPJ?

Kami turut menyediakan soalan-soalan lazim berkaitan cara check saman polis seperti berikut bagi untuk panduan dan rujukan anda:

1. Apa yang berlaku sekiranya saya gagal membayar saman trafik?

Kegagalan pesalah trafik untuk melunaskan saman menerusi Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) boleh menyebabkan pesalah disenarai hitam dan dikenakan waran tangkap sekali gus menyebabkan pengguna tidak dibenarkan untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu. Pengguna hanya akan dikeluarkan daripada senarai selepas menjelaskan semua tunggakan saman.

2. Siapa yang perlu bertanggungjawab jika kereta terpakai yang dibeli mempunyai saman tertunggak oleh pemilik lama?

Jika anda membeli kereta terpakai dan menyedari kereta baharu anda mempunyai saman tertunggak – anda hanya perlu tunjukkan dokumen pembelian kereta (salinan borang pertukaran nama dan geran baharu) kepada pihak JPJ. Setelah terbukti saman tersebut dikeluarkan sebelum bertukar nama, anda tidak perlu membayar saman bagi pihak pemilik lama.

Namun begitu, jika anda membeli kereta terpakai secara ansuran daripada kenalan anda, anda mungkin perlu berbincang dengan kenalan anda untuk menjelaskan saman tersebut untuk mengelakkan anda daripada tidak boleh memperbaharui cukai jalan. Selain itu, pastikan anda peka dengan sebarang pengumuman diskaun saman yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

3. Adakah saman trafik turut ditawarkan diskaun tertentu?

Kebiasaannya, diskaun saman trafik adalah bergantung pada pengumuman semasa. Anda boleh mengikuti laman web atau laman sosial rasmi seperti Facebook atau Instagram Jabatan Pengangkutan Jalan atau Polis Diraja Malaysia untuk mendapatkan kemas kini lanjut berkenaan diskaun atau proses cek saman polis dari semasa ke semasa.

Selain itu, jika anda mempertimbangkan untuk membeli kereta terpakai atau menjual kereta lama anda, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai terbaik di Malaysia dengan perkhidmatan yang profesional, telus dan pantas. Namun sebelum itu, pastikan anda cek saman polis atau semak saman polis secara online terlebih dahulu untuk mengelakkan kereta lama anda mempunyai tunggakan saman yang perlu dijelaskan. Ini kerana, ia mungkin boleh melambatkan proses jual beli kereta anda.

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular