HomeBMPerodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Baharu Manakah Pilihan Anda?

Perodua Ativa D55L vs Proton X50 – SUV Baharu Manakah Pilihan Anda?

Baru-baru ini, Perodua telah membuka tempahan untuk model SUV baharu, Perodua Ativa D55L yang merupakan model yang dibina berasaskan model Daihatsu Rocky – ciri dan spesifikasi terperinci tidak dinyatakan. Perodua D55L atau Perodua Ativa dikatakan merupakan model tercanggih keluaran Perodua setakat ini, ditawarkan dalam tiga pilihan varian – X, H dan AV dengan anggaran harga sekitar RM62,500 hingga RM73,400. Kenderaan utiliti sukan (SUV) Perodua Ativa D55L ini dijangka dilancarkan pada 3 Mac 2021, 8 malam. Carsome menyediakan perbandingan spesifikasi antara model Perodua Ativa D55L dan Proton X50 untuk panduan anda berdasarkan varian tertinggi kedua-dua model.

Perodua Ativa D55L vs Proton X50
Kredit: paultan.org

Perbandingan Spesifikasi Perodua Ativa D55L vs Proton X50

Kedua-dua model Perodua Ativa D55L dan Proton X50 bukan daripada kelas persaingan yang sama. Perbandingan spesfikasi ini adalah sekadar untuk memudahkan anda sekiranya anda sedang mempertimbangkan untuk memiliki mana-mana SUV tempatan Perodua Ativa D55L atau Proton X50 ini. Malah, perbandingan spesifikasi yang dibuat bukanlah perbandingan epal dengan epal – kedua-dua model SUV ini merupakan model kereta daripada kelas yang berbeza. Perbandingan spesifikasi yang dinyatakan juga adalah berdasarkan spesifikasi tidak rasmi Perodua Ativa D55L kerana ia masih belum dilancarkan secara rasmi.

1. Harga

Harga merupakan salah satu faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli kereta idaman. Sebelum membuat keputusan untuk membeli sesebuah kereta, harga yang akan dibayar mestilah berbaloi dengan spesifikasi, ciri keselamatan yang dimiliki. Perodua Ativa D55L (varian tertinggi, AV) dijangka dijual pada harga pasaran RM73,400, manakala Proton X50 (Varian tertinggi, 1.5 TGDI Flagship) dijual pada harga RM103,300. Kedua-dua harga yang dinyatakan ini merupakan harga atas jalan tanpa insurans termasuk pengecualian cukai kenderaan (SST). Jika dibandingkan dari segi harga, Perodua Ativa D55L ditawarkan pada harga yang jauh lebih murah, lebih-lebih lagi jika mengambil kira ciri keselamatan dan spesifikasi yang ditawarkan oleh Perodua. Namun begitu, ia bukanlah suatu perbandingan yang adil kerana perbezaan harga yang ditawarkan merujuk pada pasaran sasaran atau target market pihak pengeluar.

2. Prestasi Enjin

Dari segi keupayaan prestasi enjin pula, kedua-dua model ini dilengkapi dengan enjin turbo 3 silinder. Meskipun kedengaran agak sama, kedua-dua enjin ini menampilkan perbezaan dari aspek prestasinya. Proton X50 mempunyai kapasiti enjin yang lebih besar (1.5 liter turbo) berbanding Perodua Ativa D55L dengan kapasiti enjin 1.0 liter turbo. Enjin Perodua Ativa D55L ini sama seperti enjin yang digunakan dalam Perodua Axia dan Bezza – enjin Perodua Ativa D55L dikuasakan dengan enjin turbo.

Perodua Ativa D55L Proton X50
Enjin 1.0L Turbo DOHC 3 Silinder 1.5L Turbo DOHC 3 Silinder
Transmisi CVT DCT 7 Kelajuan
Kuasa 98PS/ 6,000 rpm 177PS/ 6,000 rpm
Tork 140Nm/ 4,000 rpm 255Nm/ 4,000 rpm
Penggunaan Bahan Api 5.3L/100km 6.4L/100km
Kuasa Pecutan (0-100 km/j) 7.9 Saat

Enjin Perodua X50 dibangunkan dengan kerjasama Geely dan Volvo. Manakala, enjin turbo terbaharu Perodua ini dibangunkan dengan kerjasama Daihatsu dan Toyota. Perodua Ativa D55L menampilkan transmisi D-CVT, Proton X50 pula menampilkan transmisi dwiklac atau dual-cluth. Dari segi prestasi atas kertas, semestinya transmisi dual-cluth Proton X50 jauh lebih baik berbanding trasmisi D-CVT Perodua. Namun begitu, ia masih terlalu awal untuk dibincangkan kerana Perodua Ativa D55L masih belum dilancarkan dan masih belum dapat dipastikan prestasi pemanduannya.

SUV Proton dan SUV Perodua
Kredit: paultan.org

3. Dimensi dan Saiz

Perodua Ativa D55L merupakan model SUV segmen B yang kecil – ia dibina berdasarkan model Daihatsu Rocky dan Toyota Raize, dipasarkan di pasaran sebagai SUV segmen A. Jika dibandingkan dari aspek saiz, Proton X50 lebih tepat untuk menggambarkan saiz SUV segmen B yang sebenar. Perodua Ativa D55L mempunyai ukuran dimensi 335 mm lebih pendek, 105 mm lebih sempit dan mempunyai jarak roda 75 mm lebih pendek jika dibandingkan dengan Proton X50.

Perodua Ativa D55L Proton X50
Panjang 3,995 mm 4,330 mm
Lebar 1,695 mm 1,800 mm
Tinggi 1,620 mm 1,609 mm
Jarak Roda 2,525 mm 2,600 mm
Berat 970 kg 1,370 kg
Ruang But 369 liter 330 liter

Walaupun Perodua Ativa D55L dikatakan lebih kecil berbanding Proton X50, model ini dikatakan mempunyai ruang but yang lebih besar iaitu 369 liter – 39 liter lebih besar berbanding Proton X50. Ruang but yang lebih besar penting untuk individu yang sudah berkeluarga dan boleh memuatkan lebih banyak barang untuk lebih keselesaan terutamanya semasa perjalanan jarak jauh. Malah, saiznya yang lebih kecil juga memberi kelebihan dari aspek penggunaan bahan api. Perodua Ativa D55L dikatakan mempunyai kadar penggunaan bahan api yang lebih rendah dan lebih baik iaitu sebanyak 18.9km bagi setiap liter berbanding Proton X50.

Namun begitu, Proton X50 memiliki kelebihan dari segi output berbanding Perodua Ativa D55L. Enjin turbo berkapasiti 1.5 liter turbo 3 silinder berkuasa menghasilkan 148 hp dan 226 Nm dengan suntikan bahan bakar port atau 175 hp dan 255 Nm dengan suntikan bahan bakar langsung.

4. Ciri dan Spesifikasi Keselamatan

Selain itu, Perodua Ativa D55L juga turut mencuri tumpuan apabila hadir dengan ciri dan spesfikasi keselamatan terbaik dengan harga yang lebih mampu milik. Walaupun Proton X50 juga turut dilengkapi dengan ciri dan spesifikasi keselamatan yang hampir sama, Perodua Ativa D55L semestinya lebih berbaloi untuk dimiliki pada harga yang lebih murah. Dengan harga pasaran bawah RM80,000, kesemua ciri dan spesifikasi keselamatan ini dilengkapi dalam SUV baharu ini berbanding perlu berbelanja melebihi RM100,000 untuk memiliki ciri dan spesifikasi keselamatan yang sama untuk Proton X50.

Spesifikasi Keselamatan Perodua Ativa D55L

  • Advanced Safety Assist (ASA);
  • Lane Departure Warning (LDW) dan Lane Departure Prevention (LDP);
  • Kawalan Pemanduan Adaptif (ACC);
  • Kawalan Pengekalan Lorong (LKC);
  • Bantuan Titik Buta (BSM);
  • Front/Rear Corner Sensor;
  • Kamera Undur;
  • Rear Cross Traffic Alert (RCTA);
  • Adaptive High Beam (AHB);
  • Enam (6) beg udara SRS;
  • ABS dan EBD (dengan BA);
  • Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC);
  • Emergency Stop Signal (ESS);
  • Hill Hold Assist (HHA);
  • Sistem ISOFIX.

Spesifikasi Keselamatan Proton X50

  • Enam (6) beg udara SRS;
  • Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC);
  • Autonomous Emergency Braking (AEB);
  • Kawalan Pemanduan Adaptif (ACC) dengan fungsi Stop and Go;
  • Kawalan Pemanduan Pintar (ICC);
  • Bantuan Pengekalan Lorong (LKA);
  • Lane Departure Warning (LDW);
  • Sistem Maklumat Titik Buta (BLIS);
  • Intelligent High Beam Control (IHBC);
  • Sistem Pemantauan Tekanan Tayar (TPMS);
  • Auto Park Assist (APA);
  • Kamera 360.

Artikel Berkaitan: Proton X50 SUV 2020: Spesifikasi Lengkap, Harga Bermula Serendah RM79,200

Perodua Ativa D55L menampilkan pilihan warna eksklusif seperti 2-Tone Special Metallic (dengan bumbung hitam) – Pearl Delima Red dan Pearl Diamond White; Special MetallicPearl Delima Red dan Pearl Diamond White; MetallicCobalt Blue, Granite Grey dan Glittering Silver. Manakala, Proton X50 pula ditawarkan dalam enam pilihan warna – Snow White, Armour Silver, Jet Grey, Ocean Blue, Citric Orange dan Passion Red.

 

Kereta Perodua D55L 2021
Kredit: paultan.org

Kehadiran Perodua Ativa D55L ini semestinya akan merancakkan lagi industri automotif tempatan terutamanya dalam segmen SUV jenama tempatan. Malah, ia juga turut dijangka akan memberikan persaingan yang hebat terhadap model sedia ada di pasaran, Proton X50. Kedua-dua model ini semestinya berada dalam kelasnya yang tersendiri. Jika anda inginkan kereta dengan rupa yang lebih sporty, elegan – Proton X50 semestinya suatu pilihan yang perlu dipertimbangkan. Namun begitu, jika anda menginginkan kereta SUV idaman dengan ciri dan spesifikasi keselamatan terbaik pada harga mampu milik – Perodua Ativa D55L boleh diberi peluang.

Mana satu model SUV tempatan pilihan anda? Jika anda ingin menjual kereta lama anda untuk memiliki SUV baharu ini, anda boleh layari laman web Carsome untuk info lanjut. Malah, kami turut menyediakan pelbagai pilihan kereta SUV terpakai mampu milik, berkualiti dan terbaik dengan harga yang berbaloi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular