HomeBMKereta Kena Langgar Dari Belakang? Jangan Panik & Ikuti Langkah Ini

Kereta Kena Langgar Dari Belakang? Jangan Panik & Ikuti Langkah Ini

Kereta langgar dari belakang semasa memandu, siapa saja yang suka macam ini kan? Tetapi apa boleh buat, kan? Meski kita dah berhati-hati, masih akan ada risiko untuk kita dilanggar atau pun melanggar. 

Kebiasaannya, yang melanggar itu yang salah. Tapi akan ada beberapa keadaan yang kereta yang dilanggar itu sebenarnya salah dan yang melanggar itu cumalah mangsa keadaan. Macam mana boleh jadi macam ni? 

Kalau kereta yang dilanggar itu melakukan kesalahan seperti memandu melulu tanpa memberikan isyarat. Faktor ini boleh mempengaruhi bayaran ganti rugi yang terpaksa dibayar oleh yang melanggar. 

Sebab itulah pentingnya dashcam kereta. Supaya kita boleh terselamat dalam situasi sebegini dan anda akan terlindung sekiranya anda cuma mangsa keadaan. 

Artikel berkaitan: Senarai Dashcam Terbaik di Malaysia & Cara untuk Pilih yang Sesuai untuk Anda

Jadi, kalau anda yang menjadi mangsa perlanggaran, apa nak kena buat? 

Jangan Panik

Dalam apa saja perkara yang anda buat, walau apapun yang berlaku, jangan sesekali panik. Walaupun anda yang menjadi mangsa, jangan sesekali panik. Panik hanya akan menyebabkan badan kita tidak berfungsi dengan betul dan membuat pertimbangan yang salah. 

Kerana itulah banyak kes orang pukul orang hanya kerana terlanggar sedikit keretanya. Kalau anda mula panik, orang yang melanggar anda pun akan ikut panik juga. Akhirnya? Tiada solusi yang terbaik boleh diusahakan. 

Kekal Tenang & Jangan Mulakan Konfrontasi 

Kenderaan anda baru dilanggar. Ya, anda berhak untuk marah. Tapi marah saja takkan boleh selesaikan masalah yang dah pun terjadi. Kereta anda dah pun kemik. Marah takkan baiki kerosakan yang ada. 

Kalau kemalangan terjadi di tengah jalan, cuba usahakan untuk alihkan kenderaan ke tepi jalan. Kalau tak boleh, cuba berbincang dengan berhati-hati dan sentiasa perhatikan trafik yang datang. 

Artikel berkaitan: Takut Kena Buli? Ini Cara untuk Berdepan Dengan Pembuli Jalan Raya

Keluar daripada kenderaan dengan tenang dan pergi bersemuka dengan orang yang melanggar anda. Jangan bawa apa-apa seperti kunci stereng. Nanti anda dianggap nak menyerang pula. Anda tak nak bermalam dalam lokap polis disebabkan ini. 

Berbincanglah dengan beradab walaupun kita yang menjadi mangsa.  Kekal tenang supaya satu solusi boleh dicapai. 

Ambil Gambar 

Keluarkan telefon anda dan ambil gambar kemalangan yang dah terjadi sebagai bukti. Pastikan gambar yang diambil jelas dan menampakkan situasi yang terjadi: 

  1. Gambar jarak dekat yang menampakkan kerosakan pada kereta anda. 
  2. Gambar jarak jauh yang menampakkan pelanggaran yang telah terjadi. Pastikan kedua-dua kereta ada dalam gambar. 
  3. Cukai jalan. Ini yang orang selalu lupa disebabkan panik. Gambar cukai jalan si pelanggar untuk bukti. Kalau si pelanggar tiada cukai jalan, anggap sajalah anda dah menang kes ini. 

‘Settle Luar’ atau Laporkan Kepada Polis? 

Ini yang selalu orang ramai keliru dan tak tahu nak pilih yang mana satu. Sama ada nak selesaikan di situ juga ataupun melibatkan polis dan juga insurans. Sebenarnya, ia bergantung kepada siapa yang melanggar anda dan juga tahap kerosakan kereta anda. 

  1. Kalau kerosakan kereta anda setakat kemik yang tak menjejaskan kereta, boleh saja anda nak selesaikan di situ juga. Nak lebih mudah, bawa kereta anda dan si pelanggar ke bengkel terdekat supaya mekanik boleh buat anggaran kerosakan dan anda boleh buat tuntutan terus daripada si pelanggar.  Kalau si pelanggar sanggup nak bayar kerosakan, bagus untuk anda. Anda tak perlu lagi nak pergi ke balai polis untuk buat laporan. Anda juga tak perlu berurusan dengan pihak insurans.
  1. Kalau kerosakan yang terjadi menyebabkan kereta langsung tak boleh nak gerak, anda hubungi insurans untuk hantarkan trak tunda. Jangan gunakan servis longkai! Minta trak tunda untuk tunda hingga ke balai polis untuk dibuat laporan bagi tujuan tuntutan insurans. 

Nak lebih terjamin dan selamat, tanpa mengambil kira tahap kerosakan, buat laporan polis adalah pilihan terbaik untuk anda dan si pelanggar. Pergi ke balai polis terdekat. Buat laporan dan seorang pegawai penyiasat akan mengambil kes anda untuk penilaian dan penyiasatan. 

Siasatan Polis

Laporan polis ini wajib dibuat oleh kedua-dua yang melanggar dan juga mangsa langgar. Seorang pegawai penyiasat akan ditugaskan untuk mengambil kes anda bagi penilaian dan penyiasatan siapa yang bersalah. 

Pegawai penyiasat akan menemu bual anda dan juga si pelanggar. Ceritalah daripada A sampai Z apa yang dah terjadi. Kalau perlu anda lukis, lukislah untuk memberikan gambaran tepat tentang apa yang dah terjadi. 

Pegawai penyiasat juga akan memeriksa kenderaan yang terlibat. Selepas sesi temu bual, keputusan siasatan hanya akan diketahui sekitar seminggu hingga dua minggu. 

Selepas selesai, jangan lupa minta salinan laporan daripada balai dan pastikan salinan itu telah diakui sah oleh mana-mana pegawai. 

Ayuh Ke Bengkel! 

Dah selesai urusan di balai, masanya untuk bawa kereta anda ke bengkel. Nak pilih bengkel yang mana? Mana-mana bengkel panel untuk insurans kereta anda. Kalau tak tahu, hubungi syarikat insurans anda untuk bantuan mencari bengkel terdekat. 

Sekali lagi, bergantung kepada tahap kerosakan dan pukul berapa ketika itu, berkemungkinan kereta anda akan bermalam di bengkel. Seperti biasa, beberapa dokumen diperlukan untuk tujuan tuntutan insurans. 

  1. i) Salinan kad pengenalan
  2. ii) Salinan lesen memandu

iii) Salinan geran kereta

iii) Salinan nota perlindungan (cover note) insurans

  1. iv) Salinan laporan polis yang telah diakui sah

Kalau orang lain yang menggunakan kereta anda, sertakan sekali salinan kad pengenalan dan lesen memandu pemandu yang terlibat. 

Artikel berkaitan: Cara Untuk Menuntut Waranti Lanjutan 1 Tahun CARSOME

Untuk permulaan, anda mungkin terpaksa menggunakan NCD insurans kereta anda dahulu sebelum boleh dituntut setelah keputusan siasatan keluar. Tapi kalau anda sanggup tunggu sehingga laporan siasatan siap, terpulang pada anda. 

Siapakah yang Salah? 

Keputusan siasatan biasanya akan keluar dalam masa satu hingga dua minggu. Anda juga boleh membuat susulan untuk siasatan anda daripada pihak polis jika ia mengambil masa terlalu lama. 

Laporan kedua dan ketiga akan dikeluarkan oleh pegawai penyiasat. Jangan lupa dapatkan salinan dan juga pastikan salinan tersebut diakui sah oleh mana-mana pegawai. 

Untuk buat tuntutan semula, anda boleh hubungi pihak insurans dan pihak insurans akan bimbing anda untuk buat tuntutan semula. Pastikan simpan segala macam dokumen yang anda ada termasuklah laporan polis dan juga gambar kemalangan untuk memudahkan proses tuntutan. 

Jangan Habiskan NCD Insurans Anda! 

Kenapa kami tekankan anda untuk buat laporan polis? Kerana untuk memudahkan anda membaiki kereta anda yang rosak, tanpa perlu menuntut insurans anda sendiri. Kalau anda dah tuntut insurans untuk membaiki kerosakan yang bukan disebabkan anda, anda dah bazirkan NCD insurans kereta anda sendiri.

Apa itu NCD? NCD atau No-Claim Discount merupakan diskaun yang diberikan oleh syarikat insurans sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan untuk kerosakan yang berlaku untuk tahun sebelumnya. 

Kalau anda dah buat tuntutan untuk kerosakan yang anda sendiri tak buat, bukan ke anda dah rugi? Anda terpaksa membayar insurans untuk tahun berikutnya lebih mahal. Disebabkan itulah anda jangan jadi terlalu baik kerana ia boleh membebankan anda sendiri! 

Apa Nak Buat Kalau Si Pelanggar Tak Bagi Kerjasama? 

Katakanlah yang melanggar anda itu langsung tak memberikan kerjasama kepada anda untuk menyelesaikan perkara ini, apa nak kena buat? 

Kalau ini yang berlaku, anda tak perlu takut. Kekal tenang dan jangan termakan dengan provokasi yang dibuat. Paling penting, ambil gambar kejadian untuk bukti. Kalau tak sempat, terus rakam video. Pastikan semua butiran yang disebutkan sebelum ini (nombor plat, cukai jalan, kereta si pelanggar, dan keadaan kereta anda selepas dilanggar) ada dalam video anda.

Langkah yang sama anda boleh ambil. Buat laporan polis dan hantar ke bengkel untuk dibaiki. Anda boleh tunggu keputusan siasatan atau terus pergi ke Jabatan Pengangkutan Jalan untuk mengetahui apa syarikat insurans kereta si pelanggar menggunakan video yang anda dah rakam.

Bawa semua laporan dan bukti kemudian hubungi syarikat insurans anda atau insurans si pelanggar untuk membuat tuntutan semula. 

Benda Boleh Settle

Diharapkan anda boleh tahu apa yang sepatutnya anda buat anda kata anda terlibat dengan kemalangan selepas ini. Yang penting, jangan panik. Tenang dan berbincanglah dengan rasional. 

Kalau anda sedang mencari kereta pramilik dengan kualiti seperti dibaik pulih dengan pemeriksaan 175-titik, CARSOME adalah pilihan terbaik! 

Dapatkan promosi terkini untuk kereta-kereta terpilih dengan melayari CARSOME!  

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular