HomeBMKereta Jimat Minyak, Harga Murah Berbaloi Bawah RM50K Pilihan Rakyat Malaysia

Kereta Jimat Minyak, Harga Murah Berbaloi Bawah RM50K Pilihan Rakyat Malaysia

Banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli sesebuah kereta antaranya faktor penggunaan minyak, amaun bayaran bulanan, kos penyelenggaraan dan faktor-faktor lain berkaitan. Pakar kewangan di Malaysia berpendapat individu yang ingin memiliki kenderaan perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya 15 peratus daripada gaji bersih untuk kos perbelanjaan tambahan lain berkaitan kereta termasuk kos petrol, tol dan penyelenggaraan. Kebanyakan pengeluar kereta di Malaysia kini menghasilkan kereta jimat minyak atau kereta elektrik untuk memenuhi kehendak pasaran dalam mengurangkan kos perbelanjaan.

Namun begitu, kereta elektrik biasanya dijual pada harga yang lebih mahal berbanding kereta biasa lain di pasaran. Oleh sebab itu, trend pengguna hari ini lebih tertumpu kepada kenderaan cekap bahan api atau kereta jimat minyak untuk membantu mengurangkan perbelanjaan dari segi kos minyak petrol terutamanya dalam keadaan ekonomi semasa yang tidak menentu di Malaysia.

kereta jimat minyak bawah RM50,000

Top 5 Kereta Jimat Minyak, Mesra Dompet di Malaysia Bawah RM50,000

Jika anda bercadang untuk membeli kereta baharu atau kereta terpakai jimat minyak, Carsome menyenaraikan lima (5) model kereta dengan penggunaan minyak yang efisien dan menjimatkan di Malaysia dengan harga di bawah RM50,000 untuk panduan anda:

1. Perodua Bezza 1.0 Standard G Automatik

Perodua merupakan antara pengeluar kenderaan cekap tenaga (EEV) nombor satu di Malaysia. Model-model keluaran Perodua seperti Axia, Bezza dan Myvi baharu mampu mencapai kecekapan bahan api melebihi 20 kilometer seliter. Malah, jenama ini juga telah mengeluarkan lebih 500,000 unit kenderaan cekap tenaga dan bahan api setakat hari ini.

   • Ekonomi Bahan Api: 4.8L/100km (anggaran)
   • Harga (tidak termasuk insurans): RM35,391
   • Bayaran Bulanan: From RM458.82*

πŸ“ Kos Penggunaan Petrol Perodua Bezza Bagi Tempoh Satu (1) Tahun

Dengan mengambil kira purata 1,000 km setiap bulan dengan kelajuan standard, berikut merupakan anggaran kos perbelanjaan petrol bagi Perodua Bezza selama setahun.

     • Harga Petrol RON95: RM2.05/liter – berdasarkan harga petrol Malaysia terkini
     • Jumlah Perbatuan: 1,000 km X 12 Bulan = 12,000 km
     • Anggaran Jumlah Perbelanjaan Penggunaan Petrol: RM1,180.80

2. Perodua Axia 1.0L Style Automatik

Kereta kompak 5 pintu ini merupakan model yang diperkenalkan bagi menggantikan pengeluaran model Viva yang ditamatkan. Ia merupakan model Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) pertama di Malaysia di bawah standard Dasar Automotif Negara (NAP) 2014. Kereta ini juga dikatakan mampu bergerak sejauh 20.6 km bagi setiap liter minyak.

   • Ekonomi Bahan Api: 4.7L/100km (anggaran)
   • Harga (tidak termasuk insurans): RM37,515
   • Bayaran Bulanan: From RM486.36*

πŸ“ Kos Penggunaan Petrol Perodua Axia Bagi Tempoh Satu (1) Tahun

Dengan mengambil kira purata 1,000 km setiap bulan dengan kelajuan standard, berikut merupakan anggaran kos perbelanjaan petrol bagi Perodua Axia selama setahun.

     • Harga Petrol RON95: RM2.05/liter – berdasarkan harga petrol Malaysia terkini
     • Jumlah Perbatuan: 1,000 km X 12 Bulan = 12,000 km
     • Anggaran Jumlah Perbelanjaan Penggunaan Petrol: RM1,156.20

3. Suzuki Alto 1.0 Automatik GLX

Suzuki Alto merupakan antara model kereta yang boleh dimiliki pada harga yang rendah dengan tawaran penjimatan bahan api yang maksimum. Alto dikuasakan oleh enjin 1.0 liter yang menawarkan penjimatan minyak yang tinggi dan kos operasi yang lebih rendah. Model kereta mesra alam sekitar ini juga menawarkan kadar pelepasan yang lebih rendah dengan penggunaan bahan api sekitar 19.23 liter bagi setiap kilometer.

   • Ekonomi Bahan Api: 5.2L/100km (anggaran)
   • Harga (tidak termasuk insurans): RM44,888
   • Bayaran Bulanan: From RM581.94*

πŸ“ Kos Penggunaan Petrol Suzuki Alto Bagi Tempoh Satu (1) Tahun

Dengan mengambil kira purata 1,000 km setiap bulan dengan kelajuan standard, berikut merupakan anggaran kos perbelanjaan petrol bagi Suzuki Alto selama setahun.

     • Harga Petrol RON95: RM2.05/liter – berdasarkan harga petrol Malaysia terkini
     • Jumlah Perbatuan: 1,000 km X 12 Bulan = 12,000 km
     • Anggaran Jumlah Perbelanjaan Penggunaan Petrol: RM1,279.20

4. Proton Iriz 1.3 Manual

Proton Iriz merupakan model supermini lima pintu yang dibangunkan oleh syarikat automobil Malaysia, Proton. Model ini merupakan model pengganti bagi Proton Savvy, dikuasakan oleh enjin versi suntikan langsung 1.3L VVT dan 1.6L VVT serba baharu. Model hatchback semgem B ini merupakan model pertama PROTON yang mendapat pengiktirafan 5 bintang ASEAN NCAP dan model paling cekap penggunaan petrol iaitu bawah 7 liter bagi setiap 100 kilometer.

   • Ekonomi Bahan Api: 5.8L/100km (anggaran)
   • Harga (tidak termasuk insurans): RM36,700
   • Bayaran Bulanan: From RM475.79*

πŸ“ Kos Penggunaan Petrol Proton Iriz Bagi Tempoh Satu (1) Tahun

Dengan mengambil kira purata 1,000 km setiap bulan dengan kelajuan standard, berikut merupakan anggaran kos perbelanjaan petrol bagi Proton Iriz selama setahun.

     • Harga Petrol RON95: RM2.05/liter – berdasarkan harga petrol Malaysia terkini
     • Jumlah Perbatuan: 1,000km X 12 Bulan = 12,000 km
     • Anggaran Jumlah Perbelanjaan Penggunaan Petrol: RM1,426.80

5. Perodua Myvi 1.3 Standard G Automatik

Selain Bezza dan Axia, model kereta kompak buatan Malaysia ini merupakan model yang sering disebut-sebut dalam kalangan rakyat Malaysia. Perodua Myvi baharu turut menampilkan enjin Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) sekali gus menawarkan penjimatan bahan api yang lebih baik berbanding model sebelumnya. Ia menawarkan penjimatan bahan bakar antara 20.1 hingga 21.2 kilometer per liter sekali gus menjadikannya 32 peratus lebih cekap berbanding model sebelumnya.

   • Ekonomi Bahan Api: 6.2L/100km (anggaran)
   • Harga (tidak termasuk insurans): RM43,029
   • Bayaran Bulanan: From 557.84*

πŸ“ Kos Penggunaan Petrol Perodua Myvi Bagi Tempoh Satu (1) Tahun

Dengan mengambil kira purata 1,000 km setiap bulan dengan kelajuan standard, berikut merupakan anggaran kos perbelanjaan petrol bagi Perodua Myvi selama setahun.

     • Harga Petrol RON95: RM2.05/liter – berdasarkan harga petrol Malaysia terkini
     • Jumlah Perbatuan: 1,000km X 12 Bulan = 12,000 km
     • Anggaran Jumlah Perbelanjaan Penggunaan Petrol: RM1525.20

*Bayaran ansuran untuk setiap model kereta dikira berdasarkan 10 peratus bayaran pendahuluan, 3% kadar faedah untuk tempoh pinjaman selama 7 tahun.

Selain memiliki kereta jimat minyak, anda juga disarankan untuk memiliki polisi insurans kereta yang komprehensif dan menyeluruh untuk mengelakkan kerugian pada pihak anda terutamanya semasa kemalangan, kecurian atau kebakaran. Kenal pasti jenis insurans kereta terbaik, harga dan perbandingan insurans kereta di Malaysia di sini dan cara-cara melakukan tuntutan insurans kemalangan di sini.

jual beli kereta terpakai

5 Tabiat Pemanduan Yang Mempengaruhi Penggunaan Petrol, Tips Meningkatkan Kecekapan Bahan Api

Turun naik harga minyak yang tidak konsisten sedikit sebanyak menyebabkan pengguna kenderaan memikirkan alternatif atau cara lain untuk meningkatkan ekonomi bahan api. Faktor-faktor seperti berat kenderaan, jenis laluan dan tabiat pemanduan boleh mempengaruhi penggunaan bahan api sekali gus meningkatkan perbelanjaan anda.

Ketahui cara pemanduan yang boleh mempengaruhi penggunaan bahan api anda, kaedah penjimatan yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan perbelanjaan, masa dan penggunaan petrol anda. Carsome menyenaraikan tujuh (7) tabiat pemanduan berikut untuk panduan anda:

1. Berat Berlebihan

Muatan kereta berlebihan yang tidak dikeluarkan daripada kereta seperti kasut, basikal, alatan peribadi yang bersaiz besar boleh menyebabkan kereta menjadi lebih berat berbanding biasa. Muatan kereta yang berat berpotensi meningkatkan penggunaan bahan api kerana enjin perlu bekerja lebih keras untuk bergerak. Elakkan daripada menyimpan terlalu banyak barangan dalam ruang simpanan atau tempat duduk belakang, atau keluarkan jika tidak diperlukan untuk memaksimumkan ekonomi bahan bakar.

Artikel Berkaitan: 9 Item Penting Kenderaan Yang Anda Perlu Ada

2. Pemanduan Jarak Dekat

Jarak pemanduan boleh mempengaruhi penggunaan bahan api anda. Sekiranya anda melakukan perjalanan pendek, kereta anda tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk pemanasan sepenuhnya. Selain itu, proses menghidupkan enjin dan memanaskan enjin juga memakan sebahagian besar petrol. Untuk elakkan pembaziran bahan api sebegini daripada berlaku, lakukan semua urusan perkara sekali gus dalam satu perjalanan pergi balik untuk memaksimumkan kecekapan bahan api.

3. Laluan Pemanduan Berbukit, Tidak Rata

Memandu di jalan raya yang berbatu, berbukit atau tidak rata boleh menyebabkan penggunaan bahan api meningkat lebih tinggi berbanding penggunaan laluan biasa. Laluan jalan sebegini meningkatkan rintangan sekali gus menyebabkan kenderaan memerlukan lebih banyak tenaga untuk bergerak.

4. Kesesakan Lalu Lintas

Kesesakan lalu lintas membawa kesan buruk kepada enjin dan ekonomi bahan bakar anda. Penggunaan brek, pedal minyak (situasi biasa dalam kesesakan) boleh menyebabkan tangki minyak anda surut lebih cepat berbanding biasa. Elakkan situasi ini dengan menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam atau rancang waktu dan laluan perjalanan dengan lebih baik.

Artikel Berkaitan: Balik Kampung Minggu Ini? Ini Tip Penting untuk Pemanduan Selamat!

5. Kelajuan yang Tinggi

Selain itu, pemanduan yang agresif pada kelajuan yang tinggi juga mempercepatkan penggunaan bahan bakar kereta anda. Kajian menunjukkan penggunaan brek yang kerap, pemanduan pada kelajuan yang tinggi mengurangkan ekonomi bahan bakar sebanyak 33 peratus. Semakin laju pecutan kereta anda, semakin cepat pembakaran bahan api. Jika anda memandu dengan kelajuan 80 km/j atau lebih, kadar rintangan udara menjadi lebih tinggi sekali gus meningkatkan penggunaan bahan api.

6. Tingkap Kereta Diturunkan

Secara amnya, menurunkan tingkap kereta semasa pemanduan tidaklah memberi kesan yang signifikan dalam kelajuan perlahan. Namun, dalam situasi kelajuan yang tinggi, pemanduan dengan tingkap kereta diturunkan akan meningkatkan rintangan angin sekali gus menyebabkan kereta menggunakan lebih tenaga untuk bergerak. Oleh itu, elakkan menurunkan tingkap kereta semasa pemanduan laju untuk mengelakkan penggunaan bahan api yang tinggi.

7. Aspek Penyelenggaraan

Aspek penyelenggaraan merupakan antara perkara yang perlu diberi perhatian untuk mengurangkan perbelanjaan bahan api. Sebagai contoh, penapis udara kereta yang tersumbat boleh menjejaskan sistem, mempengaruhi prestasi enjin dan meningkatkan penggunaan bahan bakar. Selain itu, sekiranya tayar kenderaan mulai haus atau tidak sekata, ia juga sedikit-sebanyak mengurangkan jarak tempuh bahan api anda. Oleh itu, pastikan tekanan angin tayar berada dalam keadaan baik, gantikan tayar yang telah haus dan periksa penjajaran atau aligment kereta jika perlu.

Artikel Berkaitan: Cara Penjagaan, Tip Beli Tayar Kereta yang Terbaik dan Selamat di Malaysia

tips kurangkan penggunaan bahan api - kereta jimat minyak

Selain itu, jika anda sedang mempertimbangkan untuk menjual kereta lama dan berminat untuk mendapatkan kereta terpakai baharu, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai yang menawarkan tawaran harga terbaik dengan perkhidmatan yang mudah, cekap dan pantas.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular