Nak Cari Kadar Faedah TERENDAH Untuk Pinjaman Kereta Anda? Inilah Dia!

Ketika membeli kereta, ramai yang memilih untuk mengambil pinjaman kereta, juga dikenali sebagai pinjaman sewa beli. Ia menjadikan pemilikan kereta jauh lebih berpatutan kerana anda boleh membayar harga kereta yang mahal secara ansuran bulanan.

PBB car loan interest rate

Walaupun ia kedengaran mudah, anda perlu mengambil perhatian tentang satu perkara – kadar faedah pinjaman. Berikut merupakan hal-hal yang perlu anda ketahui mengenai kadar faedah pinjaman kereta dan bagaimana anda boleh mendapatkan kadar faedah yang terendah apabila anda membeli kereta terpakai berkualiti dengan Carsome.

Nak beli kereta? Cari kereta impian anda di carsome.my/buy-car sekarang!

Apa Itu Kadar Faedah Pinjaman Kereta?

Setiap kali kita mengambil pinjaman daripada pihak bank, kita sebenarnya “meminjam” sejumlah wang dan kemudian membayarnya semula secara ansuran bulanan. Dengan berbuat demikian, pihak bank akan mengenakan kadar faedah sebagai kos mengambil pinjaman – yang akan mengambil kira beberapa peratus dari jumlah keseluruhan pinjaman.

Dalam pada itu, harus diingati bahawa tidak semua bank akan memberi kadar faedah yang sama dan terdapat pelbagai faktor lain yang perlu diambil kira dalam memilih bank yang sesuai dengan keperluan anda semasa membuat permohonan pinjaman kereta (lihat Beli Kereta Pertama? Ini Perkara Penting Tentang Loan Kereta yang Perlu Anda Tahu), tetapi tiga perkara utama yang akan menentukan jumlah bayaran bulanan anda adalah jumlah pinjaman, tempoh pinjaman, dan juga kadar faedah.

Artikel berkaitan: Panduan Lengkap Jual Beli Kereta Terpakai di Malaysia

Jumlah pembayaran bulanan biasanya boleh dikira dengan mendarab kadar faedah dengan jumlah keseluruhan pinjaman anda dan juga tempoh pinjaman (bilangan tahun). Oleh itu, semakin lama tempoh pinjaman anda, semakin banyak jumlah bayaran anda, sementara kadar faedah yang rendah pula dapat mengurangkan jumlah bayaran. Inilah sebabnya ramai orang mencari bank yang menawarkan kadar faedah yang rendah untuk membuat pinjaman.

Promosi Hebat Akhir Tahun! Tawaran Kadar Faedah Serendah 0.99% dari Public Bank untuk Pelanggan Carsome

Jadi, kita baru sahaja berbincang mengenai bagaimana kadar faedah yang lebih rendah adalah pilihan yang lebih baik kerana anda tidak perlu membayar jumlah ansuran yang banyak – lebih-lebih lagi apabila mengambil kira harga kereta yang mahal. Selalunya, kadar faedah pinjaman kereta dianggarkan antara 2.5% hingga ke 3.6%.

Tetapi, kerana kami bertekad untuk membuat pemilikan kereta menjadi lebih berpatutan untuk anda, kami telah bekerjasama dengan Public Bank Berhad untuk menawarkan kadar faedah yang sangat rendah untuk pelanggan Carsome, serendah 0.99%*!

DEC Promo_PBB_Ad

Walau bagaimanapun, kadar faedah yang ditawarkan akan sedikit berbeza, bergantung kepada tempoh pinjaman dan juga jumlah pinjaman pemohon. Namun, apa yang pasti, ianya merupakan kadar yang paling rendah berbanding kadar yang ditawarkan pihak lain!

Berikut merupakan kadar faedah yang bakal anda nikmati mengikut tempoh pinjaman anda.

Tempoh Pinjaman (bulan)

36  48 60 72 84 96 108
Kadar Faedah

0.99% – 2.19%

2.68%

2.88%

Pelanggan Carsome dengan tempoh pinjaman lima tahun ke bawah layak menerima kadar faedah yang sangat rendah bergantung kepada jumlah pinjaman mereka iaitu 0.99% untuk pinjaman berjumlah RM30,000 hingga RM40,000, 1.99% untuk pinjaman sebanyak RM40,001 hingga RM50,000, dan 2.19% bagi pinjaman berjumlah RM50,001 ke atas.

Manakala tempoh pinjaman enam ke tujuh tahun pula layak mendapat kadar faedah sebanyak 2.68%, dan bagi lapan ke sembilan tahun pula layak menerima kadar faedah sebanyak 2.88%. Promosi istimewa ini sah sehingga 31 Disember 2021.

Perlu diingati bahawa promosi istimewa kadar faedah yang rendah ini hanya sah untuk pembelian kereta Carsome Certified sahaja.

Beli Kereta Carsome Certified untuk Ketenangan Fikiran

Semua kereta Carsome Certified dijamin telah lulus pemeriksaan 175-titik kami yang sangat ketat untuk memastikannya bebas dari kerosakan yang disebabkan oleh kemalangan seperti kerosakan rangka, kebakaran dan banjir. Selain itu, kereta Carsome Certified juga telah dibaikpulih dan dilengkapi dengan Carsome Promise.

Carsome Promise adalah jaminan kami untuk memberi anda ketenangan fikiran dengan pembelian anda. Bahkan, anda boleh pandu milik kereta yang anda telah beli dan pulangkannya dalam masa lima hari untuk jaminan pemulangan wang penuh jika anda berubah fikiran!

Jaminan pemulangan wang penuh dalam lima hari dari kami juga merupakan salah satu jaminan dalam Carsome Promise kami untuk menjamin ketenangan anda.

Inilah Carsome Promise kami.

  • Jaminan wang dikembalikan lima hari: Sekiranya anda berubah pendapat mengenai kereta yang dibeli, anda boleh mengembalikannya kepada kami dalam masa lima hari untuk mendapatkan bayaran balik sepenuhnya.
  • Pemeriksaan professional: Anda akan mendapat kereta terpakai berkualiti tinggi yang lulus 175-titik pemeriksaan kami dan dijamin bebas dari kerosakan yang disebabkan oleh kemalangan, seperti kerosakan rangka, kebakaran, dan kerosakan banjir.
  • Waranti satu tahun: Kami akan memberi anda jaminan satu tahun untuk perlindungan pada tahun pertama anda.
  • Harga tetap: Harga yang kami senaraikan adalah harga yang anda bayar, tanpa caj atau bayaran tersembunyi. Kami mengamalkan ketelusan sepenuhnya dalam setiap transaksi yang kami lakukan.

Tunggu apa lagi? Cari kereta impian anda di carsome.my/buy-car sekarang!

*Promosi Public Bank Berhad Super Low Interest Rates adalah tertakluk kepada Terma & Syarat.

Artikel ini telah diterbitkan pada 08/11/2021. Ia telah dikemas kini pada 02/12/2021 untuk mencerminkan kempen dan mekanik promosi terbaharu dari Carsome.