HomeBMNak Beli Kereta Second Hand? 10 Tips Beli Kereta Terpakai yang Perlu...

Nak Beli Kereta Second Hand? 10 Tips Beli Kereta Terpakai yang Perlu Anda Tahu

Pemilikan kereta sendiri kini tidak lagi dianggap sebagai suatu kehendak tetapi lebih kepada keperluan terutama sekali bagi mereka yang tidak mempunyai akses kepada sistem pengangkutan awam yang baik. Namun begitu, pemilikan kereta baharu merupakan satu perbelanjaan yang besar. Oleh sebab itu, ramai dalam kalangan generasi muda hari ini mempertimbangkan pembelian kereta terpakai sebagai pilihan berbanding pembelian kereta baharu. Namun begitu, jika tersilap langkah atau tanpa tips beli kereta terpakai yang betul, ia boleh menyebabkan anda terikat dengan liabiliti hutang jangka masa panjang.

Banyak perkara yang difikirkan sebelum membeli kereta antaranya kos penyelenggaraan, komitmen bulanan, kos minyak dan sebagainya. Namun begitu, membeli kereta terpakai tidaklah semudah yang disangka lebih-lebih lagi jika tiada pengetahuan yang betul. Carsome membantu anda dengan menyenaraikan 10 tips beli kereta terpakai yang boleh anda ikuti.

tips beli kereta terpakai

Tips, Perkara yang Perlu Anda Tahu Sebelum Beli Kereta Terpakai

Kereta terpakai – tidak kira apa jua jenama, jika kena dan betul caranya boleh menjadi suatu pelaburan jangka panjang yang menguntungkan. Namun begitu, jika tersilap langkah ia boleh menjadi suatu beban kewangan yang mungkin boleh mengganggu aliran kewangan dan merugikan anda:

1. Tetapkan Bajet

Tip yang paling penting sebelum anda membuat keputusan untuk beli kereta second hand atau kereta terpakai ialah dengan menetapkan bajet yang bersesuaian mengikut tahap kewangan dan kemampuan anda. Anda boleh mengetahui jenis model bersesuaian yang boleh dibeli berdasarkan bajet yang anda tetapkan seperti kereta terpakai yang boleh dibeli pada harga bawah RM100,000. Atau, anda juga boleh menetapkan had bayaran bulanan pinjaman yang mampu dibayar seperti RM400-RM500 sebulan dengan tempoh bayaran sehingga lima (5) tahun bergantung pada jumlah komitmen bulanan sedia ada anda.

Tips Beli Kereta Terpakai – Formula Gaji Beli Kereta

1. Pastikan harga kereta tidak melebihi gaji tahunan anda. Jika anda bergaji RM2,700 – harga kereta yang boleh dibeli mestilah tidak melebih RM32,400 (RM2,700 X 12 bulan).
2. Ansurans bulanan tidak melebihi 15% daripada gaji bulanan anda. Jika lebih rendah, lebih baik. Dengan gaji RM2,700, ansuran bulanan yang ideal adalah antara RM400-RM500 sebulan.
3. Beli kereta mengikut keperluan, bukan mengikut kehendak.

Selain itu, anda boleh gunakan kalkulator pinjaman atau loan calculator untuk membantu anda menganggarkan bayaran bulanan mengikut bajet yang ditetapkan.

2. Survei Online

Dalam zaman yang serba canggih ini, maklumat berkaitan kereta terpakai kini boleh didapati secara dalam talian tanpa perlu ke premis kereta terpakai. Anda boleh layari pelbagai platform dalam talian yang menawarkan urusan jual beli kereta terpakai. Anda juga turut disarankan untuk tidak terus menuju ke premis kereta terpakai tanpa melakukan tinjauan secara online terlebih dahulu. Ini kerana, skill atau kemahiran memujuk yang dimiliki oleh penjual kereta terpakai mungkin boleh ‘memukau’ anda tanpa anda sedari sekali gus membuatkan anda membuat keputusan tanpa memikirkan had bajet yang telah ditetapkan.

Selain itu, platform dalam talian juga membolehkan anda menetapkan ‘filter’ mengikut kesesuaian dan keperluan anda. Anda hanya perlu masukkan bajet yang anda tetapkan dan sistem akan memaparkan pilihan model kereta terpakai yang berada dalam lingkungan bajet anda sahaja.

3. Tetapkan Usia Kereta

Sama seperti bajet, menetapkan had usia kereta terpakai yang ingin dibeli ialah antara tips beli kereta terpakai yang anda perlu tahu. Misalnya, dengan bajet sebanyak RM20,000, anda akan disajikan dengan pelbagai pilihan kereta terpakai yang boleh anda miliki. Oleh itu, untuk mengelakkan anda daripada rambang mata, kecilkan skop pilihan kereta terpakai dengan menetapkan usia kereta (seperti usia kereta tidak melebihi 5 tahun). Namun begitu, jika tiada model kereta yang dipaparkan yang menepati pilihan anda, sesuaikan carian mengikut keadaan dan pilihan anda. Untuk rekod, 79% kereta yang dijual kepada Carsome berusia antara 6 hingga 8 tahun. Manakala, 6% terdiri daripada kereta terpakai yang berusia antara 3 hingga 5 tahun dan 15% untuk kereta terpakai yang berusia antara 9 hingga 11 tahun.

purata usia kereta yang dijual

4. Had Perbatuan/Mileage

Secara amnya, semakin tinggi nilai perbatuan semakin rendah nilai jualan sesebuah kereta terpakai. Jika anda ingin membeli kereta terpakai, pastikan anda memilih kereta dengan had perbatuan yang rendah atau sederhana. Namun semestinya, had perbatuan ini adalah tertakluk pada bajet dan usia model kereta yang ingin dibeli.

5. Periksa Sejarah Kereta

Pastikan anda periksa sejarah kereta sebelum membuat keputusan untuk membeli mana-mana kereta terpakai. Kebiasaannya, kereta terpakai yang dijual pada harga yang lebih murah berbanding harga pasaran mungkin ada sejarah tersendiri yang tersembunyi. Selidik terlebih dahulu sama ada kereta yang ingin dibeli pernah ditenggelami banjir, banyak kali bertukar pemilik (3-5 orang), pernah terlibat dalam kemalangan besar atau mempunyai had perbatuan terlalu tinggi.

Elakkan diri anda daripada ditipu. Bahagian luaran kereta mungkin tampil cantik dan sempurna, namun ragam sebenar kereta biasanya hanya boleh diketahui selepas beberapa bulan menggunakannya.

periksa sejarah kereta terpakai

6. Dapatkan Jadual Servis

Kereta yang diservis secara konsisten mengikut jadual yang ditetapkan menunjukkan kereta yang ingin dibeli berada dalam jagaan yang baik. Jika boleh, cari pemilik kereta yang setia menggunakan perkhidmatan pusat servis jenama masing-masing. Ini kerana, pusat servis merekodkan sejarah servis menggunakan buku atau sistem tersendiri. Maklumat penyelenggaraan kereta adalah penting untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai kereta yang ingin dibeli sama ada maklumat berkaitan jenis alat ganti yang pernah ditukar atau rekod kerosakan besar seperti kotak gear atau enjin.

Anda juga boleh meminta pertolongan rakan-rakan (jika ada) yang bekerja di pusat servis untuk memeriksa rekod servis pemilik terdahulu di dalam sistem. Selain itu, anda juga boleh meminta rekod penyelenggaraan atau resit alat ganti daripada pemilik sebagai bukti jika pemilik berurusan di bengkel biasa.

7. Periksa Bahagian Luar dan Dalam Kereta

Membeli kereta terpakai bukanlah seperti membeli sayur-sayuran atau buah-buahan di pasar malam. Anda perlu sedikit cerewet sebelum membuat keputusan. Ini kerana, setelah anda membeli kereta tersebut, tiada lagi yang boleh anda lakukan apatah lagi menyesali keputusan yang telah dibuat. Periksa sama ada terdapat sebarang kerosakan atau kecacatan tidak kira di bahagian dalaman atau luaran kereta yang ingin dibeli.

Cuba untuk berunding bagi mendapatkan diskaun jika anda mengesan sebarang kerosakan dan pemilik tidak ingin mengeluarkan sebarang kos untuk membaikinya – cat semula badan kereta memerlukan kira-kira RM2,000 hingga RM4000 bergantung pada model kereta. Upah ketuk badan kereta untuk membaiki kesan kemek pula boleh memakan kos serendah RM150 dan ke atas mengikut tahap kemek. Manakala, kotoran pada kusyen yang perlu dicuci boleh menelan belanja sehingga RM200.

beli kereta second hand | periksa bahagian luar dan dalam kereta terpakai

8. Periksa Kelengkapan dan Peralatan Asas Lain

Pastikan anda periksa kelengkapan dan peralatan asas kereta seperti signal, wiper, lampu, soket dan sebagainya berada dalam keadaan baik. Jika anda tidak berpuas hati dengan kualiti kereta terpakai yang ingin dibeli, cari kereta terpakai lain sehinggalah anda menjumpai kereta terpakai yang setanding dan berbaloi dengan harga yang dibayar. Tidak salah untuk lebih berhati-hati dan berkira-kira sebelum membuat keputusan besar terutamanya melibatkan pembelian kereta sebegini. Selain itu, anda juga boleh periksa perkara-perkara berikut sebelum membuat keputusan:

 • Lampu tinggi dan rendah, lampu kabus, lambu kabin dan lampu amaran (hazard light);
 • Penyaman udara;
 • Hon kereta;
 • Radio dan pemain cakera padat (CD) atau skrin sentuh;
 • Pemegang pintu dan kompartmen hadapan kereta;
 • Suis power window, cermin sisi;
 • Soket 2.4V atau palam pencucuh;
 • Picu tangki minyak, bonet dan but kereta;
 • Tali pinggang keledar dan pelaras tempat duduk;
 • Tayar simpanan dan kotak alatan;
 • Indikator pada panel meter menyala dan terpadam (beg udara, enjin, ABS dan sebagainya).

9. Periksa Enjin

Setelah berpuas hati dengan bahagian luaran dah dalaman kereta – periksa enjin. Sekiranya anda kurang berpengetahuan terutamanya melibatkan perkara berkaitan teknikal, minta bantuan rakan anda yang mahir mengenainya atau rakan anda yang bekerja sebagai mekanik kereta untuk mengelakkan anda daripada ditipu. Jika tidak, anda juga boleh ke mana-mana bengkel berdekatan dan minta pertolongan daripada mekanik untuk membantu anda memeriksa kereta yang ingin dibeli (bayaran dikenakan bergantung pada mekanik).

Mekanik kereta mempunyai pengetahuan yang luas mengenai kereta sehinggakan ada di antara mereka yang mendengar bunyi enjin sahaja sudah memadai untuk mengetahui kerosakan yang berlaku pada kereta. Namun begitu, jika anda ingin periksa sendiri kereta anda, perkara-perkara berikut mungkin boleh dijadikan panduan:

 • Periksa sama ada terdapat kesan minyak bocor;
 • Radiator berada dalam keadaan baik, buka penutup untuk melihat tahap kekeruhan air radiator;
 • Tiada kabel sambungan elektrik yang reput atau terputus;
 • Tiada komponen yang tertanggal, haus atau rosak;
 • Periksa minyak enjin.

tip beli kereta terpakai - periksa enjin

10. Pandu Uji

Tidak kira sama anda anda berunding terus dengan pemilik atau penjual kereta terpakai, anda mempunyai hak untuk memandu uji kenderaan yang ingin dibeli. Minta kebenaran pihak penjual untuk pandu uji kereta yang ingin dibeli untuk memberikan anda kepuasan dan keyakinan sebelum membuat keputusan:

 • Uji brek kereta secara perlahan dan lakukan brek kecemasan. Kenal pasti jika ada sebarang bunyi pelik semasa membrek;
 • Uji stereng semasa selekoh (selekoh tajam atau selekoh biasa). Kenal pasti sama ada terdapat sebarang bunyi semasa membelok atau memutar stereng;
 • Pandu uji di kawasan yang tidak rata. Ia bertujuan untuk mengenal pasti sebarang bunyi seperti pada bahagian kompartmen dan sebagainya;
 • Pandu dalam pelbagai kelajuan untuk menguji bunyi angin, gegaran enjin atau stereng dan sistem suspensi kereta;
 • Uji gear kereta – jika transmisi manual (gear 1-5/6), manakala jika transmisi automatik –masukkan gear D4, D3 atau D2 termasuk R. Pastikan gear bergerak lancar dan tidak tersekat-sekat.

Kami berharap perkongsian tips beli kereta terpakai ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan dan memudahkan urusan pembelian kereta terpakai anda. Namun begitu, jika anda ingin membeli kereta terpakai dengan mudah, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai dalam talian yang menawarkan perkhidmatan jual beli kereta yang pantas, cekap dan dipercayai.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular