HomeBMSenarai Parking App untuk Melaka, Negeri Sembilan & Johor Bahru

Senarai Parking App untuk Melaka, Negeri Sembilan & Johor Bahru

Apabila tiba musim cuti, pasti ramai yang akan berkunjung ke bahagian selatan tanah air untuk melawat tempat-tempat bersejarah, menikmati makanan yang menarik, dan juga menghabiskan masa bersama keluarga tercinta.

Antara lokasi-lokasi di selatan yang sering menjadi tumpuan orang ramai adalah A Famosa di Melaka, Port Dickson di Negeri Sembilan, dan juga Johor Bahru di Johor. Boleh dikatakan, tempat-tempat ini akan dibanjiri lautan manusia pada setiap hujung minggu atau semasa cuti sekolah.

Tetapi, janganlah terlalu sakan bercuti sampai anda parking kereta di luar kawasan yang telah ditetapkan atau terlupa untuk membuat bayaran parking, silap-silap nanti bila balik rumah ada pula surat saman yang menunggu.

Jadi, dalam artikel ini kami senaraikan semua parking app yang boleh digunakan di negeri-negeri di selatan Malaysia.

Parking App Melaka

SVP Smart Parking Melaka

Ini adalah aplikasi parkir rasmi untuk kawasan Melaka tengah. Jika anda berada dalam kawasan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) dan Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ), gunakan aplikasi ini untuk membuat bayaran parking di sana.

Muat turun SVP Parking Melaka daripada Google Play Store atau Apple App Store.

Johor Parking App

MBJB Spot V2

Di Johor pula, anda boleh gunakan aplikasi MBJB Spot V2 untuk buat bayaran parkir. Buat masa ini, aplikasi ini hanya boleh digunakan di sekitar kawasan Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB). Klik sini untuk semak kawasan mana yang menerima aplikasi ini.

Muat turun MBJB Spot V2 daripada Google Play Store atau Apple App Store.

Negeri Sembilan Parking App

Kalau anda mahu bercuti di Negeri Sembilan, ada tiga parking app yang boleh digunakan.

JomParking

Selain daripada Lembah Klang, Kuala Lumpur, dan negeri-negeri pantai timur, anda juga boleh menggunakan aplikasi JomParking untuk membayar parkir secara dalam talian di Negeri Sembilan.

Muat turun JomParking daripada Google Play Store atau Apple App Store.

Flexi Parking

Satu lagi app parking daripada Lembah Klang yang turut boleh digunakan di Negeri Sembilan adalah Flexi Parking. Anda boleh muat turun Flexi Parking daripada Google Play Store atau Apple App Store.

Evocity

Parking app ketiga yang boleh digunakan di Negeri Sembilan adalah Evocity. Anda boleh muat turun Evocity daripada Google Play Store atau Apple App Store.

Senarai Tempat Letak Kereta di Seremban & Kaedah Bayaran yang Digunakan

Sila ambil perhatian bahawa tidak semua kawasan dalam Negeri Sembilan menerima aplikasi parkir yang sama. Sila rujuk jadual di bawah untuk ketahui kaedah bayaran atau aplikasi parkit yang telah ditetapkan untuk kawasan-kawasan tertentu di Negeri Sembilan.

Kawasan Kaedah Bayaran
Pusat Bandar Seremban JomParking/Evocity/Kupon
Seremban 2 (Berhampiran Aeon)
Oakland
Jalan Rasah
Jalan Tunku Antah
Jalan Zaaba
Jalan Gan Tam
Jalan Wong Yik Tong
Betaria
Taman Ast
Jalam Zamrud
Pusat Komersial Senawang
Kemayan Square
Millenia Square
Bandar Putra Nilai JomParking/Flexi Parking/Kupon
Taman Semarak
Pekan Nilai
Desa Cempaka Putra Nilai
Taman Desa Jasmin

Penguatkuasaan Caj Parkir Secara Digital Kini Lebih Meluas

Melalui penguatkuasaan sistem parkir secara digital, orang ramai kini boleh membuat pembayaran parkir dengan lebih mudah dan efisien, tanpa perlu mencari duit syiling untuk mesin tiket fizikal atau kupon parkir yang cepat habis.

Jadi, kalau anda ada perancangan untuk pergi melancong ke Melaka, Negeri Sembilan, ataupun Johor, pastikan anda mempunyai app parking yang sesuai untuk digunakan di sana. Semak juga sama ada aplikasi yang sedia ada dalam telefon anda boleh digunakan atau tidak untuk tujuan bayaran parkir di tempat yang anda mahu pergi. 

Kami harap artikel ini dapat membantu anda merancang perjalanan anda ke selatan tanah air dengan lebih baik.

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular