HomeAutomotiveSubsidi Minyak Petrol Mungkin Dikendalikan Dengan 3 Cara Berbeza Mulai 2024!

Subsidi Minyak Petrol Mungkin Dikendalikan Dengan 3 Cara Berbeza Mulai 2024!

Awal November lalu, ramai yang menyambut baik pengumuman daripada Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, mengenai mekanisme baharu subsidi minyak petrol bersasar yang akan diguna pakai mulai tahun 2024.

Menurut laporan Berita Harian, beliau menyatakan dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat bahawa terdapat tiga cara penyasaran semula subsidi minyak petrol dan diesel akan dijalankan bermula tahun hadapan.

Berikut adalah penjelasan lanjut mengenai cara penyasaran semula subsidi minyak petrol tersebut:

Melalui Pendapatan Belanja Bersih Individu

Dengan menggunakan pendapatan bersih peribadi – jumlah pendapatan selepas cukai, sebagai panduan, mekanisme ini akan menentukan jumlah subsidi bersasar yang akan diterima oleh individu yang layak.

The pleasure of owning a car. Easy and good buy. A woman sits in the car interior and joyfully shows her keys with a key fob.

Cara ini memastikan kerajaan dapat memberikan subsidi secara adil. Individu dengan pendapatan rendah mungkin akan menerima subsidi yang lebih banyak, manakala individu dengan pendapatan tinggi mungkin akan menerima jumlah bantuan yang sedikit.

Melalui Pendapatan Belanja Bersih Isi Rumah

Mekanisme kedua pula akan akan mempertimbangkan pendapatan bersih semua anggota isi rumah. Ini termasuk pendapatan daripada pekerjaan dan juga skim perlindungan sosial atau bantuan kewangan yang diterima.

Pendekatan ini menilai pendapatan seluruh isi rumah untuk memastikan bahawa keluarga yang memerlukan bantuan akan menerima sokongan yang diperlukan.

Gabungan Antara Pendapatan Belanja Bersih Individu & Isi Rumah

Bagi mekanisme ketiga, ia melibatkan gabungan kedua-dua pendapatan isi rumah dan individu. Dan mekanisme ini melibatkan penggunaan kad subsidi yang memberikan sokongan kewangan kepada mereka yang memerlukannya.

buying first family car

Dengan menerapkan mekanisme ini, ia akan membentuk satu sistem yang seimbang di mana keperluan individu dan isi rumah dapat dipenuhi secara lebih spesifik.

Program Ini Mungkin Bermula Januari 2024?

Program subsidi bersasar ini dijangka akan akan dimulakan secara berperingkat bermula Januari selepas sistem Pangkalan Data Utama (PADU) dibuka kepada orang awam. Buat masa ini, penyasaran semula subsidi minyak petrol ini akan dijalankan di Semenanjung Malaysia terlebih dahulu. 

Kesimpulannya, dengan adanya mekanisme penyasaran subsidi minyak petrol baharu ini dan juga pelaksanaan sistem PADU, kerajaan dapat memastikan bahawa subsidi ini akan dinikmati oleh golongan yang betul-betul memerlukannya. Program ini juga dilihat sebagai usaha kerajaan untuk memastikan keadilan dalam pengagihan pendapatan agar dapat merapatkan jurang ekonomi antara golongan berpendapatan rendah dan tinggi.

Dapatkan Kereta Terpakai Berkualiti yang Jimat Minyak di CARSOME!

Sedang mencari kereta jimat minyak dengan harga berpatutan? Bukannya susah pun! Cari saja di CARSOME! Pilih daripada pelbagai model kereta jimat minyak merangkumi daripada pelbagai jenama kereta.

Untuk semua pembeli kereta, kami boleh janjikan adalah ketenangan minda untuk anda dengan setiap pembelian kereta kerana kesemua kereta CARSOME Certified turut disertakan dengan jaminan berikut: 

  • Harga tetap: Harga yang anda lihat di CARSOME merupakan harga sebenar kereta tanpa bayaran tersembunyi jadi anda tahu berapa yang anda bayar. 
  • Jaminan pulangan tunai dalam lima hari: Jika anda membeli kereta CARSOME Certified dan ingin mengubah fikiran, anda boleh mengembalikannya dalam masa lima hari untuk dapatkan pulangan balik tunai.
  • Waranti satu tahun: Kesemua kereta CARSOME Certified mempunyai waranti lanjutan satu tahun dengan perlindungan menyeluruh, sokongan profesional, dan proses tuntutan yang mudah. 

Tempah pandu uji sekarang di CARSOME!

*Artikel ini telah dihasilkan dengan bantuan Kecerdasan Buatan (AI) melalui panduan naratif yang jelas daripada penulis kami yang berbakat. Kami harap anda gembira membacanya!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular