Perodua Myvi Baru atau Toyota Vios Terpakai, Mana Satu Pilihan Anda?

Kereta memainkan peranan penting sebagai medium pengangkutan untuk memudahkan urusan perjalanan seharian. Bagi sesetengah individu, memiliki kenderaan sendiri tidak kiralah sama ada kereta baru atau kereta terpakai kini bukan lagi suatu kehendak tetapi suatu keperluan lebih-lebih lagi jika tinggal di kawasan dengan rangkaian pengangkutan awam yang terhad. Kereta baru atau kereta terpakai mempunyai kebaikan dan keburukan yang tersendiri. Perkara yang paling utama sebelum membeli dan memiliki kereta idaman adalah mengenal pasti kemampuan kewangan masing-masing untuk mengelakkan diri daripada terbeban dengan bebanan hutang. Carsome berkongsi dengan anda kereta baru dan terpakai yang boleh anda miliki dengan nilai wang yang hampir sama iaitu sebanyak RM50K.

Perodua Myvi Baru vs. Toyota Vios Terpakai

Perodua Myvi baru yang merupakan penerima anugerah Kereta Nilai Terbaik untuk Wang atau Best Value-for-Money Car of the Year menawarkan julat harga yang menarik dan berpatutan untuk bakal pemilik kereta. Kereta hatchback segmen B ini boleh didapati pada harga sekitar RM41,000 hingga RM53,000 bergantung pada varian. Harga permulaan Perodua Myvi baru 1.3L ialah RM41,000 manakala harga Perodua Myvi 1.5L pula bermula pada RM50,000 dan ke atas.

perodua myvi baru

Spesifikasi Standard dan Ciri Keselamatan Myvi Baru

Perodua Myvi telah mendominasi segmen kereta paling laris pilihan pengguna di Malaysia. Model Myvi generasi baru meneruskan momentum model sebelumnya dengan pilihan enam (6) beg udara SRS, Kawalan Kestabilan Kenderaan (Vehicle Stability Control), Kawalan Cengkaman (Traction Control), Sistem Brek Antikunci (Anti-lock Braking System) dengan Pengagihan Brek Elektronik (Electronic Brake-force Distribution).

Selain itu, Perodua Myvi baru turut dilengkapi dengan Bantuan Pemanduan Selamat (Advanced Safety Assist 2.0) yang merujuk pada ciri keselamatan yang membantu mengurangkan kemalangan pada kelajuan perlahan dan sederhana. Ciri keselamatan ini bertindak balas melalui kamera stereo yang dipasang pada cermin depan. ASA 2.0 mempunyai 4 fungsi keselamatan seperti berikut:

   • Amaran Prapelanggaran (Pre-Collision Warning, PCW) – sehingga 30 km/j
   • Brek Prapelanggaran (Pre-Collision Braking, PCB) – sehingga 30 km/j
   • Amaran Pergerakan Hadapan (Front Departure Alert)
   • Kawalan Kesilapan Pedal (Pedal Misoperation Control)

Ciri-ciri ini secara tidak langsung mengatasi semua pesaing dalam kategori hatchback segmen B sedia ada di pasaran seperti Proton Iriz.

Namun begitu, bagi anda yang mungkin sedang mempertimbangkan kereta terpakai dalam lingkungan bajet yang sama dengan harga Perodua Myvi baru, anda mungkin boleh mempertimbangkan Toyota Vios sebagai pilihan anda. Toyota Vios generasi ketiga baru dijual di pasaran pada harga bermula RM77,200 dan ke atas. Varian paling tinggi dijual pada harga bermula RM87,300 dan harga ini adalah harga atas jalan tidak termasuk insurans.

Namun begitu, Toyota Vios terpakai yang berusia kurang daripada lima (5) tahun boleh didapati pada harga sekitar Rm40,000 hingga RM50,000 bergantung pada jenis varian dan tahun pengeluaran. Secara amnya, kereta second hand atau kereta terpakai dijual pada harga yang lebih murah berbanding kereta baru disebabkan oleh kadar susut nilai tahunan.

toyota vios terpakai

Spesifikasi Standard dan Ciri Keselamatan Toyota Vios Terpakai

Bagi model generasi baru, Toyota Vios dikuasakan oleh enjin 2NR-FE 1.5 liter empat silinder Dual VVT-i  yang menggantikan enjin 1NZ-FE VVT-i. Ia sekali gus menjadikan pemanduan dan pecutan lebih lancar dan cekap bahan bakar. Selari dengan pengiktirafan Kenderaan Cekap Tenaga atau Energy Efficient Vehicles yang diterimanya, Toyota Vios menawarkan penjimatan bahan api sehingga 18 peratus berbanding model-model sebelumnya.

Toyota Vios menampilkan ciri keselamatan yang dipertingkatkan. Toyota Vios dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Kenderaan, Kawalan Cengkaman, Kawalan Bantuan Mula Mendaki (Hill-start Assist Control), Sistem Brek Antikunci, Pengagihan Brek Elektronik, Lampu Nyalaan Siang (Daytime Running Lights) dan turut menerima tujuh beg udara SRS.

Bagi sesetengah varian, ia turut dilengkapi dengan penambahan spesifikasi seperti Paparan Titik Buta (Blind Spot Monitor) dan Amaran Lintasan Trafik Belakang (Rear Cross Traffic Alert), Paparan Pandangan Panoramik (Panoramic View Monitor) dan Perakam Video Digital Hadapan (Front Digital Video Recorder).

Perbandingan Spesifikasi Perodua Myvi Baru vs. Toyota Vios Terpakai

Carsome menyenaraikan perbandingan spesifikasi antara model Perodua Myvi baru vs Toyota Vios terpakai seperti berikut:

Perodua Myvi Baru Toyota Vios Terpakai
Anggaran Bayaran Bulanan RM552 RM557
Segmen B-segment B-segment
Jenis Badan Hatchback Sedan
Transmisi AT/MT CVT
Kapasiti 1.3L – 1.5L 1.5L
Kuasa Kuda 95 – 103 PS 107 PS
Tempat Duduk 5 5
Jenis Bahan Api Petrol Petrol

Dengan tawaran harga yang hampir sama, anda boleh memilih sama ada ingin memiliki Perodua Myvi baru atau Toyota Vios terpakai. Kereta baru atau terpakai, kedua-dua pilihan ini semestinya menjanjikan pulangan yang berbaloi dan tidak akan mengecewakan anda. Ambil kira keperluan semasa anda sebelum membuat keputusan sama ada ingin memiliki kereta baru atau terpakai untuk mengelakkan anda daripada membuat keputusan yang salah. Namun begitu, jika anda mempertimbangkan kereta Toyota Vios terpakai sebagai pilihan anda, mulakan carian anda di Carsome. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai terbaik di Malaysia!