Beli Kereta

Perodua

Alza

Semua Negeri
Pilih lokasi anda di sini
65 result

Hubungi Saya

Apabila kereta pilihan saya berada berdasarkan

Perodua & Alza Edit

Perodua Alza Second Hand di Malaysia

Perodua Alza adalah sebuah MPV yang popular di Malaysia yang dihasilkan oleh syarikat automotif tempatan, Perodua. Model ini telah dilancarkan pada tahun 2009 dan telah menjadi pilihan popular dalam kalangan pemandu yang mencari kenderaan serbaguna (MPV) tujuh tempat duduk yang sesuai untuk keluarga besar pada harga yang berpatutan.

Varian Perodua Alza

Terdapat empat varian Perodua Alza yang boleh didapati di Malaysia iaitu:

 • Perodua Alza 1.5 X
 • Perodua Alza 1.5 H
 • Perodua Alza 1.5 AV
 • Perodua Alza 1.5 S

Warna Perodua Alza

Perodua Alza menawarkan lima pilihan warna menarik iaitu Coklat Vintaj, Hitam Elegan, Merah Garnet, Perak Berkilauan, dan Putih Gading.

Ciri-ciri Asas Perodua Alza

Bahagian Dalaman: 

Perodua Alza menawarkan reka bentuk dalaman yang praktikal dan selesa. Ia menggunakan hiasan plastik berkualiti yang tahan lasak di sekitar bahagian dalaman kereta, dengan sentuhan elegan hitam piano pada unit infotainment dan konsol tengah.

Bahagian Luaran:

Perodua Alza menampilkan reka bentuk luaran yang menarik dan praktikal. Lampu hadapan projektor dengan lampu isyarat yang jelas memberikan paparan yang terang dan berkesan semasa memandu pada waktu malam. Lampu kabus hadapan, spoiler belakang, dan pengelap cermin belakang menambahkan sentuhan gaya yang modern dan bergaya.

Ruang Kabin:

Apabila tempat duduk baris ketiga dibuka, ruang kargo dapat memuatkan barang sehingga 83 liter. Namun, ia boleh diperluaskan sehingga 498 liter apabila tempat duduk baris ketiga dilipat.

Sistem Infotainment:

Varian 1.5 S dan SE dilengkapi dengan sistem audio standard dengan sokongan USB dan Bluetooth manakala varian 1.5 AV pula mempunyai sistem skrin sentuh multimedia dengan navigasi dan Smart Link untuk Android. Varian AV juga mempunyai monitor dipasang di bahagian bumbung untuk menghiburkan penumpang di bahagian belakang. Terdapat empat pembesar suara dalam Perodua Alza yang merupakan standard untuk semua varian.

Adakah Kereta Perodua Alza Second Hand Berbaloi untuk Dibeli?

Perodua Alza menawarkan reka bentuk yang praktikal dengan ruang dalaman yang luas, membolehkan penumpang merasa selesa semasa perjalanan jauh. Ia mempunyai tempat duduk yang selesa dan fleksibel, membolehkan penyesuaian untuk menampung lebih banyak penumpang atau barang bawaan mengikut keperluan.

Pengalaman Memandu Perodua Alza

Memandu Perodua Alza memang amat mengujakan, terutama dengan enjin berkapasiti 1.5L yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 105PS. Enjin ini memberikan prestasi yang lancar dan responsif, untuk memberi anda pengalaman memandu yang menyeronokkan dan penuh keyakinan.

Dengan kombinasi penggunaan bahan api yang berkesan dan enjin yang bertenaga, Perodua Alza merupakan pilihan terbaik bagi mereka yang mengutamakan prestasi dan efisiensi semasa berada di atas jalan raya.

Ciri-ciri Keselamatan Perodua Alza

Walaupun Perodua Alza didatangkan dengan ciri keselamatan yang asas, tetapi ia mampu  mencapai keputusan 5 Bintang dalam penilaian ASEAN NCAP Safety Rating.

Perodua Alza dilengkapi dengan badan tahan perlanggaran, beg udara di bahagian pemandu dan penumpang, di samping ciri keselamatan moden seperti Sistem Brek Anti Kunci(ABS), Sistem Agihan Kuasa Brek Elektronik (EBD), Sistem Bantuan Brek (BA), sistem ISOFIX untuk memastikan kerusi kanak-kanak dapat dipasang dengan selamat.

Apa itu Perodua Smart Drive Assist (PSDA) & Perodua Alza generasi mana dilengkapinya?

Perodua Smart Drive Assist (PSDA) adalah sistem bantuan pemandu termaju yang terdapat pada kenderaan Perodua tertentu, termasuk Perodua Alza. Ia menggabungkan ciri-ciri seperti Amaran Pra-Pelanggaran, Brek Pra-Pelanggaran, Amaran Pemberangkatan Hadapan, Kawalan Penyalahgunaan Pedal, dan Amaran Kelajuan Tinggi. Direka untuk meningkatkan keselamatan dan kemudahan, PSDA membantu pemandu dalam pelbagai senario, termasuk pencegahan perlanggaran dan memberi amaran kepada pemandu tentang bahaya yang berpotensi.

Buat masa ini, hanya Perodua Alza 2022 generasi ketiga yang dilengkapi dengan PSDA. 

Harga Perodua Alza Terpakai

Berikut adalah senarai harga Perodua Alza terpakai di Malaysia:

 • Perodua Alza 1.5 SE – Daripada RM34,000 hingga RM54,000
 • Perodua Alza 1.5 EZ – Daripada RM36,000 hingga RM52,000
 • Perodua Alza 1.5 Advance – Daripada RM38,000 hingga RM61,000

Kiraan pinjaman Perodua Alza bagi bayaran bulanan untuk Perodua Alza lama

Gunakan kalkulator pinjaman beli kereta kami untuk mengira kadar bayaran bulanan kereta Perodua Alza second hand dan buat pilihan varian Perodua Alza yang manakah yang sesuai dengan bajet anda.

Kos Servis & Penyelenggaraan Perodua Alza Second Hand

Harga Servis Perodua Alza

Menurut laman web rasmi Perodua, kos servis untuk setiap selang 10,000 KM atau setiap enam bulan adalah sekitar RM114.40 untuk Semenanjung Malaysia dan RM120.40 untuk Sabah dan Sarawak. Kedua-dua transmisi, automatik dan manual mempunyai harga yang sama.

Berapa kadar cukai jalan untuk Perodua Alza?

 • 2022 Perodua Alza 1.5 X Road Tax Price: RM 90
 • 2022 Perodua Alza 1.5 H Road Tax Price: RM 90
 • 2022 Perodua Alza 1.5 AV Road Tax Price: RM 90
 • 2018 Perodua Alza 1.5 S MT Road Tax Price: RM 90
 • 2018 Perodua Alza 1.5 S AT Road Tax Price: RM 90
 • 2018 Perodua Alza 1.5 SE AT Road Tax Price: RM 90
 • 2018 Perodua Alza 1.5 AV AT Road Tax Price: RM 90

Adakah kadar insurans untuk Perodua Alza terpakai mahal?

Kadar premium insurans Perodua Alza 1.5L terpakai adalah sekitar RM90 di Semenanjung dan RM56 di Sabah dan Sarawak setahun.

Toyota Veloz VS Perodua Alza second hand

Veloz lebih mahal daripada Alza, tetapi ia dilengkapi dengan beberapa lagi ciri, seperti sistem infotainmen skrin sentuh yang lebih besar, pad pengecasan wayarles dan stereng teleskopik.

Walau bagaimanapun, Alza lebih jimat bahan api daripada Veloz, dan ia juga mempunyai ruang kargo yang lebih besar sedikit dengan semua tempat duduk dilipat ke bawah.

Dari segi keselamatan, kedua-dua kereta didatangkan standard dengan enam beg udara, ABS dan EBD. Walau bagaimanapun, Veloz juga mempunyai Toyota Safety Sense, satu set ciri keselamatan lanjutan yang merangkumi Amaran Pra-Perlanggaran, Brek Pra-Perlanggaran, Amaran Berlepas Lorong dan Kawalan Pelayaran Adaptif.

Jika anda mencari MPV yang lebih mampu milik dan jimat bahan api, Perodua Alza second hand adalah pilihan yang bagus.

Kenapa Anda Perlu Beli Perodua Alza Second Hand daripada CARSOME? 

Kesemua kereta CARSOME Certified terjamin kualitinya kerana telah melalui pemeriksaan ketat 175-titik serta dibaik pulih secara profesional. Selain itu, setiap Perodua Alza terpakai juga mempunyai harga tetap tanpa bayaran tambahan, jaminan pulangan tunai 5 hari, dan juga waranti satu tahun.