HomeBMCara Paling Berbaloi Jual atau Trade In Kereta Lama Belum Habis Bayar

Cara Paling Berbaloi Jual atau Trade In Kereta Lama Belum Habis Bayar

Naik taraf atau upgrade kereta lama kepada kereta baharu yang lebih selesa bukan lagi suatu keperluan, apatah lagi jika mengambil kira faktor-faktor seperti – pertambahan anggota keluarga, mengurangkan komitmen dan belanja bulanan, atau menjual kereta yang jarang digunakan. Faktor-faktor sebegini merupakan faktor biasa yang mendorong kebanyakan daripada kita untuk menjual atau trade-in kereta lama walaupun ia masih belum habis dibayar.

Namun begitu, tidak kira apa jua alasan anda untuk menjual atau trade-in kereta lama anda, CARSOME menyenaraikan tips untuk anda yang ingin jual atau trade-in kereta lama yang masih belum habis bayar sebagai panduan anda.

trade in atau jual kereta belum habis bayar

Nak Jual atau Trade-In Kereta Lama Belum Habis Bayar? Ini 3 Prosedur Yang Anda Perlu Tahu

Banyak perkara yang perlu difikirkan sebelum menjual atau trade-in kereta lama anda apatah lagi jika kereta lama anda masih mempunyai baki pinjaman yang belum dilangsaikan. CARSOME menyenaraikan 3 tips yang perlu anda tahu jika anda ingin jual atau trade-in kereta belum habis bayar sebagai panduan anda:

1. Penyelesaian Penuh

Perkara pertama yang boleh dilakukan sebelum jual atau trade-in kereta belum habis bayar adalah dengan mendapatkan jumlah full settlement atau penyelesaian penuh pinjaman kereta anda. Anda boleh mendapatkan penyata penuh pinjaman anda daripada pihak bank atau anda juga boleh menggunakan kalkulator loan settlement untuk mendapatkan anggaran status terkini baki pinjaman semasa anda. Penyelesaian penuh merujuk kepada bayaran penuh jumlah pinjaman yang masih berbaki dengan pihak bank. Setelah mengetahui baki jumlah hutang yang masih ada, anda perlu melangsaikan kesemua baki pinjaman sebelum anda boleh memohon pinjaman lain.

Pihak bank biasanya hanya membenarkan urusan trade-in kereta selepas 5 tahun (untuk tempoh pinjaman kereta 9 tahun) dan selepas 4 hingga 5 tahun (untuk tempoh pinjaman kereta 7 tahun). Ini kerana, sesetengah bank mengenakan denda atau penalti untuk penyelesaian pinjaman awal kerana sebahagian besar pinjaman disertakan tempoh lock-in. Oleh sebab itu, anda perlu mengetahui tempoh masa yang sesuai dan jumlah peratusan denda yang akan dikenakan jika anda ingin menjelaskan hutang pinjaman kereta secara lump sum.

2. Harga Pasaran

Selain itu, anda perlu mengetahui harga pasaran semasa kereta anda sebelum anda menjual atau trade-in kereta lama anda. Anda boleh mendapatkan nasihat daripada mana-mana penjual kereta untuk mendapatkan anggaran nilai pasaran semasa kereta anda. Anda hanya perlu membawa bersama dokumen seperti geran untuk memudahkan pihak penjual membuat rujukan dan semakan. Namun begitu, anda hanya boleh mengetahui harga pasaran sebenar kereta setelah pemeriksaan dan penilaian dilakukan ke atas kereta anda. Kebiasaannya, kerosakan atau kecacatan pada mana-mana komponen kereta, had perbatuan akan mempengaruhi harga pasaran semasa kereta anda.

Anda juga boleh kunjungi mana-mana pusat pemeriksaan CARSOME di seluruh Malaysia untuk mendapatkan bantuan pemeriksaan dan penilaian kereta secara percuma. Kereta anda akan melalui 175 titik pemeriksaan oleh pemeriksa profesional dan bertauliah dengan hanya memakan masa 30 minit sahaja! Selain itu, anda juga boleh melakukan semakan harga pasaran dengan mengunjungi mana-mana dealer kereta terpakai berdekatan anda atau menggunakan pelbagai pilihan platform jual beli kereta terpakai dalam talian yang tersedia untuk memudahkan urusan anda.

Tip Naikkan Harga Jualan Kereta Terpakai

      • Pastikan penyelenggaraan kereta dilakukan secara berkala. Rekodkan jadual penyelenggaraan dan simpan resit sebagai bukti;
      • Pastikan kereta berada dalam keadaan baik. Bahagian luaran dan dalaman kereta yang berada dalam keadaan baik dapat meningkatkan nilai jualan kereta lama anda;
      • Untuk artikel penuh mengenai cara mark-up harga kereta terpakai, anda boleh baca di sini.

Setelah anda mengetahui harga pasaran semasa kereta anda, ia mudah untuk anda menganggarkan kadar harga trade-in kereta lama anda. Kadar harga trade-in kereta terpakai biasanya lebih rendah sekitar RM4,000 hingga RM10,000 daripada harga pasaran. Ia mengambil kira kos pembaikan yang akan ditanggung oleh pembeli atau dealer kereta terpakai.

Artikel berkaitan: Nak Jual Kereta? 17.5 Perkara untuk Naikkan Nilai Kereta Anda

3. Pengiraan

Jika jumlah penyelesaian penuh lebih tinggi daripada harga yang ditawarkan oleh dealer atau pembeli kereta terpakai, anda perlu menambah jumlah yang kurang tersebut menggunakan duit poket anda. Namun begitu, jika jumlah penyelesaian penuh lebih rendah daripada harga yang ditawarkan oleh dealer atau pembeli kereta terpakai, anda akan menerima lebihan bayaran tersebut.

i. Contoh Pengiraan Situasi 1: Nilai Full Settlement Lebih Tinggi

Jika penyelesaian penuh kereta Perodua Myvi lama anda ialah sebanyak RM28,000 dan harga pasaran semasa kereta anda ialah sebanyak RM20,000. Anda perlu tambah duit poket anda sebanyak RM8,000 kepada pihak bank untuk menyelesaikan baki pinjaman kereta anda.

ii. Contoh Pengiraan Situasi 2: Nilai Full Settlement Lebih Rendah

Jika penyelesaian penuh kereta Perodua Myvi lama anda ialah sebanyak RM20,000 dan harga pasaran semasa kereta anda ialah sebanyak RM25,000. Baki RM5,000 boleh digunakan untuk membuat bayaran pendahuluan kereta baharu anda.

toy car and calculator

Jika cara trade in kereta yang belum habis bayar ini kelihatan agak sukar buat anda, jangan risau! Anda boleh jual kereta lama anda dengan CARSOME, platform jual beli kereta terpakai dalam talian yang menyediakan cara menjual kereta yang mudah dan selamat untuk anda.

Layari carsome.my atau muat turun aplikasi kami dan tempah janji temu pemeriksaan kereta percuma untuk mula menjual kereta anda! Anda cuma perlu hadiri pemeriksaan kereta dan kami akan terus menawarkan harga kepada anda setelah pemeriksaan selesai. Jika anda bersetuju dengan tawaran harga yang diberikan, kami akan uruskan semua kertas kerja dan anda akan terima bayaran secepat mungkin*.

*Tertakluk pada Terma dan Syarat.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular