HomeBMNak Jual Kereta? 17.5 Tip untuk Naikkan Harga Jualan Kereta Anda

Nak Jual Kereta? 17.5 Tip untuk Naikkan Harga Jualan Kereta Anda

Setelah menggunakan kereta anda untuk beberapa tahun, anda mungkin akan terfikir untuk menaik taraf kereta yang ada berdasarkan sebab-sebab tertentu seperti penambahan ahli keluarga atau mencari sesuatu yang lebih selesa. Walaupun anda telah menjaga kereta anda dengan sangat baik, anda mungkin tidak boleh jual kereta anda pada harga tinggi untuk membiayai kereta baru.

Secara amnya, nilai sesebuah kereta akan susut hampir 20 peratus selepas tahun pertama. Selepas beberapa tahun pula, kereta tersebut mungkin telah kehilangan sehingga separuh daripada nilai asalnya.

Sebelum menjual kereta anda, anda perlu mempertimbangkan perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan nilai jualan semula kereta anda. Berikut adalah 17.5 perkara yang anda boleh buat untuk memastikan anda mendapat nilai jualan semula yang lebih tinggi bagi kereta anda.

1. Beli Kereta dengan Nilai Jual Semula yang Tinggi

honda good resale value

Usaha menjaga nilai penjualan semula kereta anda bermula sebelum anda memiliki sebuah kereta lagi. Untuk menjamin nilai jual semula kereta anda di masa hadapan, anda harus membeli model atau jenama kereta yang mempunyai nilai susut yang rendah.

Sebaiknya, carilah jenama kereta yang popular, boleh dipercayai, dan menawarkan akses mudah ke pusat servis. Beberapa model yang mempunyai nilai jual semula yang tinggi di Malaysia adalah Perodua Myvi, Honda Civic, dan Toyota Vios.

Artikel berkaitan: Model Kereta dengan Susut Nilai Rendah, Resale Value Tinggi di Malaysia

2. Pilih Kereta dengan Ciri Keselamatan yang Sesuai

Oleh kerana memiliki kereta merupakan pelaburan sepanjang hayat, anda perlu memilih kereta yang dilengkapi dengan ciri keselamatan yang sesuai. Ini akan membantu anda kekal selamat semasa memandu dan ia juga dapat menambah nilai jualan semula kereta anda di masa hadapan!

Bayangkan jika suatu hari nanti, kerajaan mewajibkan semua kereta yang dijual untuk mempunyai Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) atau peringatan tali pinggang keledar. Ketiadaan sistem berikut akan menyebabkan harga kereta anda turun dengan drastik.

Ia juga mampu menambah daya tarikan kereta anda apabila tiba masanya untuk menjual. Jika kereta anda dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti kamera belakang, sensor letak kereta, dan sistem amaran titik buta, ia mungkin dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi berbanding kereta yang tidak mempunyai sistem-sistem tersebut.

Beberapa sistem keselamatan yang boleh anda pertimbangkan adalah Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Brek Kecemasan Automatik (AEB), dan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC).

Artikel berkaitan: Tip Pembelian Kereta untuk Keluarga dan Ciri Keselamatan Yang Perlu Dipertimbangkan

3. Panjangkan Tempoh Waranti

Waranti merupakan perkara terakhir yang difikirkan orang ramai apabila hendak menjual kereta, tetapi ia merupakan faktor penting yang dapat menentukan harga urusan jual beli kereta, sama ada baru atau terpakai.

Sekiranya anda mampu untuk memanjangkan tempoh waranti bagi kereta anda, anda sangat digalakkan untuk berbuat demikian, terutamanya jika ia dijamin merangkumi komponen utama seperti enjin dan transmisi.

Melanjutkan tempoh waranti akan memberi ketenangan fikiran kepada anda dan pemilik yang akan datang, lebih-lebih lagi apabila berlaku kerosakan yang tidak dijangka.

4. Pilih Warna yang Sesuai

black car good

Adakah anda merancang untuk menghias kereta anda dengan warna dan grafik yang menjolok mata? Walaupun ia mungkin dapat menjadikan kereta anda sebagai sebuah karya seni yang unik, tidak semua orang akan berkongsi idea yang sama dengan anda.

Kereta dengan warna yang terang seperti merah, ungu, atau kuning biasanya mempunyai nilai jual semula yang lebih rendah kerana warna-warna seperti ini sukar untuk dijaga. Lebih-lebih lagi dengan keadaan cuaca yang panas dan lembap di Malaysia, ia mungkin akan mula pudar selepas beberapa tahun.

Sebaiknya, pilihlah warna asas seperti putih, hitam atau perak. Kereta dengan warna-warna ini mempunyai nilai jualan semula yang lebih baik kerana ia senang dijaga, mudah dibersihkan, dan juga dapat menyembunyikan kesan calar dengan baik.

5. Pandu dengan Cermat

Salah satu kaedah terbaik untuk menjaga nilai jual semula kereta anda adalah dengan mengamalkan pemanduan yang cekap. Memandu secara agresif akan memberi tekanan kepada kereta anda dan ini akan mempercepatkan proses kehausan komponen kereta anda.

Tabiat memandu yang baik akan memastikan kereta anda sentiasa berada dalam keadaan yang elok. Ia juga dapat mengurangkan jumlah penyelenggaraan pada komponen seperti brek dan tayar untuk jangka masa panjang.

Selain itu, pemanduan selamat dapat mengelakkan daripada berlakunya kemalangan. Kemalangan besar akan mengurangkan nilai kereta anda secara drastik, terutamanya jika berlaku kerosakan pada kerangka kereta. Ini akan membuat kereta anda lebih sukar untuk terjual kerana ia akan muncul dalam laporan sejarah kereta anda.

Artikel berkaitan: Cara Pemanduan Selamat Ketika Musim Hujan

6. Pastikan Mileage Rendah

mileage low

Faktor lain yang membantu menjaga nilai jualan kereta anda adalah mileage yang rendah. Mileage yang tinggi pada sebuah kereta menandakan bahawa komponen kereta tersebut telah mula merosot disebabkan penggunaan berpanjangan.

Walaupun kereta anda berada dalam keadaan yang sangat baik, setelah mileage kereta melebihi 100,000 kilometer, nilai jualan semula akan menurun secara mendadak. Sekiranya anda terfikir untuk menjual kereta anda, masa yang paling sesuai untuk melakukannya adalah apabila mileage mencecah sekitar 80,000 hingga 90,000 kilometer. Lebih rendah, lebih bagus.

Secara purata, pemandu di Malaysia mampu mencapai jarak perjalanan sejauh 28,188 kilometer setahun. Selepas ini, anda mungkin perlu mempertimbangkan semula keputusan untuk memandu kereta anda jika ada perjalanan jarak jauh.

7. Lakukan Penyelenggaraan Secara Berkala

maintenance regularly

Satu lagi cara terbaik dan paling mudah untuk menjaga nilai jualan semula kereta anda adalah dengan melakukan penyelenggaraan secara berkala. Anda cuma perlu mengikuti jadual penyelenggaraan yang telah ditetapkan dan memastikan bahawa ia dilakukan di pusat servis yang sah.

Menjaga kereta anda dengan betul dapat menjimatkan wang anda untuk jangka masa panjang dengan mengelakkan kos pembaikan yang tidak perlu. Sehubungan dengan itu, pembeli juga akan lebih cenderung untuk menawarkan harga yang lebih tinggi bagi sebuah kereta dengan sejarah penjagaan yang baik.

8. Cari Tempat Letak Kenderaan yang Selamat

park properly

Ketika hendak meletak kereta, anda perlu mencari tempat yang sesuai dan selamat. Seeloknya, cari tempat yang teduh untuk melindungi cat kereta daripada pudar kerana terdedah di bawah cahaya matahari yang panas dan pada keadaan yang lembap apabila hujan. Pada waktu yang sama, elakkan juga dari meletakkan kereta anda di bawah pokok kerana ia akan mengundang kotoran seperti najis burung dan daun kering.

Dapatkan ruang yang sesuai untuk meletakkan kereta anda dan elakkan dari meletak kereta bersebelahan dengan kenderaan besar dan berat kerana ruang yang sempit mungkin akan mendatangkan kerosakan seperti calar kepada kereta anda.

9. Ubahsuai Secara Sederhana

modify moderately la

Mengubahsuai kereta memang seronok, tetapi jika pembeli yang ingin membeli kereta anda tidak meminati pengubahsuaian yang telah anda lakukan, ia akan memberi impak negatif kepada harga jualan kereta anda.

Rim yang besar, kit turbo, atau sistem stereo mewah mungkin akan menurunkan harga jualan kereta anda, terutama sekali jika bahagian-bahagian ini mendatangkan masalah kepada kereta.

Sekiranya anda benar-benar berminat untuk mengubahsuai kereta anda, dapatkan aksesori yang yang berguna dan boleh menambah nilai jualan kereta anda di masa hadapan seperti sistem infotainmen yang moden, pemasangan filem penapis haba pada tingkap kereta, dan tempat duduk kulit.

Melakukan terlalu banyak pengubahsuaian juga akan menyebabkan kereta anda kurang diminati oleh pembeli, jadi cuba untuk kekalkan keadaan kereta seperti yang asal, sehampir yang boleh.

10. Sentiasa Bersihkan Bahagian Luaran

keep exterior clean

Bakal pembeli akan membuat tawaran mengikut penampilan luaran kereta yang dijual. Jadi, kereta yang kelihatan bersih dapat menarik harga yang lebih mahal!

Dengan cucian yang cermat, anda dapat menjaga warna kereta dan keadaan luaran kereta untuk jangka masa panjang. Sekiranya anda mampu, dapatkan servis salutan lapisan nano seramik untuk hasil yang lebih baik.

Penjagaan bahagian luaran kereta secara berkala juga dapat membantu mengekalkan warna kereta, menghilangkan cela, dan mencegah pudar.

Artikel berkaitan: Cara Cuci Kereta, Tips Cuci Enjin dan Polish Kereta dengan Betul

11. Bersihkan Juga Bahagian Dalaman

Selain daripada bahagian luar, menjaga kebersihan bahagian dalaman kereta anda juga penting untuk menarik minat para pembeli.

Merokok dan membawa makanan yang berbau di dalam kereta boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan melekat di dalam kereta anda. Kereta yang berbau busuk pasti tidak akan menarik minat pembeli.

Makan di dalam kereta juga merupakan salah satu tabiat utama yang mengakibatkan kereta menjadi kotor. Selain daripada membuat kereta anda bersepah, anda juga akan meninggalkan kotoran dan sisa makanan di dalam kereta, yang menyebabkan kereta anda akan dipenuhi lipas dan semut.

Elakkan perkara ini dengan membersihkan bahagian dalaman kereta dengan kerap dan gunakan juga penyegar udara di dalam kereta memastikan kesegaran berpanjangan.

Artikel berkaitan: Tip Pembersihan dan Pembasmian Kuman Kabin Kereta

12. Periksa Lampu Amarancheck lights

Sekiranya terdapat simbol tertentu yang menyala di dashboard kereta anda, anda harus segera memeriksanya kerana ia menunjukkan terdapat masalah dengan kereta anda.

Mengabaikan lampu amaran yang menyala boleh menyebabkan lebih banyak masalah di masa hadapan dan ia juga akan memberi peluang kepada pembeli untuk mengurangkan tawaran mereka ke atas kereta anda. Dengan hanya satu lawatan ke pusat servis, anda dapat mengelakkan hal tersebut daripada berlaku.

Artikel berkaitan: Jangan Teruskan Pemanduan Jika 3 Lampu Amaran Kereta Ini Menyala!

13. Gantikan Komponen yang Telah Rosak

Salah satu perkara utama yang menyebabkan harga kereta anda menurun ialah tidak menggantikan komponen yang anda dapati bermasalah.

Sebagai contoh, power window yang tidak berfungsi, lampu hadapan yang malap, tombol yang tidak lagi beroperasi, atau nat tayar kereta yang hilang. Tidak kira sekecil mana pun, sebarang komponen yang bermasalah perlu diganti.

Ia dapat membantu anda mengelak dari kerosakan yang lebih besar dan juga meningkatkan nilai jualan semula kereta.

 14.  Jaga Rim & Tayar

tire care

Tayar dan rim merupakan salah satu komponen penting yang perlu diberi perhatian kerana ia antara ciri-ciri pertama yang dilihat oleh pembeli semasa menilai harga kereta.

Jika ia kelihatan buruk dan tidak terjaga, ia memberi tanggapan bahawa kereta anda tidak dijaga dengan baik dan telah melalui penggunaan yang berat.

Pastikan bahagian tayar dan rim telah dibersihkan dan digilap sebelum anda menjual kereta anda. Sekiranya terdapat kerosakan, gantikan dengan yang baru supaya ia tidak mempengaruhi harga kereta anda.

Artikel berkaitan: Cara Penjagaan, Tip Beli Tayar Kereta yang Terbaik & Selamat di Malaysia

15. Baiki Semua Kesan Lekuk & Calar

Selepas bertahun-tahun dipandu, kereta anda pasti akan mempunyai kesan calar dan kesan lekuk. Hal ini akan membuatkan kereta anda kelihatan kurang menarik di mata pembeli.

Kalau dibiarkan sahaja, kerosakan kecil ini akan mengakibatkan masalah yang lebih besar seperti karat pada bahagian badan kereta anda. Hantar kereta anda ke kedai pakar auto body repair untuk memperbaiki kesan calar dan kesan lekuk supaya harga kereta anda tidak jatuh mendadak.

16. Hantar Kereta Untuk Servis Perincian

detailing

Sebelum berjumpa dengan bakal pembeli, hantarlah kereta anda ke kedai perincian kereta untuk dibersihkan dan dikilatkan. Pembeli akan lebih tertarik dengan kereta yang kelihatan bersih dan berkilau, seperti baru sahaja keluar dari bilik pameran.

Selain itu, keadaan kereta yang cantik juga akan meyakinkan pembeli bahawa kereta anda dijaga dengan baik. Ini akan membuat mereka lebih yakin dengan keputusan mereka untuk membeli kereta tersebut.

17. Sediakan Dokumentasi yang Perlu

Akhir sekali, proses pembelian yang lancar dapat dicapai dengan menyediakan dokumen-dokumen yang betul. Ia juga dapat membantu anda meyakinkan pembeli bahawa kereta itu adalah milik anda secara sah dan anda telah melakukan penyelenggaraan yang diperlukan dengan betul.

Menyimpan fail yang teratur dengan borang pendaftaran kereta, geran kereta, sejarah pemilikan, invois servis, buku log servis, dan lain-lain membolehkan anda untuk mendapat kelebihan dalam proses tawar-menawar ketika menentukan harga jualan.

17.5. Jual kepada CARSOME dengan 175-Titik Pemeriksaan yang Terperinci

Sekarang, adakah anda sudah bersedia untuk menjual kereta anda? Kini, CARSOME telah memperkenalkan cara baru untuk menjual kereta terpakai yang memudahkan cara untuk mendapatkan penilaian yang tepat bagi kereta anda. Begini cara ia berfungsi.

Cara Menjual Kereta Anda Melalui CARSOME

Menjual kereta anda melalui CARSOME sangat mudah dan anda juga boleh mendapatkan nilai jualan semula yang lebih tinggi  (terutamanya jika anda memilih bidaan secara langsung) berbanding cara tradisional. Berikut merupakan beberapa langkah mudah yang perlu anda lalui dan kami akan uruskan selebihnya untuk anda.

  • Tempah janji temu: Untuk memastikan anda mendapat tawaran mengikut harga pasaran, anda perlu menempah sesi pemeriksaan percuma secara dalam talian di laman web kami atau melalui aplikasi kami. Wakil CARSOME akan menghubungi anda untuk mengesahkan maklumat anda dan menjadualkan pemeriksaan di pusat yang terdekat.
  • Pemeriksaan profesional: Hadiri pemeriksaan yang telah dijadualkan dan pemeriksa kami yang bertauliah akan melakukan pemeriksaan 175-titik ke atas kereta anda sebelum menawarkan harga kepada anda.
  • Dapatkan tawaran harga: Selepas pemeriksaan, kami akan membuat tawaran harga kepada anda, atau anda boleh memilih untuk menyenaraikan kereta anda dalam bidaan langsung (live bid) di mana kereta anda akan dibida oleh pusat jualan dari seluruh negara dan anda mungkin akan mendapat harga sehingga 20 peratus* lebih tinggi dari nilai pasaran.
  • Proses yang mudah: Setelah anda bersetuju dengan harga pilihan anda, kami akan menguruskan semua dokumentasi untuk anda dan anda akan menerima bayaran secepat mungkin setelah proses penjualan selesai*.

Oleh itu, jika anda bersedia untuk menjual kereta anda dengan CARSOME, kami sedia membantu. Tunggu apa lagi? Buatlah janji temu pemeriksaan kereta melalui carsome.my atau aplikasi kami sekarang!

*Tertakluk kepada Terma dan Syarat.

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular