HomeBMKalau Kenderaan Tiada Insurans Langgar Anda, Ini Apa Yang Anda Kena Buat!

Kalau Kenderaan Tiada Insurans Langgar Anda, Ini Apa Yang Anda Kena Buat!

Nak tahu tak apa perkara yang lebih menakutkan daripada terlibat dalam kemalangan jalan raya? Terlibat dalam kemalangan jalan raya dengan kenderaan yang tiada insurans kenderaan. Anda dah mula pusing dan pening – macam manalah nak claim insurans nanti! 

Adakah anda terpaksa menggunakan insurans anda untuk membaiki kerosakan yang dah terjadi dan mengorbankan NCD insurans kenderaan anda?  

Jika anda terlibat dalam kemalangan dengan kenderaan tanpa insurans, anda masih lagi boleh membuat tuntutan daripada Motor Insurer Bureau of West Malaysia (MIB), hanya jika ada terjadinya sebarang kecederaan ataupun kehilangan nyawa semasa kemalangan. 

Apa Itu Motor Insurer Bureau of West Malaysia (MIB)?

MIB ialah Motor Insurer Bureau of West Malaysia dan bukannya Men In Black. Ia adalah satu badan yang bertanggungjawab membela dengan memberikan pampasan kepada mereka yang terjejas dalam kemalangan dengan pemilik kenderaan yang tidak memiliki perlindungan insurans. 

Ia merupakan antara inisiatif kerajaan bagi memastikan mereka yang menjadi mangsa ini sekurang-kurang mendapat pampasan bagi kemudaratan yang dihadapi oleh mangsa sejak dari tahun 1960-an lagi. 

Macam Mana Nak Tuntut Daripada MIB? 

Jika anda terlibat dalam kemalangan dengan kenderaan tanpa insurans, anda boleh memulakan tuntutan daripada MIB. Untuk itu, anda memerlukan beberapa dokumen. Berikut merupakan dokumen yang diperlukan bagi membuat tuntutan daripada MIB: 

 • Surat tuntutan rasmi dengan penjelasan yang lengkap tentang kemalangan beserta jumlah ganti rugi 
 • Laporan polis
 • Laporan polis daripada saksi 
 • Laporan kesihatan (jika perlu) 

Sebelum memulakan apa-apa tuntutan daripada MIB, anda harus maklum tentang perkara-perkara ini: 

 • Anda boleh buat tuntutan sendiri atau melantik peguam untuk membuat tuntutan bagi pihak anda 
 • Anda perlu ada nombor pendaftaran kenderaan yang telah melanggar anda. Ini WAJIB. Jika tiada nombor pendaftaran kenderaan yang melanggar anda, tuntutan anda tidak boleh diteruskan. 
 • Tuntutan hendaklah dibuat dalam masa tiga tahun selepas kemalangan berlaku. 
 • Pampasan yang diberikan adalah terhadap diri sendiri iaitu jika berlaku kecederaan atau kehilangan nyawa. MIB tidak akan membayar pampasan terhadap kerosakan harta benda ataupun kenderaan. 
 • Jumlah pampasan adalah berdasarkan kepada keputusan MIB. 

Tuntutan anda hendaklah dihantar kepada alamat: 

Wisma PIAM, 

No. 150-3, 3rd Floor, 

Jalan Tun Sambanthan, 

50782, Brickfields, 

Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur 

Nombor telefon: 03-2274 7395

Anda dikehendaki untuk membayar sebanyak RM100 sebagai upah MIB menjalankan siasatan bagi kes anda. Harus juga diingatkan bahawa polisi MIB juga mengalami perubahan yang boleh menyebabkan kelambatan tuntutan. Oleh kerana itu, anda dinasihatkan untuk sentiasa susulan dengan pihak MIB untuk mengetahui status tuntutan anda. 

Cara Lain Untuk Menuntut Akibat Kemalangan Dengan Kenderaan Tanpa Insurans

Tuntutan daripada MIB merupakan salah satu cara tetapi ia hanya untuk tuntutan bagi diri sendiri iaitu jika berlaku kecederaan kepada diri anda ataupun penumpang di dalam kereta anda. 

 

Tetapi, jika kemalangan yang berlaku tidak menyebabkan apa-apa kecederaan atau kehilangan nyawa dan hanya kerosakan yang berlaku, apa yang boleh anda lakukan supaya anda tidak terbeban? 

Artikel berkaitan: Scam Jalan Raya Malaysia Yang Patut Anda Tahu Untuk Kekal Selamat

Sebenarnya ada. Anda boleh saman mereka atas kapasiti peribadi kerana individu tersebut tidak memandu kenderaan yang tidak dilengkapi dengan insurans yang aktif. Tuntutan ini akan dibawa ke mahkamah dan akan dibicarakan untuk menentukan siapakah yang bersalah. 

Langkah Untuk Memfaikan Tuntutan Daripada Pemandu/Pemilik Kenderaan Tanpa Insurans 

Ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan dan dapatkan untuk memulakan saman tuntutan daripada pemandu/pemilik kenderaan yang tiada insurans ini. 

1. Maklumat Pemandu/Penunggang Yang Telah Melanggar Anda 

Setelah berlakunya kemalangan, penting untuk anda mengambil butiran maklumat siapa yang telah melanggar anda. Tidak kira sama ada kenderaan yang dia pandu atau tunggang memiliki insurans ataupun tidak. 

Ia adalah hak anda untuk mendapatkan maklumat siapa yang telah melanggar anda. Jadi, jika anda dihalang untuk berbuat demikian, anda boleh hubungi polis dengan segera. 

Ini ialah senarai maklumat yang diperlukan: 

 • Nama
 • Jenis kenderaan 
 • Nombor pendaftaran kenderaan 
 • Kad pengenalan pemandu yang melanggar anda

2. Gambar Semasa Kemalangan 

Untuk mengukuhkan lagi kes yang dah terjadi, anda juga harus mengambil gambar kenderaan selepas kemalangan terjadi. Ini sebagai bukti bahawa terjadinya kemalangan antara kenderaan anda dengan kenderaan yang telah melanggar anda. 

Jika anda ada rakaman daripada kamera papan pemuka, anda boleh kemukakan sekali dalam laporan dan juga tuntutan anda. 

Lagi bagus kalau anda boleh rakamkan juga video sejurus kemalangan terjadi. Ini boleh dijadikan bukti seandainya anda ingin membawa si pemandu berkenaan ke muka pengadilan. 

3. Buat Laporan Polis 

Untuk membolehkan anda membuat tuntutan, laporan polis berkenaan kemalangan ini haruslah dibuat dalam masa 24 jam selepas kemalangan berlaku. Yang terbaik laporan polis dibuat dalam daerah kemalangan tersebut terjadi untuk memudahkan urusan. 

Sumber: Sinar Harian

Tindakan lambat membuat laporan polis akan menyebabkan kekeliruan dan susah untuk anda membuat tuntutan nanti. 

4. Maklumkan Kepada Syarikat Insurans Anda 

Jangan lupa juga untuk maklumkan kepada syarikat insurans anda berkenaan kemalangan yang anda hadapi dalam masa tujuh hari. Ini untuk memudahkan sebarang tuntutan insurans sekiranya kerosakan yang terjadi adalah teruk hingga menyebabkan kenderaan anda tidak boleh dipandu. 

Berkemungkinan besar, anda perlu menggunakan insurans anda sekiranya ada kerosakan yang teruk terhadap kenderaan anda. Jadi, anda perlu bersedia dengan apa saja kemungkinan yang akan berlaku nanti semasa proses pembaikan kenderaan anda. 

Artikel berkaitan: Rugi Besar Kalau Tak Tuntut Insurans Kereta ‘Loss of Use’! Ini Caranya Nak Tuntut Kalau Kereta Kena Masuk Bengkel

Sebab Itulah Pentingnya Insurans Kenderaan Anda 

Tidak kisahlah apa saja kenderaan yang anda pandu atau tunggang, insurans kenderaan itu sangat penting untuk melindungi anda dan juga orang sekeliling anda sekiranya anda terlibat dalam kemalangan jalan raya. 

Artikel berkaitan: Punca Cermin Kereta Retak & Cara Claim Insurans Cermin Kereta

Bayangkan jika anda memandu kenderaan yang tiada insurans dan kemudiannya melanggar kenderaan lain sehingga menyebabkan kerosakan teruk pada kenderaan berkenaan. Pemilik kenderaan tersebut tidak boleh tuntut daripada insurans kenderaan anda. Kalau tertangkap, anda terpaksa menanggung akibat lain seperti membayar kerosakan yang dah berlaku dan paling teruk? 

Anda boleh dipenjarakan! 

Dalam erti kata mudah yang lain, anda sebenar berlaku tidak adil kepada pengguna jalan raya yang lain! 

Jadi, pastikan insurans kenderaan anda telah aktif setiap kali anda ingin memandu. 

Kalau anda terlalu sibuk sekalipun, sekarang sudah ada macam-macam cara untuk perbaharui insurans kereta anda. Antaranya, anda boleh perbaharui insurans kereta menggunakan aplikasi CARSOME ataupun laman web CARSOME. 

Kenapa Kena Pilih Untuk Renew Insurans di Laman CARSOME? 

Laman CARSOME kini datang dengan ciri baharu iaitu anda sudah boleh mendapatkan sebut harga dan memperbaharui terus insurans kereta. Ini sebab kenapa anda perlu pilih untuk memperbaharui insurans kereta di laman CARSOME: 

 • Dapatkan sebut harga tak sampai 15 minit
 • Sebut harga daripada tiga syarikat insurans 
 • Peringatan tamat tempoh insurans
 • Boleh ‘customize’ pelan ikut keperluan anda
@carsomemy

Renew insurans kereta tak sampai setengah jam 😱? Korang boleh renew insurans kat CARSOME! Semua boleh settle dengan cepat. Korang boleh dapat quotation dalam masa 15 minit je ! Ada macam-macam insurans yang korang boleh pilih, bergantung kepada bajet korang. Jadi tunggu apa lagi? Renew je roadtax korang secara online di laman web CARSOME atau app CARSOME sekarang. #CARSOMEMY #CarTips #TipsKereta #RenewInsurans #ExpiredInsurance

♬ original sound – CARSOMEMY – CARSOMEMY

Nak perbaharui insurans kereta anda? Layari saja laman web CARSOME atau muat turun aplikasi CARSOME sekarang untuk ketenangan minda anda!

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular