HomeBMKaedah Pembayaran Beli Kereta Terpakai di Malaysia

Kaedah Pembayaran Beli Kereta Terpakai di Malaysia

Proses beli kereta terutamanya kereta terpakai boleh dikatakan sebagai suatu proses yang memakan masa dan memenatkan lebih-lebih lagi jika anda menguruskan segala urusan berkaitan sendiri. Proses beli kereta idaman yang bermula dengan proses pencarian, mengenal pasti harga pasaran semasa, rundingan harga, memilih kaedah pembayaran yang sesuai, pandu uji kereta, permohonan pinjaman sehinggalah proses penyerahan kunci kereta boleh dikatakan suatu proses yang panjang dan memerlukan penelitian.

kaedah pembayaran beli kereta di Malaysia

Namun begitu, kaedah beli kereta cara baharu di Carsome tidaklah sesukar dan serumit kaedah beli kereta tradisional. Pembelian kereta terpakai di Carsome menjanjikan perkhidmatan yang mudah, cepat dan selamat secara online atau offline selari dengan era globalisasi semasa. Anda kini boleh menarik nafas lega dan tidak perlu menguruskan segala urusan dokumentasi atau sebagainya kerana ia diuruskan sepenuhnya oleh Carsome. Anda hanya perlu pilih kereta terpakai yang tersedia di laman web, tetapkan janji temu, pandu uji dan beli kereta idaman anda.

Mengapa Beli Kereta Terpakai daripada Carsome?

Pembelian kereta terpakai yang berkualiti dapat mengelakkan anda daripada menanggung kos tambahan atau kerugian luar jangka. Oleh sebab itu, anda disarankan untuk membeli kereta terpakai daripada pengedar yang berkredibiliti dan boleh dipercayai. Carsome menawarkan kereta Carsome Certified yang bukan sahaja berpatutan dan berkualiti tinggi (melalui 175 titik pemeriksaan yang ketat), malah menawarkan proses transaksi yang mudah, pantas dan telus.

Kereta Berkualiti daripada Carsome

Carsome amat menitikberatkan kualiti kereta yang dijual. Ia bagi membolehkan pengalaman beli kereta terpakai anda dioptimumkan dan mengelakkan anda daripada tidak berpuas hati dengan kualiti kereta yang dibeli. Semua kereta Carsome Certified telah menjalani penilaian ketat (175 titik pemeriksaan Carsome) bagi memastikan kelayakan pemanduan di jalan raya dengan jaminan Carsome Promise untuk memberikan anda ketenangan fikiran. Pemeriksaan ini merangkumi perkara-perkara berikut:

  • Panel badan kenderaan dan bampar (19 titik pemeriksaan)
  • Alignment dan stereng (3 titik pemeriksaan)
  • Pintu, hud dan but kereta (3 titik pemeriksaan)
  • Rim dan tayar kereta (12 titik pemeriksaan)
  • Aksesori dalaman (29 titik pemeriksaan)
  • Tingkap dan cermin kereta (12 titik pemeriksaan)

Artikel Berkaitan: Bagaimana Carsome Refurbished Kereta Carsome Certified?

Bayaran Tempahan atau Booking Fee di Carsome

Anda boleh memilih rangkaian kereta terpakai yang berkualiti yang dikemas kini setiap hari dengan melayari laman web Carsome. Cara baharu pembelian kereta terpakai ini bukan sahaja membolehkan pembelian secara terus daripada premis, malah pembelian kereta terpakai kini boleh dilakukan dengan mudah dari rumah secara online. Jika anda berminat untuk memiliki mana-mana model yang dipaparkan, anda hanya perlu menempah dengan mengikut langkah-langkah mudah seperti berikut:

 1. Layari laman web Carsome.
 2. Pada halaman produk, klik butang Tempah Kereta Ini.
 3. Kemudian, skrin akan memaparkan butiran pembayaran. Sahkan maklumat anda dan klik butang Bayar Yuran Tempahan untuk melengkapkan tempahan anda.
 4. Pilih kaedah pembayaran dan sahkan bayaran anda. Anda disarankan untuk melengkapkan pembayaran dalam tempoh 30 minit untuk mengelakkan tempahan anda dibatalkan oleh pelanggan lain.
 5. Kenderaan yang ditempah akan memaparkan status Pending Purchase. Ini bermaksud, kenderaan ini tidak boleh dipandu uji atau ditempah oleh pelanggan lain.

Namun begitu, anda perlu mengemukakan yuran tempahan (refundable deposit) sebanyak satu (1) peratus daripada harga keseluruhan kereta. Yuran tempahan tanpa caj tambahan atau tersembunyi ini boleh dilakukan secara online melalui pindahan bank atau secara offline melalui rangkaian cawangan Carsome.

Kaedah Pembayaran Beli Kereta di Carsome

Carsome menawarkan beberapa alternatif pembayaran bagi membolehkan pelanggan melakukan transaksi pembelian. Pelanggan boleh memilih kaedah pembayaran yang sesuai berdasarkan pilihan-pilihan berikut seperti MasterCard, Visa atau pembayaran secara dalam talian (FPX payment).

Perbankan Dalam Talian

Ia merujuk pada pindahan dana secara elektronik daripada akaun bank pelanggan ke akaun bank Carsome. Pembayaran melalui perbankan dalam talian boleh dilakukan melalui bank-bank yang mengambil bahagian seperti berikut:

  • Affin Bank
  • Affin Islamic
  • Agro Bank
  • Alliance Bank
  • Alliance Islamic Bank
  • Ambank
  • Ambank Islamic
  • Bank Islam
  • Bank Muamalat
  • CIMB Bank
  • CIMB Islamic
  • Citibank
  • Hong Leong Bank
  • Hong Leong Islamic Bank
  • HSBC
  • HSBC Amanah
  • Maybank
  • Maybank Islamic
  • OCBC Bank
  • OCBC Al-Amin
  • Public Bank
  • Public Islamic Bank
  • RHB Bank
  • RHB Islamic
  • Standard Chartered
  • Standard Chartered Saadiq

Kad Kredit

Pelanggan juga boleh menggunakan kad kredit untuk melakukan pembayaran di Carsome. Namun begitu, penggunaan kad kredit ini adalah tertakluk pada terma dan syarat serta caj tambahan yang ditetapkan oleh pihak bank dari semasa ke semasa.

Pinjaman

Selain itu, pelanggan juga boleh melakukan pembayaran melalui pinjaman bank. Biasanya, kadar pembiayaan faedah untuk kereta baharu adalah sekitar 2.3 hingga 3.5 peratus, manakala untuk kereta terpakai adalah sekitar 3.5 hingga 4.3 peratus. Namun begitu, kadar faedah pinjaman yang dikenakan ini adalah tertakluk pada perubahan oleh pihak Bank Negara Malaysia dengan mengambil kira situasi ekonomi semasa.

Masa yang diambil untuk memproses pinjaman biasanya bergantung sepenuhnya kepada institusi kewangan yang memproses permohanan anda. Namun biasanya, ia memakan masa antara satu hingga dua minggu.

Artikel Berkaitan: Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pinjaman atau Loan Kereta

Trade-In Kereta

Selain itu, trade-in kereta secara terus kepada Carsome merupakan salah satu kaedah pembelian kereta yang boleh dipertimbangkan. Sebagai contoh, anda menjual model Honda City lama dengan harga jualan sebanyak RM50k–anda boleh trade-in untuk mendapatkan kereta terpakai yang baharu dengan jumlah yang sama atau lebih. Jika nilai harga kereta yang ingin dibeli lebih mahal daripada nilai trade-in, anda perlu menambah kos yang kurang tersebut sama ada melalui pinjaman atau simpanan sendiri.

Namun begitu, jika nilai harga kereta yang ingin dibeli lebih murah, lebihan akan dikreditkan secara terus ke akaun bank anda. Biasanya, proses trade-in yang dilakukan secara terus dengan pengedar kereta tidak memakan masa yang lama. Jualan boleh dimuktamadkan dalam tempoh seminggu atau kurang bergantung pada keadaan.

Artikel Berkaitan: Trade In Kereta Lama atau Jual, Beli Kereta Secara Berasingan?

Perbankan Dalam Talian Kad Kredit Pinjaman Bank Trade-In
Yuran Tiada yuran dikenakan–tanpa faedah Yuran tambahan dikenakan–tertakluk pada kadar faedah semasa Tertakluk pada kadar faedah semasa Tertakluk pada harga pasaran kereta yang dijual dan kadar faedah semasa (jika permohonan pinjaman dilakukan)
Had Maksimum Tertakluk pada had transaksi harian Tertakluk pada had kredit pelanggan Bergantung pada nilai pinjaman yang diluluskan Kekurangan amaun perlu ditambah (pinjaman atau simpanan. Jika lebih, amaun akan dikreditkan ke akaun bank
Tempoh Proses Serta-merta Serta-merta Proses permohonan memakan masa antara satu hingga dua minggu Proses memakan masa satu minggu atau kurang

Carsome: platform jual beli kereta

Selain itu, sekiranya anda merancang untuk membeli kereta terpakai atau menjual kereta terpakai lama anda, layari laman web Carsome untuk info lanjut. Carsome merupakan platform jual beli kereta terpakai yang menawarkan perkhidmatan terbaik untuk anda dengan tawaran pilihan kereta terpakai yang berkualiti, dokumentasi berkaitan diuruskan sepenuhnya dan perkhidmatan penghantaran kereta secara terus ke pintu rumah anda!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular