Privacy Policy

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI


Dear Valued Users and Guests,

Pengguna-Pengguna dan Tetamu-Tetamu yang dihargai,


This Personal Data Protection Notice (“Notice”) is issued to all valued users and guests of Carsome Sdn Bhd and its affiliate (“Carsome”) pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 [Act 709] (“PDPA”).

Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”) dikeluarkan untuk semua Pengguna-Pengguna dan Tetamu-Tetamu yang dihargai Carsome Sdn Bhd dan afiliasinya (“Carsome”) menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 [Akta 709] (“PDPA”).

  • 2.   During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, provide products and/or services to you, respond to your enquiries, provide information and updates on our products, services and promotions offered by Carsome and other purposes required to operate and maintain our business as set out in our Personal Data Protection Policy (collectively referred to as “Purposes”).
  • 2.   Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, menyediakan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan anda, memberi anda maklumat terkini mengenai produk, perkhidmatan dan/atau promosi yang ditawarkan oleh Carsome serta tujuan-tujuan lain yang diperlukan untuk mengendali dan mengekalkan perniagaan kami sepertimana yang tertera di Polisi Perlindungan Data Peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).
  • 3.   We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. You have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct your personal data held by us. You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data. Your written request should be addressed to our Compliance Officer at <info@carsome.my>.
  • 3.   Kami berkomited untuk memastikan bahawa data peribadi anda akan disimpan dengan selamat. Anda berhak untuk meminta akses, meminta salinan, meminta untuk mengemas kini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda mempunyai hak pada bila-bila masa untuk meminta kami mengehadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda. Permintaan bertulis anda boleh ditujukan kepada Pegawai Pematuhan kami di <info@carsome.my>.
  • 4.   This Notice is provided in English and Malay languages and should there be any conflict in meaning between the English and Malay language version, the English language version shall prevail. By accessing this website and/or submitting your personal data to us, you are deemed to have read, understood and accepted the terms of this Notice, and consent to the collection and processing of your personal data by Carsome as per this Notice and our Personal Data Protection Policy.
  • 4.   Notis ini disediakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu dan sekiranya terdapat konflik makna antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu, versi bahasa Inggeris akan digunapakai. Dengan mengakses laman web ini dan/atau menyerahkan data peribadi anda kepada kami, anda dianggap telah membaca, memahami dan menerima syarat-syarat Notis ini, dan memberikan persetujuan untuk pengumpulan dan pemprosesan data peribadi anda oleh Carsome sejajar dengan Notis ini dan Polisi Perlindungan Data Peribadi.
  • 5.   We reserve the right to update and amend this Personal Data Protection Notice and our Personal Data Protection Policy from time to time. We will notify you of any amendments via announcements on our website or other appropriate means.
  • 5.   Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini dan Polisi Perlindungan Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindaan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan di laman web kami atau melalui cara lain yang bersesuaian.

Dated: January 1, 2021

Bertarikh: January 1, 2021

 

PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

1. INTRODUCTION

  • 1.1 This Policy applies to personal information about individuals (including but not limited to customers, vendors, distributors, suppliers, service providers, joint venture/business partners, job applicants, employees) held by us. We will only process your Personal Data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 [Act 709], the applicable regulations, guidelines, orders made under the Act 709 and any statutory amendments or re-enactments made of the Personal Data Protection Act 2010 from time to time (collectively referred to as the “PDPA”) as well as this Policy.
  • 1.2 By providing your Personal Data to us and/or continuing to access and use our website (“Site”), you declare that you have read and understood this Policy and agree to us processing your Personal Data in accordance with the manner as set out in this Policy.
  • 1.3 We reserve the right to modify, update and/or amend this Policy from time to time with reasonable prior notice to you. We will notify you of any amendments via announcements on the Site or other appropriate means. Please check the Site from time to time to see if there are amendments to this Policy.
  • 1.4 In the event you do not agree to this Policy or any amendments to this Policy, we may not be able to render all services to you and you may be required to terminate your relevant agreement with us and/or stop accessing or using the Site.

2. COLLECTION

  • 2.1 The term “Personal Data” means any information in our possession or control that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified or are identifiable from that and other information in our possession, such as name, address, telephone number, Identification/Passport number, date of birth, photograph, email address, household information, etc. as well as Sensitive Personal Data as defined under the PDPA, which includes but is not limited to, information pertaining to the physical or mental health or condition of a data subject and religious beliefs.
  • 2.2 The types of Personal Data collected depend on the purpose of collection. We may process your Personal Data by way of collecting, recording, holding, storing, using and/or disclosing it.
  • 2.3 Your Personal Data may be collected from you during your course of dealings with us in any way or manner including pursuant to any transactions and/or communications made from/with us. We may also collect your Personal Data from a variety of sources, including without limitation, at any events, seminars, road shows, customer satisfaction surveys organised and/or sponsored by us, as well as from publicly available sources.
  • 2.4 In addition, we may also receive, store and process your Personal Data which are provided or made available by any third parties, credit reference bodies, regulatory and law enforcement authorities, for reasons including delivery of our products and/or services, performance of conditions of agreements and/or to comply with our legal and regulatory obligations.
  • 2.5 The Personal Data as provided/furnished by you to us or collected by us from you or through such other sources as may be necessary for the fulfilment of the purposes at the time it was sought or collected, may be processed for the following purposes (collectively referred to as the “Purposes”):
    1. to communicate with you;
    2. to maintain and improve customer relationship;
    3. to assess, process and provide products, services and/or facilities to you;
    4. to administer and process any payments related to products, services and/or facilities requested by you;
    5. to establish your identity and background;
    6. to respond to your enquiries or complaints and resolve any issues and/or disputes which may arise in connection with any dealings with us;
    7. to provide you with information and/or updates on our products, services, upcoming promotions offered by us and/or events organised by us and selected third parties which may be of interest to you from time to time;
    8. for direct marketing purposes via SMS, phone call, email, fax, mail, social media and/or any other appropriate communication channels;
    9. to facilitate your participation in, and our administration of, any events including contests, promotions or campaigns;
    10. to award points in a loyalty or rewards programme;
    11. to maintain and update internal record keeping;
    12. for internal administrative purposes;
    13. to send you seasonal greetings messages from time to time;
    14. to send you the invitation to join our events, promotions and product launch events;
    15. to monitor, review and improve our events, promotions, products and/or services;
    16. to conduct credit reference checks and establish your creditworthiness, where necessary, in providing you with the products, services and/or facilities;
    17. to administer and give effect to your commercial transactions with us (such as a tender award, contract for service, tenancy agreement);
    18. to process any payments related to your commercial transactions with us;
    19. to process and analyse your Personal Data either individually or collectively with other individuals;
    20. to conduct market research or surveys, internal marketing analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns and choices, planning and statistical and trend analysis in relation to our products and/or services;
    21. to share any of your Personal Data with the auditor for our internal audit and reporting purposes;
    22. to share any of your Personal Data pursuant to any agreement or document which you have duly entered with us for purposes of seeking legal and/or financial advice and/or for purposes of commencing legal action;
    23. to share any of your Personal Data with our joint venture/business partners to jointly develop products and/or services or launch marketing campaigns;
    24. to share any of your Personal Data with insurance companies necessary for the purpose of applying and obtaining insurance policy(ies), if necessary;
    25. to share any of your Personal Data with financial institutions necessary for the purpose of applying and obtaining credit facility(ies), if necessary;
    26. for audit, risk management and security purposes;
    27. for detecting, investigating and preventing fraudulent, prohibited or illegal activities;
    28. for enabling us to perform our obligations and enforce our rights under any agreements or documents that we are a party to;
    29. to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreements entered into with us;
    30. for meeting any applicable legal or regulatory requirements and making disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to us;
    31. to enforce or defend our rights and your rights under, and to comply with, our obligations under the applicable laws, legislation and regulations;
    32. to carry out verification and background checks as part of any recruitment and selection process in connection with your application for employment with us; and/or
    33. for other purposes required to operate, maintain and better manage our business and your relationship with us, which we notify you of at the time of obtaining your consent; and you agree and consent to us using and processing your Personal Data for the Purposes in the manner as identified in this Policy. If you do not consent to us processing your Personal Data for one or more of the Purposes, please notify us at the contact details below.
  • 2.6 The collection of your Personal Data by us may be mandatory or voluntary in nature depending on the Purposes for which your Personal Data is collected. Where it is obligatory for you to provide us with your Personal Data, and you fail or choose not to provide us with such data, or do not consent to the above or this Policy, we will not be able to provide products and/or services or otherwise deal with you.

3. DISCLOSURE

We will not sell, rent, transfer or disclose any of your Personal Data to any third party without your consent. However, we may disclose your Personal Data to the following third parties, for one or more of the above Purposes:

  1. Between Carsome and our related corporations and affiliates either in Malaysia or overseas;
  2. your immediate family members and/or emergency contact person as may be notified to us from time to time;
  3. successors in title to us;
  4. any person under a duty of confidentiality which we have engaged to discharge our obligations to you, to whom has undertaken to keep your Personal Data confidential;
  5. any party in relation to legal proceedings or prospective legal proceedings;
  6. our auditors, consultants, lawyers, accountants or other financial or professional advisers appointed in connection with our business on a strictly confidential basis, appointed by us to provide services to us;
  7. any party nominated or appointed by us either solely or jointly with other service providers, for purpose of establishing and maintaining a common database where we have a legitimate common interest;
  8. data centres and/or servers located within or outside Malaysia for data storage purposes or otherwise;
  9. payment channels including but not limited to financial institutions for purpose of assessing, verifying, effectuating and facilitating payment of any amount due to us in connection with your purchase of our products and/or services;
  10. government agencies, law enforcement agencies, courts, tribunals, regulatory bodies, industry regulators, ministries, and/or statutory agencies or bodies, offices or municipality in any jurisdiction, if required or authorised to do so, to satisfy any applicable law, regulation, order or judgment of a court or tribunal or queries from the relevant authorities;
  11. our joint venture/business partners, third-party product and/or service providers, suppliers, vendors, contractors, data processors or agents, that provide related products and/or services in connection with our business, or discharge or perform one or more of the above Purposes and other purposes required to operate and maintain our business, including but not limited to call centres, telecommunication companies, logistics companies, information technology companies and data centres; insurance companies for the purpose of applying and obtaining insurance policy(ies), if necessary;
  12. financial institutions for the purpose of applying and obtaining credit facility(ies), if necessary;
  13. financial institutions, merchants and credit card organisations in connection with your commercial transactions with us;
  14. the general public when you become a winner in a contest by publishing your name, photographs and other Personal Data without compensation for advertising and publicity purposes;
  15. to third-party credit reporting or employment agencies as part of the recruitment and selection process and/or otherwise in connection with your application for employment with us;
  16. in the event of a potential, proposed or actual sale/disposal of any of our business or interest, merger, acquisition, consolidation, re-organisation, funding exercise or asset sale relating to us, or in the event of winding-up (“Transaction”), your Personal Data may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of or in connection with, the Transactions.
  17. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit us to disclose and transfer your Personal Data to such third party and its advisors/representatives and/or any other person reasonably requiring the same in order for us to operate and maintain our business or carry out the activities set out in the Purposes.

4. ACCURACY

We aim to keep all Personal Data as accurate, complete, not misleading, up-to-date and reliable as possible. Therefore, the accuracy of your Personal Data depends to a large extent on the information you provide. As such, it is a condition of us providing the products, services and/or facilities to you that you:

  1. warrant and declare that all your Personal Data submitted or to be submitted to us are accurate, not misleading, updated and complete in all respects for purposes of acquiring or using the relevant products, services and/or facilities, and you have not withheld any Personal Data which may be material in any respect and that we are authorised to assume the accuracy and up-to-dateness of the Personal Data given by you when processing such Personal Data); and
  2. promptly update us as and when such Personal Data provided earlier to us becomes inaccurate, incomplete, misleading, outdated or changes in any way whatsoever by contacting us at the contact details below.

5. ACCESS

  • 5.1 Subject to the exceptions provided under the PDPA, you have the right to request for access to, for a copy of, to update or correct, your Personal Data held by us. We may charge a small fee (such amount as permitted by the PDPA) to cover the administration costs involved in processing your request to access your Personal Data.
  • 5.2 In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, we have the right to refuse your request to access and/or correct your Personal Data for the reasons permitted under the law, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your privacy, or where the rights of others may also be violated, amongst other reasons.
  • 5.3 You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your Personal Data (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).
  • 5.4 In addition, you also have the right, by notice in writing, to inform us on your withdrawal (in full or in part) of your consent given previously to us subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable duration of time for the withdrawal of consent to be affected. However, your withdrawal of consent could result in certain legal consequences arising from such withdrawal. In this regard, depending on the extent of your withdrawal of consent for us to process your Personal Data, it may mean that we will not be able to continue with your existing relationship with us and/or the contract that you have with us will have to be terminated.

6. RETENTION

Any of your Personal Data provided to us is retained for as long as the Purposes for which the Personal Data was collected continues. Your Personal Data will be destroyed from our records and system in accordance with our retention policy in the event your Personal Data is no longer required for the said purposes unless its further retention is required to satisfy a longer retention period to meet our operational, legal, regulatory, tax or accounting requirements.

7. SECURITY

  • 7.1 We are committed to ensuring that your Personal Data is stored securely. In order to prevent unauthorised access, disclosure or other similar risks, we endeavour, where practicable, to implement appropriate technical, physical, electronic and procedural security measures in accordance with the applicable laws and regulations and industry standard to safeguard against and prevent the unauthorised or unlawful processing of your Personal Data, and the destruction of, or accidental loss, damage to, alteration of, unauthorised disclosure of or access to your Personal Data.
  • 7.2 We will make reasonable updates to its security measures from time to time and ensure the authorised third parties only use your Personal Data for the Purposes set out in this Policy.
  • 7.3 The Internet is not a secure medium. However, we will put in place various security procedures with regard to the Site and your electronic communications with us. All our employees, joint venture/business partners, agents, contractors, vendors, suppliers, data processors, third-party product and/or service providers, who have access to, and are associated with the processing of your Personal Data, are obliged to respect the confidentiality of your Personal Data.
  • 7.4 Please be aware that communications over the Internet, such as emails/webmails are not secure unless they have been encrypted. Your communications may be routed through a number of countries before being delivered – this is the nature of the World Wide Web/Internet.
  • 7.5 We cannot and do not accept responsibility for any unauthorised access or interception or loss of Personal Data that is beyond our reasonable control.

8. TRANSFER OUTSIDE OF MALAYSIA

Our information technology storage facilities and servers may be located in other jurisdictions outside of Malaysia. This may include, but not limited to, instances where your Personal Data may be stored on servers located outside Malaysia. In addition, your Personal Data may be disclosed or transferred to entities located outside Malaysia or where you access the Site from countries outside Malaysia. Please note that these foreign entities may be established in countries that might not offer a level of data protection that is equivalent to that offered in Malaysia under the laws of Malaysia. You hereby expressly consent to us transferring your Personal Data outside of Malaysia for such purposes. We shall endeavour to ensure that reasonable steps are taken to procure that all such third parties outside of Malaysia shall not use your Personal Data other than for that part of the Purposes and to adequately protect the confidentiality and privacy of your Personal Data.

9. EXTERNAL LINKS

  • 9.1 If any part of the Site links you to other websites, those websites do not operate under this Policy and we do not accept any responsibility or liability arising from those websites.
  • 9.2 Likewise, if you subscribe to an application, content or a product from our strategic partner and you subsequently provide your Personal Data directly to that third party, that Personal Data will be subject to that third party’s privacy/personal data protection policy (if they have such a policy) and not to this Policy.
  • 9.3 We recommend you to read and understand the privacy/personal data protection statement/policy posted on those other websites in order to understand their procedures for collecting, processing, using and disclosing personal data and before submitting your Personal Data to those websites.

10. COOKIES

  • 10.1 We employ an industry standard technology called “cookies”. The cookie is a small piece of information stored on the hard drive of your computer or device for record-keeping purposes and is used by us to track your visits to the Site. Cookies may be used to save your preferences for your ease and convenience when using the Site. Third party advertising networks may issue their separate cookies to your hard drive when serving advertisements.
  • 10.2 The type of anonymous clickstream data collected by us through the cookies may include your Internet Protocol address, web browser software, date and time of visit to the Site, and whether your requests (including search requests and clicking on links to parts of the Site) were met with success. All such information collected through cookies is not Personal Data and you cannot be identified from this information. Such information is only used for the purpose of managing and creating a better user experience and to identify areas for improvement on the Site.
  • 10.3 The use of cookies is now an industry standard, and you will find them used on most major websites. Most browsers are initially set up to accept cookies. If you prefer, you can reset your browser either to notify you when you have received a cookie or to refuse to accept cookies. You should understand that certain features on the Site will not function properly if you set your browser to not accept cookies.

11. CONTACT

In the event you have any questions about this Policy, have any further queries, or would like to make a complaint, data access, correction request in respect of your Personal Data, you may contact our Compliance Officer at <info@carsome.my>.

12. LANGUAGE

In the event of any conflict between this English language Personal Data Privacy Policy and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Privacy Policy, the terms in this English language Personal Data Privacy Policy shall prevail.

Dated: January 1, 2021



POLISI PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

1. PENGENALAN

  • 1.1 Polisi ini terpakai kepada maklumat peribadi mengenai individu (termasuk tetapi tidak terhad kepada pelanggan, penjual, pengedar, pembekal, pembekal perkhidmatan, rakan kongsi usaha sama/perniagaan, pemohon kerja, pekerja) yang dipegang oleh kami. Kami hanya akan memproses Data Peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 [Akta 709], peraturan, garis panduan, perintah yang dibuat di bawah Akta 709 dan sebarang pindaan berkanun atau enakmen yang diperbuat daripada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dari semasa ke semasa (secara kolektif dirujuk sebagai “APDP”) serta Polisi ini.
  • 1.2 Dengan membekalkan Data Peribadi anda kepada kami dan/atau dengan terus mengakses dan menggunakan laman web kami (“Laman Web”), anda mengisytiharkan bahawa anda telah membaca dan memahami Polisi ini dan bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda mengikut cara yang ditetapkan dalam Polisi ini.
  • 1.3 Kami berhak untuk mengubahsuai, mengemaskini dan /atau meminda Polisi ini dari semasa ke semasa dengan memberi notis terdahulu yang munasabah kepada anda. Kami akan memaklumkan anda tentang apa-apa pindaan melalui pengumuman di Laman Web atau cara lain yang bersesuaian. Sila semak Laman Web dari semasa ke semasa untuk mengetahui sama ada terdapat pindaan kepada Polisi ini.
  • 1.4 Jika anda tidak bersetuju dengan Polisi ini atau apa-apa pindaan kepada Polisi ini, kami mungkin tidak dapat memberikan semua perkhidmatan kepada anda dan anda mungkin dikehendaki menamatkan perjanjian anda yang berkaitan dengan kami dan/atau berhenti mengakses atau menggunakan Laman Web ini.

2. PENGUMPULAN

  • 2.1 Istilah “Data Peribadi” bermaksud apa-apa maklumat dalam pemilikan atau kawalan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada individu setakat mana individu itu boleh dikenalpasti atau dikenali melalui maklumat tersebut dan maklumat lain dalam pemilikan kami seperti nama, alamat, telefon nombor, nombor pengenalan / pasport, tarikh lahir, gambar, alamat e-mel, maklumat isi rumah, dan sebagainya, serta Data Peribadi Sensitif seperti yang ditakrifkan di bawah PDPA, yang termasuk tetapi tidak terhad kepada, maklumat berkaitan dengan kesihatan fizikal atau mental subjek data dan kepercayaan agama.
  • 2.2 Jenis Data Peribadi yang dikumpulkan bergantung pada tujuan pengumpulan. Kami boleh “memproses” Data Peribadi anda dengan cara mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, menggunakan dan / atau menzahirkannya.
  • 2.3 Data Peribadi anda boleh dikumpul daripada anda semasa urusan anda dengan kami dalam apa cara termasuk melalui sebarang transaksi dan/atau komunikasi yang dibuat daripada / dengan kami. Kami juga boleh mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tanpa batasan, di sebarang acara, seminar, pameran jalan, kajiselidik kepuasan pelanggan yang dianjurkan dan/atau ditaja oleh kami, serta dari sumber yang tersedia secara umum.
  • 2.4 Di samping itu, kami juga boleh menerima, menyimpan dan memproses Data Peribadi anda yang dibekalkan atau disediakan oleh mana-mana pihak ketiga, badan rujukan kredit, pihak berkuasa pengawalseliaan dan undang-undang, atas alasan termasuk penghantaran produk dan/atau perkhidmatan kami, perlaksanaan syarat-syarat perjanjian dan/atau mematuhi obligasi undang-undang dan peraturan kami.
  • 2.5 Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda kepada kami atau yang dikumpulkan oleh kami dari anda atau melalui sumber-sumber lain yang mungkin diperlukan untuk memenuhi tujuan-tujuan pada masa ia diminta atau dikumpulkan, boleh diproses untuk tujuan-tujuan berikut (secara kolektif dirujuk sebagai “Tujuan”):
    1. untuk berkomunikasi dengan anda;
    2. untuk mengekalkan dan meningkatkan hubungan pelanggan;
    3. untuk menilai, memproses dan menyediakan produk, perkhidmatan dan / atau kemudahan kepada anda;
    4. untuk membayar dan memproses sebarang bayaran yang berkaitan dengan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan yang anda minta;
    5. untuk mewujudkan identiti dan latar belakang anda;
    6. untuk bertindak balas kepada pertanyaan atau aduan anda dan menyelesaikan sebarang masalah dan pertikaian yang mungkin timbul berkaitan dengan sebarang urusan dengan kami;
    7. untuk memberi anda maklumat dan / atau kemas kini mengenai produk, perkhidmatan, promosi yang akan ditawarkan oleh kami dan / atau acara yang dianjurkan oleh kami dan pihak ketiga terpilih yang mungkin menarik minat anda dari semasa ke semasa;
    8. untuk tujuan pemasaran langsung melalui SMS, panggilan telefon, e-mel, faks, surat, media sosial dan / atau mana-mana saluran komunikasi lain yang sesuai;
    9. untuk memudahkan penyertaan anda, dan pentadbiran kami, dalam sebarang acara termasuk pertandingan, promosi atau kempen;
    10. memberi mata anugerah dalam program kesetiaan atau ganjaran;
    11. untuk mengekalkan dan mengemas kini penyimpanan rekod dalaman;
    12. untuk tujuan pentadbiran dalaman;
    13. untuk menghantar mesej ucapan bermusim dari semasa ke semasa;
    14. untuk menghantar jemputan menyertai acara dan promosi kami dan acara pelancaran produk kepada anda;
    15. untuk memantau, mengkaji dan memperbaiki acara dan promosi, produk dan / atau perkhidmatan kami;
    16. untuk menjalankan pemeriksaan rujukan kredit dan mewujudkan kelayakan kredit anda, di mana perlu, dalam menyediakan anda dengan produk, perkhidmatan dan / atau kemudahan;
    17. untuk mentadbir dan menguatkuasakan transaksi komersial anda dengan kami (seperti anugerah tender, kontrak untuk perkhidmatan, perjanjian penyewaan);
    18. untuk memproses apa-apa bayaran yang berkaitan dengan transaksi komersial anda dengan kami;
    19. untuk memproses dan menganalisis Data Peribadi anda secara individu atau kolektif dengan individu lain;
    20. untuk menjalankan penyelidikan pasaran atau kaji selidik, analisis pemasaran dalaman, aktiviti profil pelanggan, analisis corak dan pilihan pelanggan, perancangan dan analisis statistik dan trend berhubung dengan produk dan / atau perkhidmatan kami;
    21. untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan juruaudit untuk tujuan audit dalaman dan pelaporan kami;
    22. untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda menurut mana-mana perjanjian atau dokumen yang anda telah meterai dengan sewajarnya dengan kami untuk mendapatkan nasihat undang-undang dan / atau kewangan dan / atau untuk memulakan tindakan undang-undang;
    23. untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan rakan usaha sama/perniagaan kami untuk bersama-sama membangunkan produk dan / atau perkhidmatan atau melancarkan kempen pemasaran;
    24. untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan syarikat insurans yang diperlukan untuk tujuan memohon dan memperoleh polisi insurans, jika perlu;
    25. untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan institusi kewangan yang diperlukan untuk tujuan memohon dan memperoleh kemudahan kredit, jika perlu;
    26. untuk tujuan audit, pengurusan risiko dan keselamatan;
    27. untuk mengesan, menyiasat dan menghalang aktiviti penipuan, yang dilarang atau yang menyalahi undang-undang;
    28. untuk membolehkan kami melaksanakan tanggungjawab kami dan menguatkuasakan hak kami di bawah mana-mana perjanjian atau dokumen yang kami adalah pihak kepada;
    29. untuk memindahkan atau memperuntukkan hak, kepentingan dan obligasi kami di bawah mana-mana perjanjian yang dimeteraikan dengan kami;
    30. untuk memenuhi sebarang keperluan undang-undang atau pengawalseliaan dan membuat penzahiran di bawah kehendak mana-mana undang-undang, peraturan, perintah, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod yang terpakai kepada kami;
    31. untuk menguatkuasakan atau mempertahankan hak-hak kami dan hak-hak anda di bawah, dan untuk mematuhi, kewajipan kami di bawah undang-undang, perundangan dan peraturan yang berkenaan;
    32. untuk menjalankan pengesahan dan semakan latar belakang sebagai sebahagian daripada proses pengambilan pekerjaan dan pemilihan yang berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda dengan kami; dan / atau
    33. untuk tujuan lain yang diperlukan untuk mengendalikan, mengekalkan dan menguruskan perniagaan dan hubungan anda dengan kami dengan lebih baik, yang kami maklumkan kepada anda apabila kami mendapatkan persetujuan anda; dan anda bersetuju dan membenarkan kami menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk Tujuan yang dikenal pasti dalam Polisi ini. Sekiranya anda tidak membenarkan kami memproses Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada satu Tujuan di atas, sila maklumkan pada kami di butiran perhubungan di bawah.
  • 2.6 Pengumpulan Data Peribadi anda oleh kami mungkin bersifat mandatori atau sukarela bergantung kepada Tujuan yang mana Data Peribadi anda dikumpulkan. Di mana ia wajib bagi anda untuk membekalkan Data Peribadi anda kepada kami, dan anda gagal atau memilih untuk tidak memberikan data tersebut kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Polisi di atas, kami tidak akan dapat menyediakan produk dan / atau perkhidmatan atau setidaknya berurusan dengan anda.

3. PENZAHIRAN

Kami tidak akan menjual, menyewa, memindahkan atau menzahirkan mana-mana Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda. Walau bagaimanapun, kami boleh menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga berikut, untuk satu atau lebih daripada satu Tujuan di atas:

  1. Antara Carsome dan syarikat berkaitan dan bersekutu kami sama ada di dalam Malaysia atau di luar negara;
  2. ahli keluarga terdekat anda dan / atau orang hubungan kecemasan seperti yang dimaklumkan kepada kami dari semasa ke semasa;
  3. pengganti dalam hakmilik kepada kami;
  4. mana-mana orang di bawah kewajipan kerahsiaan yang telah berjanji untuk memastikan kerahsiaan Data Peribadi anda telah kami lantik untuk melaksanakan kewajipan kami kepada anda;
  5. mana-mana pihak berhubung dengan prosiding undang-undang atau prosiding undang-undang yang berpotensi;
  6. juruaudit, perunding, peguam, akauntan atau penasihat kewangan atau profesional lain yang dilantik berkaitan dengan perniagaan kami secara rahsia, yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami;
  7. mana-mana pihak yang dicalonkan atau dilantik oleh kami sama ada secara tunggal atau bersama-sama dengan pembekal perkhidmatan lain, untuk tujuan mewujudkan dan mengekalkan pangkalan data bersama di mana kami mempunyai kepentingan bersama yang sah;
  8. pusat data dan / atau pelayan yang terletak di dalam atau di luar Malaysia untuk tujuan penyimpanan data atau sebaliknya;
  9. saluran pembayaran termasuk tetapi tidak terhad kepada institusi kewangan untuk tujuan menilai, mengesahkan, memberi kesan dan memudahkan pembayaran apa-apa amaun yang terhutang kepada kami berkaitan dengan pembelian produk dan / atau perkhidmatan kami;
  10. agensi-agensi kerajaan, agensi penguatkuasaan undang-undang, mahkamah, tribunal, badan pengawal selia, pengawal selia industri, kementerian, dan / atau badan berkanun atau badan, pejabat atau perbandaran dalam mana-mana bidang kuasa, jika dikehendaki atau dibenarkan berbuat demikian, perintah atau penghakiman sesuatu mahkamah atau tribunal atau pertanyaan daripada pihak berkuasa yang berkenaan;
  11. rakan usaha sama/perniagaan kami, pembekal produk dan / atau perkhidmatan pihak ketiga, pembekal, vendor, kontraktor, pemproses data atau ejen, yang membekalkan produk dan / atau perkhidmatan yang berkaitan dengan perniagaan kami, atau menunaikan atau melaksanakan satu atau lebih daripada satu Tujuan di atas dan tujuan lain yang diperlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami, termasuk tetapi tidak terhad kepada pusat panggilan, syarikat telekomunikasi, syarikat logistik, syarikat teknologi maklumat dan pusat data;
  12. syarikat insurans untuk tujuan memohon dan memperoleh polisi insurans, jika perlu;
  13. institusi kewangan untuk tujuan memohon dan mendapatkan kemudahan kredit (jika ada);
  14. institusi kewangan, peniaga dan organisasi kad kredit berkaitan dengan transaksi komersial anda dengan kami;
  15. orang awam apabila anda menjadi pemenang dalam pertandingan dengan menerbitkan nama, gambar dan Data Peribadi lain tanpa pampasan untuk tujuan pengiklanan dan publisiti;
  16. kepada agensi pelaporan kredit atau agensi pekerjaan pihak ketiga sebagai sebahagian daripada proses pengambilan pekerjaan dan pemilihan dan/atau sebaliknya berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda dengan kami;
  17. sekiranya berlaku pelepasan, cadangan, pengambilalihan, penyatuan, penyusunan semula semula, pembiayaan atau penjualan aset yang berpotensi, dicadangkan atau sebenarnya, mana-mana perniagaan atau kepentingan kami, atau sekiranya berlaku penggulungan (“Transaksi”), Data Peribadi anda mungkin dikehendaki didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga akibat, atau berkaitan dengan, Transaksi. Anda dengan ini mengakui bahawa pendedahan dan pemindahan sedemikian mungkin berlaku dan membenarkan kami mendedahkan dan memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga dan penasihat / wakilnya; dan / atau
  18. mana-mana orang lain yang semunasabahnya memerlukan yang sama agar kami dapat mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami atau menjalankan aktiviti-aktiviti yang dinyatakan dalam Tujuan.

4. KETEPATAN

Kami berhasrat untuk menyimpan semua Data Peribadi dengan tepat, lengkap, tidak mengelirukan, terkini dan boleh dipercayai setakat mana yang boleh. Oleh itu, sebahagian besar ketepatan Data Peribadi anda bergantung kepada maklumat yang anda berikan. Oleh itu, ia adalah syarat untuk kami menyediakan produk, perkhidmatan dan / atau kemudahan kepada anda bahawa anda:

  1. menjamin dan mengisytiharkan bahawa semua Data Peribadi yang dikemukakan atau akan dikemukakan kepada kami adalah tepat, tidak mengelirukan, dikemaskini dan lengkap dalam semua aspek untuk tujuan memperoleh atau menggunakan produk, perkhidmatan dan / atau kemudahan yang relevan, dan anda tidak menahan sebarang Data Peribadi yang mungkin menjadi penting dalam apa-apa cara dan kami diberi kuasa untuk menganggap ketepatan dan kemaskini Data Peribadi yang diberikan oleh anda semasa memproses Data Peribadi tersebut); dan
  2. maklumkan kepada kami dengan segera apabila Data Peribadi yang dibekalkan kepada kami sebelum ini menjadi tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan, tidak lagi kemas kini atau perubahan dalam apa jua cara sekalipun dengan menghubungi kami di butiran perhubungan di bawah.

5. AKSES

  • 5.1 Tertakluk kepada pengecualian yang terdapat di bawah APDP, anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, meminta salinan, meminta untuk mengemaskini atau meminda, Data Peribadi anda yang dipegang oleh kami. Kami mungkin mengenakan bayaran yang kecil (jumlah sepertimana yang dibenarkan oleh APDP) untuk menampung kos pentadbiran yang terlibat dalam memproses permintaan anda untuk mengakses Data Peribadi anda.
  • 5.2 Berhubung dengan hak anda untuk mengakses dan / atau meinda Data Peribadi anda, kami berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan / atau meminda Data Peribadi anda atas alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang, seperti di mana perbelanjaan menyediakan akses kepada anda tidak sepadan dengan risiko privasi anda, atau di mana hak orang lain juga boleh dilanggar, antara sebab lain.
  • 5.3 Anda mempunyai hak pada bila-bila masa untuk meminta kami untuk mengehadkan pemprosesan dan penggunaan Data Peribadi anda (sebagai contoh, meminta kami untuk berhenti daripada menghantar sebarang bahan pemasaran dan promosi atau menghubungi anda untuk tujuan pemasaran).
  • 5.4 Di samping itu, anda juga mempunyai hak, melalui notis secara bertulis, untuk memaklumkan kami tentang penarikan balik persetujuan anda (sepenuhnya atau sebahagian) yang diberikan sebelum ini kepada kami tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah bagi penarikan balik persetujuan untuk dilaksanakan. Bagaimanapun, penarikan balik persetujuan anda mungkin menyebabkan akibat-akibat undang-undang tertentu yang timbul daripada penarikan balik tersebut. Sehubungan dengan ini, bergantung pada sejauh mana penarikan balik kebenaran anda untuk kami memproses Data Peribadi anda, ini mungkin bermakna kami tidak akan dapat meneruskan hubungan anda yang sedia ada dengan kami dan/atau kontrak yang anda miliki dengan kami akan ditamatkan.

6. PENYIMPANAN

Mana-mana Data Peribadi anda yang diberikan kepada kami akan disimpan selagi tujuan yang mana Data Peribadi dikumpulkan berterusan. Data Peribadi anda akan dimusnahkan dari rekod dan sistem kami mengikut dasar penyimpanan kami sekiranya Data Peribadi anda tidak lagi diperlukan untuk tujuan tersebut kecuali penyimpanan selanjutnya diperlukan untuk memenuhi tempoh penyimpanan yang lebih panjang untuk memenuhi keperluan operasi, undang-undang, pengawalseliaan, cukai atau perakaunan.

7. KESELAMATAN

  • 7.1 Kami komited untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda disimpan dengan selamat. Untuk mengelakkan akses atau penzahiran tanpa kebenaran atau risiko lain yang serupa, kami berusaha, jika dapat dilaksanakan, untuk melaksanakan langkah-langkah keselamatan teknikal, fizikal, elektronik dan prosedur yang sesuai selaras dengan undang-undang dan peraturan yang berkenaan dan standard industri untuk melindungi dan mencegah pihak yang tidak dibenarkan atau pemprosesan yang menyalahi undang-undang Data Peribadi anda, dan pemusnahan, atau kerugian secara tidak sengaja, kerosakan, pengubahan, pendedahan atau akses tanpa kebenaran kepada Data Peribadi anda.
  • 7.2 Kami akan membuat kemas kini yang munasabah kepada langkah-langkah keselamatannya dari semasa ke semasa dan memastikan pihak ketiga yang diberikuasa hanya menggunakan Data Peribadi anda untuk Tujuan yang dinyatakan dalam Polisi ini.
  • 7.3 Internet bukan medium yang selamat. Walau bagaimanapun, kami akan menyediakan pelbagai prosedur keselamatan berkaitan dengan Laman Web dan komunikasi elektronik anda dengan kami. Semua pekerja, rakan usaha sama/perniagaan, agen, kontraktor, vendor, pembekal, pemproses data, pembekal produk dan/atau perkhidmatan pihak ketiga yang mempunyai akses kepada, dan yang dikaitkan dengan pemprosesan Data Peribadi anda, diwajibkan menghormati kerahsiaan Data Peribadi anda.
  • 7.4 Sila maklum bahawa komunikasi melalui Internet, seperti e-mel / emel web tidak selamat kecuali mereka telah disulitkan. Komunikasi anda mungkin dihalakan melalui beberapa negara sebelum dihantar - ini adalah sifat World Wide Web / Internet.
  • 7.5 Kita tidak boleh dan tidak menerima tanggungjawab untuk sebarang akses tanpa izin atau pemintasan atau kehilangan Data Peribadi yang berada di luar kawalan kami yang munasabah.

8. PEMINDAHAN KE LUAR MALAYSIA

Kemudahan penyimpanan maklumat dan pelayan kami boleh ditempatkan di negara lain di luar Malaysia. Ini mungkin termasuk, tetapi tidak terhad kepada, contoh-contoh di mana Data Peribadi anda boleh disimpan di pelayan yang terletak di luar Malaysia. Di samping itu, Data Peribadi anda boleh dizahirkan atau dipindahkan kepada entiti yang terletak di luar Malaysia atau di mana anda mengakses Laman Web dari negara-negara di luar Malaysia. Sila maklum bahawa entiti asing ini boleh ditubuhkan di negara-negara yang mungkin tidak menawarkan tahap perlindungan data yang bersamaan dengan yang ditawarkan di Malaysia di bawah undang-undang Malaysia. Anda dengan ini bersetuju dengan nyata untuk membolehkan kami memindahkan Data Peribadi anda di luar Malaysia untuk tujuan tersebut. Kami akan berusaha untuk memastikan bahawa langkah-langkah yang munasabah diambil untuk memastikan bahawa semua pihak ketiga di luar Malaysia tidak akan menggunakan Data Peribadi anda selain sebagai sebahagian daripada Tujuan tersebut dan untuk melindungi privasi dan privasi Data Peribadi anda secukupnya.

9. PAUTAN LUAR

  • 9.1 Jika mana-mana bahagian Laman Web ini menghubungkan anda ke laman web lain, laman web tersebut tidak beroperasi di bawah Polisi ini dan kami tidak menerima sebarang tanggungjawab atau liabiliti yang timbul daripada laman web tersebut.
  • 9.2 Begitu juga, jika anda melanggan aplikasi, kandungan atau produk dari rakan strategik kami dan anda kemudiannya memberikan Data Peribadi anda terus kepada pihak ketiga itu, Data Peribadi itu akan tertakluk kepada dasar perlindungan privasi / privasi pihak ketiga tersebut (jika ada polisi sedemikian) dan bukan kepada Polisi ini.
  • 9.3 Kami mengesyorkan anda membaca dan memahami penyataan / dasar perlindungan data peribadi / privasi yang dipaparkan di laman web yang lain untuk memahami prosedur mereka dalam mengumpul, memproses, menggunakan dan mendedahkan data peribadi dan sebelum menyerahkan Data Peribadi anda ke laman web tersebut.

10. KUKI

  • 10.1 Kami menggunakan piawaian teknologi industri yang dipanggil "kuki". Kuki adalah maklumat kecil yang disimpan pada cakera keras komputer atau peranti anda untuk tujuan penyimpanan rekod dan digunakan oleh kami untuk mengesan kunjungan anda ke Laman Web. Kuki boleh digunakan untuk menyimpan pilihan anda untuk kemudahan dan kemudahan anda semasa menggunakan Laman Web ini. Rangkaian pengiklanan pihak ketiga boleh mengeluarkan Kuki berasingan mereka ke cakera keras anda semasa memaparkan iklan mereka.
  • 10.2 Jenis data aliran klik tidak diperibadikan yang dikumpul oleh kami melalui Kuki mungkin termasuk alamat Protokol Internet anda, perisian pelayar web, tarikh dan waktu lawatan ke Laman Web, dan sama ada permintaan anda (termasuk permintaan carian dan klik pautan ke bahagian Laman Web) dipenuhi dengan berjaya. Semua maklumat yang dikumpulkan melalui kuki bukan Data Peribadi dan anda tidak boleh dikenal pasti dari maklumat ini. Maklumat sedemikian hanya digunakan untuk tujuan mengurus dan menghasilkan pengalaman pengguna yang lebih baik dan untuk mengenal pasti bahagian untuk penambahbaikan di Laman Web.
  • 10.3 Penggunaan Kuki kini merupakan piawaian industri, dan anda akan mendapati ia digunakan di kebanyakan laman web utama. Kebanyakan pelayar pada mulanya ditubuhkan untuk menerima kuki. Jika anda lebih suka, anda boleh menetapkan semula pelayar anda sama ada untuk memaklumkan anda apabila anda telah menerima kuki, atau menolak untuk menerima kuki. Anda harus faham bahawa ciri-ciri tertentu di Laman Web tidak berfungsi dengan baik jika anda menetapkan pelayar anda untuk tidak menerima kuki.

11. MAKLUMAT PERHUBUNGAN

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Polisi ini, atau mempunyai pertanyaan lanjut, atau ingin membuat aduan atau akses data atau permintaan pembetulan berkenaan dengan Data Peribadi anda, anda boleh menghubungi Pegawai Pematuhan kami di <info@carsome.my>.

12. BAHASA

Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Polisi Privasi Data Peribadi ini dalam Bahasa Inggeris dengan Polisi Privasi Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Polisi Privasi Data Peribadi dalam Bahasa Inggeris akan mengatasinya.

Bertarikh: Januari 1, 2021