Tip Pembersihan dan Pembasmian Kuman Kabin Kereta

Kerajaan Malaysia telah mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula 10 Jun hingga 31 Ogos 2020. Fasa pemulihan Covid-19 ini adalah sebahagian daripada exit strategy atau strategi keluar daripada Perintah Kawalan Pergerakan yang mula dilaksanakan pada 18 Mac 2020 diikuti Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat sejak 4 Mei 2020. Walaupun kini kita berada pada fasa pemulihan, rakyat Malaysia masih dinasihatkan supaya sentiasa patuh dan menjaga kebersihan diri masing-masing dan mengikuti langkah-langkah keselamatan yang disyorkan. [Kemas Kini: Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 Dilaksanakan Semula di Malaysia].

 tip pembersihan dan pembasmian kuman untuk ruang kabin

Selain itu, orang ramai juga digalakkan untuk menjaga kebersihan kenderaan masing-masing sebagai langkah pencegahan tambahan. Carsome menyenaraikan tip pembersihan dan disinfeksi kuman untuk ruang kabin kereta yang boleh anda ikuti.

Langkah Keselamatan Sebelum Memulakan Proses Pembasmian Kuman dan Disinfeksi Kereta Anda

Sebelum anda memulakan operasi pembersihan ruang dalaman kabin kereta anda, pastikan anda mengamalkan langkah-langkah keselamatan yang optimum untuk mengelakkan sebarang insiden lain yang bukan sahaja boleh membahayakan nyawa anda, malah boleh merosakkan atau menjejaskan bahagian sensitif ruang dalaman kabin kereta anda.

sarung tangan dan pelitup muka | tip pembersihan kabin kereta

 • Sentiasa memakai sarung tangan pakai buang dan pelitup muka sepanjang proses disinfeksi. Ia bertujuan untuk mengelakkan anda daripada terdedah kepada risiko jangkitan;
 • Gunakan cecair disinfeksi yang mengandungi alkohol atau bahan peluntur yang melebihi 70% sebagai kandungan utama;
 • Sentiasa baca label sebelum menggunakan sebarang produk pencuci kerana ia mungkin mengandungi bahan yang boleh merosakkan bahagian dalaman kabin;
 • Uji produk pencuci yang ingin digunakan pada bahagian yang tersembunyi untuk mengenal pasti sebarang risiko kerosakan (seperti melunturkan warna) pada bahagian dalaman kereta;
 • Gunakan kain jenis mikrofiber yang berkesan memerangkap kotoran, debu dan tidak mencalarkan cermin atau permukaan lembut;
 • Buka pintu dan tingkap sepanjang masa untuk mengelakkan anda daripada sesak nafas atau terhidu bahan kimia produk pencuci secara berlebihan.

Panduan Proses Pembasmian Kuman dan Disinfeksi Kereta Anda

Permukaan yang biasa disentuh mungkin boleh membawa virus dan bakteria yang boleh membahayakan anda. Oleh itu, anda disarankan untuk sentiasa memastikan permukaan yang sering disentuh dibersihkan dan disanitasi dari masa ke masa untuk mengurangkan risiko jangkitan.

 1. Cermin pandang belakang;
 2. Komponen butang kawalan dan suis kereta – penyaman udara kereta, sistem infotainmen, butang penghidup enjin atau butang Push Start, lampu kabin, suis tingkap, signal, wiper dan lain-lain;
 3. Tombol gear, brek parkir;
 4. Dashboard/Papan pemuka;
 5. Stereng;
 6. Pemegang pintu – bahagian dalam dan luar;
 7. Konsol tengah;
 8. Kunci kereta;
 9. Arm rest/Alas tangan;
 10. Permukaan lain yang biasa disentuh.

Bahan-bahan untuk Proses Pemasmian Kuman dan Disinfeksi Kereta Anda

Carsome turut menyenaraikan bahan-bahan yang sesuai digunakan untuk membersihkan dan membunuh kuman sebagai panduan anda:

1. Tisu Basah

Tisu basah merupakan produk yang menjadi pilihan pengguna untuk membersihkan tangan dan peralatan yang sering digunakan apabila tiada sumber air, cecair pensanitasi tangan (hand sanitizer) atau sabun berdekatan. Terdapat pelbagai jenis tisu basah daripada pelbagai jenama dijual di pasaran. Secara umumnya, tisu basah untuk bayi atau baby wipes tidak sesuai digunakan untuk menghapuskan virus kerana tisu basah jenis ini hanyalah bersifat antiseptik atau antibakteria sahaja.

Oleh itu, pastikan anda menggunakan tisu basah pembasmi kuman yang mengandungi alkohol dengan kandungan antara 45 hingga 95 peratus untuk lebih keberkesanannya.

bahan untuk membersihkan bahagian dalaman kereta | corona virus, covid-19

2. Pembersih Pelbagai Permukaan dan Semburan Pembasmi Kuman

Laman web Cnet juga mengesyorkan bahan pembersih yang mengandungi benzylkonium atau benzylammonium chroride yang sering digunakan dalam kebanyakan produk pembersihan isi rumah. Pembersih pelbagai permukaan atau semburan pembasmi kuman yang mengandungi benzylkonium atau benzylammonium chroride dipercayai berkesan dalam membunuh kuman.

Malah, bahan seperti ini yang boleh digunakan untuk pelbagai jenis permukaan dan semestinya sesuai digunakan untuk kereta anda. Semburan pembasmi kuman boleh digunakan pada bahagian pelapik lantai kereta atau sudut-sudut lain yang sukar dijangkau. 

3. Semburan Aerosol Penghilang Bau

Disinfectant spray atau semburan aerosol penghilang bau ini sesuai digunakan untuk membasmi kuman kerana produk jenis ini biasanya mengandungi triethlene glycol yang berkesan membunuh bakteria dan virus berbahaya dalam udara. Setiap jenis semburan ini mempunyai cara penggunaan yang berbeza. Baca arahan penggunaan pada produk – pastikan anda mencuci permukaan yang ingin dinyahkuman menggunakan sabun dan air terlebih dahulu untuk lebih keberkesanan.

Kebiasaannya, semburan aerosol penghilang bau ini sesuai digunakan pada pelbagai jenis permukaan. Anda disarankan untuk melakukan semburan pada bahagian corong penyaman udara semasa penyaman udara dihidupkan dalam kereta yang telah dikosongkan.

spray pada permukaan kereta yang sering disentuh | tip pembersihan

4. Sabun dan Air

Penggunaan sabun dan air adalah selamat untuk digunakan pada bahagian dalaman kereta terutamanya pada bahagian fabrik dan kulit. Selain tidak merosakkan bahagian dalaman kenderaan, amalan penggunaan sabun dalam kehidupan seharian juga lebih berkesan dalam mengekang penularan wabak Covid-19. Laman web Autoblog juga turut mengesyorkan amalan pembersihan kerusi kulit menggunakan perapi kulit selain penggunaan sabun dan air untuk mencuci mana-mana struktur kulit dalam kereta. Malah, penggunaan perapi kulit ini lebih disyorkan berbanding penggunaan peluntur kerana ia boleh mengelakkan kerosakan pada struktur kerusi kulit kereta anda.

Diharap perkongsian tip pembersihan dan disinfeksi ini dapat membantu anda untuk kekal selamat dan tidak terdedah kepada risiko jangkitan. Anda juga dinasihatkan untuk sentiasa mengamalkan kebersihan diri yang baik dengan mengelakkan kawasan sesak, sempit dan sembang dekat! Kekal selamat, kekal duduk di rumah! Selain itu, jika anda sedang merancang untuk menjual kereta lama anda, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome menawarkan perkhidmatan jual beli kereta terpakai secara profesional, mudah dan pantas!