HomeBM5 Kereta Hatchback Terpakai Mampu Milik Paling Popular

5 Kereta Hatchback Terpakai Mampu Milik Paling Popular

Kereta hatchback sememangnya menjadi pilihan utama pembeli kereta tidak kira golongan lelaki mahu pun golongan wanita. Ini kerana kenderaan bersaiz kecil seperti ini mudah untuk dikendalikan terutamanya di kawasan-kawasan sesak seperti di pusat bandar. Kereta hatchback sebegini biasanya dijadikan sebagai kereta kedua sama ada digunakan untuk ke tempat kerja, mengambil anak di sekolah, membeli barangan keperluan harian di pasar atau melakukan aktiviti-aktiviti seharian lain. CARSOME menyenaraikan 5 model kereta hatchback terpakai mampu milik paling popular yang boleh anda pertimbangkan untuk dijadikan kereta kedua anda.

Apa Itu ‘Hatchback‘?

Hatchback secara amnya merujuk kepada kereta dengan bahagian belakang yang lebih pendek dan pintu but yang bersambung dengan kaca belakang kereta. Pintu but ini dibuka ke bahagian atas dan ruang but bergabung dengan ruang penumpang. Kereta hatchback biasanya termasuk dalam kategori seperti kereta subkompak (segmen A), kereta ekonomi (segmen B) atau kereta kompak (segmen C).

hatchback terpakai: axia

1. Perodua Axia Terpakai

Perodua Axia merupakan kenderaan EEV (Energy Efficient Vehicle) pertama yang dibangunkan oleh kepakaran kejuruteraan Malaysia. Ia menyasarkan produk mampu milik dan penjimatan bahan api yang lebih efisien selari dengan Dasar Automotif Nasional 2014. Nama kereta ini diambil daripada perkataan ‘Asia’ sebagai simbolik kepada sasaran Malaysia menjadi hab pengeluaran kenderaan EEV utama di rantau ini. Manakala huruf ‘S’ pula digantikan dengan huruf ‘X’ yang membawa makna angka 10 dalam sistem numerik Roman, bersesuaian dengan kedudukannya sebagai model kesepuluh Perodua yang mula beroperasi sejak tahun 1993. 

Kereta hatchback segmen A ini diperkenalkan untuk menggantikan Perodua Viva yang ditamatkan pengeluarannya. Ia tampil dengan kualiti yang lebih baik serta pengalaman pemanduan dan ciri keselamatan yang dipertingkatkan. Model baharu Perodua Axia kini hadir dengan penambahan dua varian baharu (G Xtra dan Style) dengan ciri keselamatan yang diperkemaskan. Di pasaran, Perodua Axia terpakai dijual pada harga sekitar RM20,000 hingga RM30,000 bergantung pada keadaan dan tahun pengeluaran.

hatchback terpakai: myvi

 

2. Perodua Myvi Terpakai

Jenama Myvi merupakan sebuah jenama yang cukup sinonim dengan rakyat Malaysia. Model ikonik Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) ini menggungguli kedudukan kereta paling laris di Malaysia pilihan pengguna bagi tahun 2020. Apa yang lebih menarik, Perodua Myvi merekodkan lebih sejuta unit terjual sejak dilancarkan pada 2005. Penerimaan baik masyarakat terhadap Perodua Myvi didorong oleh harga jualan yang menarik dan berpatutan disamping ciri-ciri keselamatan terbaik yang dipamerkan. Myvi generasi ketiga dilengkapi dengan Bantuan Pemanduan Selamat 2.0 yang berkesan mengurangkan kemalangan pada kelajuan perlahan dan sederhana:

  1. Amaran Prapelanggaran (Pre-Collision Warning, PCW),
  2. Brek Prapelanggaran (Pre-Collision Braking, PCB)
  3. Amaran Pergerakan Hadapan (Front Departure Alert)
  4. Kawalan Kesilapan Pedal (Pedal Misoperation Control).

Selain itu, Perodua Myvi juga turut menerima anugerah ‘Kereta Nilai Terbaik untuk Wang’ (‘Best Value-for-Money Car of the Year’) sempena Anugerah Kecemerlangan Frost & Sullivan Malaysia bagi kategori enjin 1.3L dan ke atas. Model Perodua Myvi terpakai kategori hatchback segmen B dijual di pasaran pada harga sekitar RM23,000 hingga RM45,000.

proton iriz second hand

3. Proton Iriz Terpakai

Model hatchback Proton Iriz hadir dengan pelbagai pembaharuan dan perubahan, tampil dengan ‘suntikan’ lebih trendy, segar dan moden. Proton Iriz ditawarkan dalam lima varian iaitu Standard 1.3L MT, Standard 1.3L CVT, Executive 1.3L CVT, Executive 1.6L CVT dan Premium 1.6L CVT. Varian tertinggi tampil dengan ciri tambahan baharu seperti navigasi dalam talian (online navigation) cermin pandang belakang tanpa bingkai, tombol gear, sambungan 4G dan WiFi. Menariknya, Proton Iriz turut menampilkan fungsi arahan suara seperti yang ditampilkan pada SUV X70. Untuk rekod, Proton Iriz merupakan model hatchback segmen B pertama yang menampilkan fungsi arahan suara seperti ini.

Proton Iriz juga masih mengekalkan ciri-ciri lain pada model sebelumnya seperti dua port pengecas USB, ECO Drive Assist dan butang penghidup enjin untuk tiga varian tertinggi.  Ia turut dikuasakan oleh dua pilihan enjin iaitu enjin 1.6 liter VVT berkuasa 107 kuasa kuda (hp)/150 Nm tork dan enjin 1.3 liter VVT berkuasa 94 kuasa kuda (hp)/120 Nm tork. Kedua-dua pilihan enjin ini dipadankan dengan kotak gear CVT automatik dan transmisi manual lima kelajuan untuk varian Standard 1.3L MT.

hatchback terpakai: jazz

4. Honda Jazz Terpakai

Jika anda sedang mencari sebuah hatchback terpakai dalam segmen B yang popular, anda bolehlah mempertimbangkan Honda Jazz. Honda Jazz terkenal dengan ciri-ciri keselamatan yang optimum, selain reka bentuknya yang sporty dan ‘muda’. Maka tidak hairanlah jika model hatchback ini antara model kegilaan dan paling popular sebelum kehadiran Perodua Myvi generasi ketiga. Model ini juga terkenal dengan saiz ruang dalaman yang praktikal, ruang but berkapasiti besar (363 liter) dan tempat duduk ULTRA dengan empat mod berbeza: refresh mode, long mode, tall mode dan utility mode. Honda Jazz berupaya memuatkan sebuah tangga lipat dan penumpang dalam masa yang sama (long mode).

Tidak dapat dinafikan bahawa Honda Jazz merupakan pilihan yang tepat dalam kumpulan hatchback segmen B. Honda Jazz dijana oleh enjin 1.5 liter SOHC i-VTEC 4 silinder. Ia mampu menghasilkan kuasa maksimum sehingga 120 PS pada 6,600 rpm dan tork 145 Nm pada 4,600 rpm. Dengan tawaran harga yang berpatutan, model jenama luar ini sememangnya pelaburan berbaloi untuk dimiliki.

kia picanto second hand

5. Kia Picanto Terpakai

Kia Picanto 1.2 EX merupakan kereta hatchback segmen A yang ditawarkan oleh Kia Malaysia dengan harga mampu milik iaitu sekitar RM23,000-RM38,000 bagi model terpakai. Model ini dikuasakan oleh enjin KAPPA 1.2 liter MPI. Ia mampu menghasilkan kuasa maksimum 84 kuasa kuda (hp) pada 4,000 putaran per minit (rpm) dan tork maksimum 122 Nm. Ia dipadankan dengan kotak gear automatik empat kelajuan yang sememangnya bersesuaian dengan kereta bersaiz kecil ini. Selain itu, kereta yang tahan lasak ini juga sesuai untuk kegunaan harian dan turut dilengkapi dengan sistem infotainmen skrin penuh terapung di bahagian tengah papan pemuka dengan ciri sambungan Apple CarPlay dan Android Auto.

Kia Picanto juga turut dilengkapi dengan ciri keselamatan serba lengkap seperti enam beg udara, Advance High Strength Steel (AHSS), Autonomous Emergency Braking (AEB), Kawalan Bantuan Mula Mendaki (Hill-start Assist Control, HAC), Electronic Stability Control (ESC) dan Sauh Kerusi Kanak-kanak ISO-FIX (ISO-FIX Child Seat Anchors).

Secara amnya, harga kereta terpakai ditentukan oleh beberapa faktor seperti keadaan kereta, usia kereta, bacaan mileage kereta, tempoh waranti dan sebagainya. Mana satu kereta hatchback terpakai pilihan anda? Jika anda sedang mencari mana-mana model hatchback terpakai untuk dimiliki, anda boleh layari laman web CARSOME untuk maklumat lanjut. CARSOME merupakan platform jual beli kereta terpakai terbaik di Malaysia.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular