HomeBMPenapis Udara & 6 Istilah Komponen Kereta Lain Yang Anda Perlu Tahu

Penapis Udara & 6 Istilah Komponen Kereta Lain Yang Anda Perlu Tahu

Memahami leksikon kejuruteraan dan manual pemilikan kenderaan boleh menjadi sedikit memeningkan, terutamanya jika anda tidak biasa dengan istilah industri automotif. Kami bawakan kepada anda istilah kereta seperti penapis udara dan 6 istilah lain yang perlu anda tahu supaya dapat sedikit sebanyak membantu anda mengenali komponen-komponen kereta anda. Istilah biasa berkaitan kereta ini membolehkan anda berkomunikasi dengan orang lain dan menjadikan anda seorang yang (nampak seperti) profesional semasa anda menjual kereta terpakai atau membeli kereta baharu.

7 Istilah Biasa Komponen Kereta Yang Anda Perlu Tahu

Kredit: GIPHY

1. Kuasa Kuda (Horsepower)

Kuasa kuda atau hp merupakan nama bagi unit ukuran bukan metrik kuasa. Istilah kuasa kuda digunakan secara meluas dalam industri kejuruteraan sebagai unit ukuran kuasa maksimum bagi enjin pembakaran dalaman kenderaan seperti kereta. Semakin tinggi bilangan nombor bermaksud semakin banyak kuasa dan keupayaan untuk menolak kereta ke kelajuan yang lebih pantas.

2. Jarak Perbatuan (Mileage)

Perbatuan merujuk kepada jarak yang diperlukan oleh sesebuah kereta untuk bergerak menggunakan satu liter bahan bakar. Perbatuan dianggap tinggi atau rendah bergantung pada usia kenderaan dan tempoh masa penggunaan di atas jalan raya. Dalam erti kata lain, bergantung pada usia kereta – perbatuan dianggap tinggi jika jaraknya hampir atau melebihi 100,000 kilometer. Sekiranya sudah mencapai jarak ini, biasanya minyak atau cecair kereta serta alat ganti kenderaan jangka panjang perlu digantikan.

Kereta lama yang berusia 15 tahun dengan jarak perbatuan sebanyak 100,000 kilometer berada dalam keadaan yang lebih baik berbanding kereta yang berusia 3 tahun dengan jarak yang sama.

Istilah kereta: perbatuan (mileage)

3. Nombor Pengenalan Kenderaan (Vehicle Identification Number, VIN)

Setiap kenderaan mempunyai nombor pengenalan kenderaan yang unik dan tersendiri. VIN, boleh dianggap sebagai sijil lahir kereta dan terdiri daripada gabungan 17 aksara (nombor dan angka). Nombor ini boleh memberikan banyak maklumat mengenai kereta ini seperti sejarah rekod kenderaan, varian kenderaan, lokasi pengeluaran, spesifikasi dan sebagainya. Nombor ini boleh didapati di beberapa lokasi dalam kenderaan anda seperti pada papan pemuka, panel pintu pemandu dan bawah tempat duduk hadapan.

4. Penapis Udara (Air Filter)

Penapis udara boleh diibaratkan seperti pengawal keselamatan bagi kereta anda. Ia berfungsi menapis semua ‘penceroboh’ daripada memasuki ruang dalaman enjin. Ruang enjin memerlukan secara purata 9,000 liter udara setiap minit. Justeru, penapis udara yang bersih penting dalam mengekalkan kecekapan fungsinya. Apabila penapis udara menjadi terlalu kotor, ia akan menyebabkan bekalan udara kepada enjin berkurangan lalu menyebabkan proses pembakaran menjadi kurang cekap, sekali gus menghalang enjin daripada menghasilkan kuasa yang sepatutnya.

Penapis udara yang kotor akan mengurangkan kuasa enjin, namun sama sekali tidak akan menjejaskan kadar penggunaan bahan api kenderaan.

Istilah kereta: penapis udara

5. Kelikatan Minyak Enjin (Oil Viscosity)

Kelikatan minyak enjin memainkan peranan yang penting dalam penjagaan kereta. Secara amnya, minyak pelincir kereta diklasifikasikan berdasarkan tahap kelikatan, iaitu merujuk kepada kemampuan minyak tersebut mengalir di bahagian dalam enjin anda. Semakin tinggi angka kelikatan, semakin tinggi kepekatan sesuatu jenis minyak dan semakin tinggi tahap alirannya. Contohnya, minyak pelincir 5W-40: 5W merujuk nombor indeks yang menunjukkan tahap aliran dalam suhu sejuk. Angka 40 pula merujuk tahap aliran minyak dalam keadaan suhu panas.

Untuk memastikan tahap kelikatan yang sesuai dengan kereta anda, rujuk buku manual pengguna kereta anda. Anda juga boleh merujuk pada penutup minyak enjin pada kereta anda juga. Terdapat dua jenis minyak pelincir di pasaran iaitu kelikatan tunggal (single viscosity) dan kelikatan pelbagai (multi-viscosity).

6. Penyejuk (Coolant)

Coolant atau penyejuk kereta memainkan peranan penting dalam memastikan enjin anda tidak mengalami masalah kepanasan melampau semasa cuaca panas dan membeku dalam cuaca sejuk yang boleh menyebabkan kerosakan teruk ke atas enjin. Penyejuk ini perlu digantikan secara berkala kerana kualiti perencat karat terbina dalam akan merosot dan merosakkan mana-mana bahagian yang bersentuhan dengannya. Oleh itu, anda disarankan untuk sentiasa memeriksa buku manual anda untuk mengenal pasti tempoh masa yang sesuai untuk menggantikannya.

Selain penapis udara, penyejuk juga merupakan istilah biasa berkaitan kereta.

7. Brek (Brake)

Fungsi brek pada sesebuah kenderaan tidak perlu diperkenalkan lagi. Secara amnya, brek berfungsi memperlahankan kereta supaya dapat berhenti dengan selamat dan mengelakkan daripada pelanggaran dengan kenderaan lain atau pejalan kaki. Secara purata, pad brek boleh bertahan sehingga 80,000 kilometer. Namun begitu, ketahanan brek bergantung kepada cara pemanduan, lokasi pemanduan, kekerapan pemanduan dan beberapa faktor lain.

Sesetengah model kenderaan mempunyai sensor dan penunjuk yang akan memberitahu anda waktu yang sesuai untuk penukaran pad brek. Namun begitu, anda masih boleh mengenal pasti tanda-tanda lain seperti bunyi kuat dari bahagian brek kereta atau melihat sendiri melalui celahan rim untuk mengesan kehausan pad brek.

Kredit: GIPHY

Namun begitu, jika anda sedang mempertimbangkan untuk menaik taraf kereta lama dan masih memikirkan platform terbaik untuk menjual kereta lama anda, anda bolehlah mempertimbangkan CARSOME! CARSOME merupakan platform jual beli kereta terpakai terbaik di Malaysia dan terbesar di Asia Tenggara!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular