HomeBMApa Nak Kena Buat Kalau Jadi Kemalangan Semasa Pandu Uji ?

Apa Nak Kena Buat Kalau Jadi Kemalangan Semasa Pandu Uji ?

Kemalangan kereta itu biasa kita semua dengar. Tapi kalau kemalangan kereta semasa PANDU UJI itu yang tak biasa kita semua dengar! 

Sebelum anda membeli sesebuah kereta, antara perkara paling penting yang perlu dibuat ialah menguji kereta yang ingin dibeli dalam sesi pandu uji. Tujuan pandu uji adalah untuk bakal pembeli mengetahui prestasi dan keadaan kereta sebelum membuat keputusan. 

Tetapi, apa boleh buat. Kemalangan boleh terjadi semasa anda memandu kereta sendiri ataupun kereta pandu uji yang bukan milik anda. Walaupun jarang berlaku, tetapi ada kebarangkalian ia akan terjadi. Mungkin anda sendiri yang menjadi mangsa, siapa tahu kan? 

Kemalangan semasa pandu uji, siapa yang nak kena bertanggungjawab sebenarnya? Adakah anda kena tanggung segala kerosakan yang terjadi pada kereta yang bukan milik anda itu? Adakah anda kena beli kereta yang dah rosak itu? 

Kemalangan Pandu Uji, Siapakah Yang Salah Sebenarnya? 

Sebenarnya ia bergantung kepada tahap kerosakan dan kemalangan yang bagaimana anda terlibat. Tak lupa juga, siapa yang menyebabkan kemalangan itu dan siapa yang terlibat dalam kemalangan itu. Ini semua faktor yang akan menentukan sama ada dompet anda akan ‘koyak rabak’ atau anda akan terselamat. 

Kalau kemalangan yang melibatkan kereta pandu uji ini, siapa yang akan menanggung kos baik pulih kereta? Kalau nak tahu siapa yang sepatutnya bertanggungjawab, kita kena tengok tahap kerosakan yang dialami oleh kereta pandu uji serta siapa yang mengakibatkan kemalangan tersebut. 

Kerosakan Tak Serius 

Katakanlah anda sedang memandu uji, dan anda terlibat dalam kemalangan kecil yang menyebabkan kerosakan kecil sahaja seperti calar, maka anda tak perlu membayar kerosakan yang berlaku. 

Ini kerana pengedar kereta sudahpun mempunyai insurans berkumpulan bagi semua kereta untuk pandu uji. Insurans ini sudah cukup untuk melindungi kerosakan kecil yang disebabkan oleh kemalangan yang tidak begitu serius. 

Kemalangan Dengan Kerosakan Serius 

Walau bagaimanapun, jika kemalangan menyebabkan kerosakan yang sangat teruk dan menyebabkan kereta pandu uji menjadi rugi keseluruhan, kita kena tengok beberapa faktor lain. Seperti apa? Contohnya siapa yang menyebabkan kemalangan tersebut. 

Walau apapun, jika terjadi kemalangan, tidak kisah siapa pun yang bersalah, perkara pertama yang anda wajib buat ialah buat laporan polis. Kalau kereta rosak sampai tak boleh dipandu, hubungi syarikat insurans atau syarikat konsensi lebuh raya untuk sebarang bantuan penundaan kereta yang telah rosak.  

Kalau yang menyebabkan kerosakan teruk itu ialah anda sendiri, yang memandu dengan tidak berhati-hati, maka kos baik pulih harus ditanggung oleh anda. Untuk ini, anda ada dua pilihan untuk membayar kos ganti rugi. 

Pertama, anda boleh keluarkan duit anda sendiri. Kalau anda daripada golongan T20, mungkin ini tiada masalah untuk anda. Tapi bagaimana anda tiada duit yang cukup? Jangan risau, ada lagi jalan penyelesaian. 

Kedua, anda boleh gunakan insurans kereta anda yang sedia ada untuk menanggung kereta pandu uji yang telah anda rosakkan dan musnahkan. TETAPI, jika jumlah kerosakan melebihi jumlah polisi insurans, mungkin anda terpaksa mengeluarkan juga duit anda sendiri untuk mencukupkan jumlah ganti rugi. 

Kalau anda tiada insurans kereta sedia ada dan ini merupakan pembelian kereta anda yang pertama, anda mungkin terpaksa bergolok gadai untuk membayar jumlah kerosakan yang telah anda buat. 

Tapi, Kalau Bukan Anda Yang Salah? 

Entah siapa yang salah… 𝄞

Tetapi andai kata bukan anda yang menyebabkan kemalangan tersebut. Anda cumalah mangsa keadaan. Yang menjadi punca ialah kereta atau kenderaan lain yang menyebabkan anda terlibat dalam kemalangan. Jadi, macam mana kalau ini terjadi?

Kalau untuk kes ini, jika pihak polis telah selesai membuat siasatan dan mendapati anda tidak bersalah, maka anda tak perlu risau. Pihak ketiga yang menyebabkan kemalangan itu yang WAJIB menanggung kos baik pulih kereta pandu uji yang anda pandu. 

Satu lagi keadaan iaitu kemalangan tersebut disebabkan oleh kereta yang anda sedang uji itu mengalami kerosakan sebelum pandu uji lagi, maka dalam kes ini juga, anda tak perlu risau kerana pengedar yang akan menanggung kos kerosakan yang berlaku. Silap hari bulan, kos perubatan anda juga perlu mereka tanggung jika anda cedera dalam kemalangan. 

Berita baiknya, anda langsung tak perlu nak susah-susah uruskan kerana pihak pengedar kereta itu sendiri yang akan menguruskan urusan tuntutan insurans ini. Ini kerana anda hanya mangsa keadaan yang tidak bersalah. 

Jangan Seronok Sangat! 

Meskipun cuma kereta pandu uji, anda tetap kena buat seperti ia ialah kereta anda sendiri. Disebabkan itu, sentiasalah berhati-hati semasa memandu uji. Anda tidak akan tahu apa yang menanti sepanjang perjalanan memandu uji tersebut. 

Memang seronok untuk memandu uji lagi-lagi untuk membeli kereta yang anda idamkan tetapi anda kena kawal diri anda dan kawal stereng kereta yang anda sedang pandu uji itu. Jangan jadi seperti kes pemandu hilang kawalan akibat terlalu seronok memandu kereta idamannya: 

Nak Test Drive Sebelum Beli Kereta CARSOME? Kenapa Tak Boleh? Boleh Sangat! 

Apa yang bestnya tentang CARSOME ini ialah, nak tempah pandu uji kereta CARSOME Certified kini lebih mudah di aplikasi CARSOME. Hanya pilih kereta yang anda mahukan dan tetapkan janji temu untuk pandu uji di situ juga! 

Pilih kereta idaman anda sekarang di CARSOME dan pandu uji hari ini juga. Kami juga ada banyak promosi bulanan jadi harga kereta yang anda beli mungkin akan jadi lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Selain itu, kesemua kereta CARSOME Certified turut disertakan dengan jaminan berikut: 

  • Harga tetap: Harga yang anda lihat di CARSOME merupakan harga sebenar kereta tanpa bayaran tersembunyi jadi anda tahu berapa yang anda bayar. 
  • Jaminan pulangan tunai dalam lima hari: Jika anda membeli kereta CARSOME Certified dan ingin mengubah fikiran, anda boleh mengembalikannya dalam masa lima hari untuk dapatkan pulangan balik tunai. Tiada soalan akan ditanya!
  • Waranti satu tahun: Kesemua kereta CARSOME Certified mempunyai waranti lanjutan satu tahun dengan perlindungan menyeluruh, sokongan profesional, dan proses tuntutan yang mudah. 

Beli kereta idaman anda hari ini di CARSOME!

Haziq Asyraf
Haziq Asyraf
A self-proclaimed foodie and gamer whose passion for food and games has recently extended to cars.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular