HomeBMUlasan Perodua Axia 1.0 AV 2023 Daripada Geng WapCar

Ulasan Perodua Axia 1.0 AV 2023 Daripada Geng WapCar

Kami pasti ramai yang teruja dengan Perodua Axia yang baru dilancarkan pada bulan Februari lalu. Walaupun ada yang terkejut kerana harga Axia baharu ini lebih mahal daripada sebuah Perodua Bezza 1.0 G yang lebih besar dalam segmen yang sama, namun sambutannya tetap hangat dalam kalangan rakyat Malaysia.

Baru-baru ini WapCar ada menerbitkan video di mana Adrian telah memandu Perodua Axia 1.0 AV daripada Kuala Lumpur ke Pantai Klebang bersama Greg, Seline, dan dua orang jurukamera untuk mengetahui tahap keselesaannya dan adakah kereta ini betul-betul praktikal dan jimat minyak untuk penggunaan seharian.

Jom kita ikuti pengalaman geng WapCar memandu kereta hacbek kompak terbaru keluaran Perodua ini!

Pemanduan Dalam Bandar yang Sangat Selesa

Semasa Adrian memandu Perodua Axia 2023 ini di sekitar bandaraya Kuala Lumpur, enjin tiga silinder 1.0 liter 1KR-VE yang dipadankan dengan transmisi D-CVT baharu ini lebih bersemangat dan tangkas untuk pemanduan dalam bandar. Ia juga dilengkapi dengan ciri keselamatan canggih seperti monitor titik buta, jadi anda boleh memandu dengan lebih yakin. 

adrian wapcar perodua axia 2023 review

Satu lagi perkara yang Adrian suka mengenai Perodua Axia baharu ini adalah sistem ampaiannya (suspension system) yang memberi pengalaman memandu yang sangat lancar, bahkan ia mungkin lebih baik daripada sistem ampaian yang ada pada Perodua Myvi.

Tapi, satu perkara yang perlu diambil perhatian menurut Adrian adalah pedal minyaknya yang agak sensitif, yang memerlukan dia untuk berhati-hati apabila menekan pedal minyak.

Kekurangan Fungsi Praktikal untuk Pemanduan Lebuh Raya

Walaupun Perodua Axia baharu ini mempunyai pelbagai ciri-ciri keselamatan dan teknologi yang sangat canggih, ianya kekurangan fungsi praktikal yang dapat membantu memudahkan pemanduan di lebuh raya seperti pembaca tol terbina dalam serasi SmartTAG yang ada pada Perodua Myvi atau pelekat RFID yang tersedia seperti Perodua Alza.

Perlu diingati juga, Perodua Axia ini bukanlah sebuah kereta yang laju pecutannya. Mengikut ujian pecutan 0 – 100km/j yang dilakukan oleh WapCar, Perodua Axia baharu ini mencatatkan masa sebanyak 14.7 saat.

wapcar perodua axia 2023 review

Ia mungkin bukan sesuatu yang mengagumkan tetapi ia sebenarnya dua saat lebih pantas berbanding Perodua Axia generasi sebelumnya yang menggunakan transmisi automatik empat kelajuan dengan enjin yang sama.

Perodua Axia baharu ini juga mampu memberi pengalaman memandu di lebuh raya yang lebih menyeronokkan dan meyakinkan berbanding dengan generasi sebelumnya, walaupun dipandu melebihi 100km sejam.

Ini disebabkan kereta ini telah dibina menggunakan platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA) yang juga telah digunakan untuk Perodua Ativa dan juga Perodua Alza. Platform ini menawarkan peningkatan keselamatan, keyakinan dan casis yang lebih kukuh untuk menghasilkan pengalaman memandu yang lebih selesa, stabil, dan menyeronokkan.

Ruang Tempat Duduk yang Mencukupi

Pada pertengahan perjalanan Adrian ada bertanya kepada Greg yang duduk di bahagian penumpang mengenai pendapatnya tentang ruang tersebut. Untuk Greg yang berketinggian 184cm, dia masih boleh duduk dengan selesa di bahagian belakang.

perodua axia 2023 review

Penyandar kepala di tempat duduk belakang juga menjadi kegemaran Greg dalam perjalanan yang agak panjang itu. Satu-satunya keluhan daripada Greg adalah ruangan kaki yang agak sempit dan kusyen kerusi yang agak pendek.

Walaupun tempat duduk belakang dipenuhi dengan tiga penumpang dewasa, Greg berpendapat yang ianya masih lagi selesa, biarpun terpaksa berlanggar bahu sedikit. 

Bagaimana Dengan Penggunaan Minyak Axia 2023?

Perjalanan sepanjang 407.3km daripada Kuala Lumpur ke Pantai Klebang ini terdiri daripada 30 peratus pemanduan dalam bandar dan 70 peratus pemanduan di lebuh raya. Harga minyak untuk mengisi tangki penuh pula cuma RM45.61.

perodua axia 2023 review, perodua axia 2023 fuel consumption

Apabila jumlah harga minyak dibahagikan dengan jarak keseluruhan perjalanan, kos perjalanan untuk setiap kilometer hanyalah 11 sen sahaja. Memang betul-betul jimat minyak!

Dalam penghasilan video ini, Adrian mendapati yang Perodua Axia 2023 ini mampu bergerak sehingga 18.3km untuk setiap liter minyak dan ia hanya memerlukan 5.46 liter minyak untuk bergerak sejauh 100km!

Kata-kata Akhir Daripada Greg, Seline, & Adrian Mengenai Perodua Axia 1.0 AV 2023

Menurut Greg, penggunaan platform DNGA untuk Perodua Axia telah menghasilkan sebuah kereta yang kukuh dengan pemanduan yang unggul dan ruang yang selesa dan mencukupi untuk pemandu dan penumpang (yang tak terlalu tinggi) dengan kargo. Tetapi, pada Greg, Perodua Axia baharu ini agak bising dan ini menjadikan pengalaman memandunya agak kurang menyenangkan, lebih-lebih lagi pada jarak yang jauh.

adrian wapcar perodua axia 2023 review

Bagi Seline pula, Perodua Axia baharu ini sangat menyeronokkan untuk dipandu kerana saiznya yang kompak dan pengendalian yang sangat bagus. Cuma, Seline berpendapat warna merah (Lava Red) Perodua Axia tidak berjaya menyerlahkan reka bentuk luaran baharu kereta tersebut yang kini lebih cantik dan moden. Dia lebih menggemari warna biru (Coral Blue) baharu kerana ia kelihatan lebih menawan dan anggun.

Akhir kata daripada Adrian, jika dibandingkan dengan kereta lain dalam lingkungan harga RM50,000, Perodua Axia mungkin tidak mampu bersaing dengan kereta daripada kelas lain yang mungkin lebih besar, canggih, dan berkuasa. Tetapi, dalam kelasnya sendiri, ia menawarkan teknologi dan ciri-ciri keselamatan yang paling canggih seperti enam beg udara, brek kecemasan automatik, dan juga monitor titik buta.

Boleh dikatakan yang Perodua Axia memang sangat sesuai untuk dijadikan kereta pertama disebabkan harganya yang agak berpatutan dan juga ciri keselamatan yang mengagumkan. Tetapi semuanya bergantung kepada apa yang anda mahu dalam kereta yang anda akan beli. 

Kami harap perkongsian dari geng WapCar ini dapat membantu anda dalam membuat keputusan untuk mendapatkan kereta pertama anda. Jika anda sedang mencari kereta terpakai pada harga yang berbaloi, layari carsome.my atau muat turun aplikasi kami untuk dapatkan kereta CARSOME Certified hari ini!

Artikel ini ditulis berdasarkan video “2023 Perodua Axia 1.0 AV Review in Malaysia! Five Adults Plus Luggage on ONE Full Tank?” yang telah diterbitkan di saluran Youtube WapCar.

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular