HomeBMCiri Keselamatan Adalah Kelebihan Kereta Elektrik, Betul Ke?

Ciri Keselamatan Adalah Kelebihan Kereta Elektrik, Betul Ke?

Kereta elektrik telah merevolusikan industri automotif dengan kenderaan yang lebih mesra alam dan canggih. Kini, jenama-jenama automotif dunia sedang berlumba-lumba untuk menghasilkan reka bentuk kereta elektrik yang lebih moden dan futuristik. Tapi, apa kelebihan yang ada pada kereta elektrik berbanding kereta petrol?

Selain dilengkapi dengan teknologi terkini, kereta elektrik juga mempunyai ciri keselamatan yang lebih maju daripada kereta petrol. Dalam artikel ini, ayuh kita terokai pelbagai ciri keselamatan yang ada pada kereta elektrik dan bagaimana ia berfungsi melindungi pemandu, penumpang, dan juga komponen penting dalam kereta elektrik.

Artikel berkaitan: Kereta Elektrik di Malaysia Ada Banyak Kos Tersembunyi, Betul Ke?

1) Sistem Penjagaan Bateri yang Canggih

Bateri adalah jantung bagi kereta elektrik. Jika berlaku apa-apa kepada bateri kereta elektrik, ia boleh mengakibatkan litar pintas, kebakaran, atau paling teruk, letupan! Inilah sebabnya kereta elektrik dilengkapi dengan sistem penjagaan bateri yang canggih.

Ia mempunyai mekanisme yang diperlukan untuk mengelakkan suhu bateri terlalu panas, pengecasan berlebihan, dan situasi berbahaya yang lain. Mekanisme ini termasuk:

Sistem Pengurusan Haba

Sistem ini bertindak memantau dan mengawal suhu bateri menggunakan kipas atau cecair untuk mencegah pemanasan berlebihan semasa bateri sedang digunakan atau dicas. Kereta elektrik Neta V menggabungkan sistem pengurusan haba bateri HEPT 3.0 dengan sistem penyejukan cecair untuk memastikan suhu bateri mereka kekal pada tahap optimum.

Sistem Pengurusan Bateri (Battery Management System)

Pek bateri pada kereta elektrik biasanya dibina dengan menggabungkan beratus-ratus atau beribu-ribu sel bateri lithium-ion dalam satu atau beberapa modul berasingan. Sistem pengurusan bateri diperlukan untuk memastikan setiap sel bateri beroperasi dalam julat voltan dan suhu selamat. Selain itu, ia juga menghalang setiap sel daripada menerima dan mengeluarkan tenaga secara berlebihan yang boleh menyebabkan kemerosotan prestasi dan mengurangkan kapasiti bateri secara keseluruhan.

2) Kereta Elektrik Lebih Stabil

Kereta elektrik biasanya mempunyai pusat graviti yang lebih rendah disebabkan oleh kedudukan bateri dalam kereta tersebut. Ini secara semulajadi membantu meningkatkan kestabilan dan mengurangkan risiko kereta terbalik dalam kemalangan. Tambahan pula, kebanyakan kereta elektrik mempunyai sistem kawalan kestabilan elektronik yang mampu menyesuaikan penghantaran kuasa kepada setiap tayar secara individu, untuk meningkatkan daya cengkaman dan kestabilan kereta dalam pelbagai keadaan jalan.

3) Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS) yang Moden

Sistem bantuan pemandu lanjutan memainkan peranan penting dalam mengurangkan risiko kemalangan dan menjamin keselamatan pemandu serta penumpang. Kebanyakan kereta elektrik mempunyai pelbagai jenis sensor canggih untuk menyokong ciri-ciri keselamatan seperti Kawalan Peluncuran Adaptif, Sistem Amaran Keluar Laluan, Sistem Amaran Perlanggaran Hadapan.

Bukan itu sahaja, sensor-sensor canggih ini juga digunakan untuk memberi kereta elektrik fungsi pemanduan berautonomi penuh seperti sistem Full Self-Driving Capability pada kereta Tesla atau pemanduan berautonomi separa seperti Wisdom Dodge System pada Ora Good Cat.

4) Struktur Kereta yang Lebih Kuat

Saiz motor kereta elektrik jauh lebih kecil berbanding dengan enjin pembakaran dalam (ICE) yang digunakan pada kereta petrol. Ini membolehkan struktur kereta elektrik dioptimumkan untuk keselamatan, selain memberi ruang untuk reka bentuk yang unik.

Di samping itu, struktur kereta elektrik juga dibina menggunakan bahan yang lebih kuat, seperti teknologi Iron Bone Body Structure pada Ora Good Cat yang menggunakan keluli yang ditempa pada suhu tinggi. Ini memberikan struktur yang lebih kukuh untuk menyerap daya hentaman dengan baik apabila berlaku perlanggaran bagi melindungi pemandu, penumpang, dan juga bateri.

Kereta Elektrik Selamat Ke?

Kereta elektrik akan terus berevolusi mengikut peredaran masa, begitu juga dengan ciri keselamatan pada kereta tersebut. Dengan kemajuan teknologi, anda akan lihat pelbagai cara inovatif yang akan diperkenalkan pada kereta elektrik untuk menjamin keselamatan pemandu dan penumpang.

Tetapi, tak kiralah secanggih mana pun kereta elektrik yang anda mahu beli, ciri keselamatan haruslah menjadi faktor pertama yang anda pertimbangkan. Memang seronok kalau dapat memandu kereta yang canggih, tetapi jika anda tidak memahami bagaimana ciri keselamatan kereta tersebut berfungsi, anda mungkin akan menghadapi masalah apabila berada dalam situasi kecemasan. Yang paling penting, pandu dengan selamat dan berhati-hatilah di jalan raya!

Artikel berkaitan: Senarai Kereta Elektrik Murah di Malaysia Bawah RM150,000!

Artikel ini telah dihasilkan dengan bantuan Kecerdasan Buatan (AI) melalui panduan naratif yang jelas daripada penulis kami yang berbakat. Kami harap anda gembira membacanya!

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular